שביתה, צעדות, מחאות בכל רחבי הארץ והפגנה מחוץ לכנסת: המאבק הציבורי נגד המהפכה המשפטית לא עוצר, והיום (שני) צפויים לצבוע את הבירה המוני מוחים, במקביל להצבעה על סעיפי הצעת חוק יסוד: השפיטה שמקדמת ועדת החוקה. 

הצעת "חוק יסוד: השפיטה - חיזוק הפרדת הרשויות", שנוסחה בוועדת החוקה, כוללת סעיפים הנוגעים לשינוי הרכב הוועדה למינוי שופטים ול"מניעת הביקורת השיפוטית על חוקי יסוד". ההצעה שתועלה להצבעה בקריאה ראשונה במליאת הכנסת, מציעה כי יחול שינוי בהרכב הוועדה לבחירת שופטים. 

שמחה רוטמן, ועדת חוקה חוק ומשפט (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
חה"כ שמחה רוטמן בוועדת החוקה בכנסת|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

לפי ההצעה מספר החברים בוועדה לבחירת שופטים (9 חברים) יישאר כפי שהוא, אך הרכב הוועדה ישתנה. החברים בוועדה כיום הם נשיא בית המשפט העליון, שני שופטים אחרים של בית המשפט העליון שבוחר חבר שופטיו, שר המשפטים (ראש הוועדה) ושר אחר שקובעת הממשלה, שני חברי הכנסת שבוחרת הכנסת ושני נציגים של לשכת עורכי הדין שבוחרת המועצה הארצית של הלשכה. 

הצעת חוק יסוד: השפיטה - חיזוק הפרדת הרשויות 

על פי הצעת החוק החדשה, נציגי הרשות השופטת יהיו נשיא בית המשפט העליון ו"שני שופטים שיצאו לקצבה". את שני השופטים הללו, לפי ההצעה, ימנה שר המשפטים בהסכמת נשיא בית המשפט העליון. מלבד שר המשפטים, נציגי הרשות המבצעת יהיו שני שרים אחרים שתקבע הממשלה. נציגי הכנסת יהיו שלושה חברי כנסת – יושב ראש ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, ושני חברי כנסת אחרים, אחד מסיעות הקואליציה ואחד מסיעות האופוזיציה, שדרך בחירתם תיקבע בחוק בתי המשפט. 

שופטת בית המשפט העליון אסתר חיות (צילום: הדס פרוש, פלאש 90)
נשיאת העליון, השופטת אסתר חיות|צילום: הדס פרוש, פלאש 90
שר המשפטים יריב לוין (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
ראש הוועדה לבחירת שופטים, שר המשפטים יריב לוין|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

על פי המוצע, מקומם של חברי לשכת עורכי הדין ייתפס בידי חבר כנסת נוסף ושר נוסף, וכך בוועדה תיוצג לכל רשות, בגודל של שליש מחברי הוועדה. מכאן גם לקואליציה יהיה רוב קבוע בוועדה שיעמוד על 5 חברים (3 שרים ושני חברי כנסת מטעמה), לעומת האופוזיציה שתיוצג על ידי חבר אחד.

עוד נכתב בהצעה כי ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת תוכל להתכנס גם כאשר מספר חבריה אינו מלא ועומד על 5, כאשר במסגרת ההצעה החדשה הוועדה אף תוכל לזמן את המועמדים לשיפוט בבית המשפט העליון להופיע בפניה. הוועדה גם הודיעה כי תמשיך להכין לקריאה ראשונה סעיפים נוספים לחוקי יסוד: השפיטה, שעניינם "ביקורת שיפוטית על חקיקה רגילה ופסקת התגברות".

 

הפגנה בירושלים (צילום: amal Awad/Flash90)
הפגנה בירושלים, ארכיון|צילום: amal Awad/Flash90

בהצעת החוק יש כאמור גם התייחסות למניעת הביקורת השיפוטית על חוקי יסוד, ובה נכתב: "מי שבידו סמכות שפיטה על פי דין, לרבות בית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק, לא יידרש, במישרין או בעקיפין, לשאלה בדבר תוקפו של חוק-יסוד ולא יהיה תוקף להחלטה שהתקבלה בעניין כאמור".

במקביל להעלאת הצעת החוק להצבעה, במסגרת ההכנות למחאה נשלחו אתמול הודעות לאזרחים שבהן קראו להם מארגני המחאה קראו להגיע ולהפגין: "למול העברת חוק הדיקטטורה - החרפת ההתנגדות". המשטרה אומנם עוד לא פרסמה את מפת החסימות הרשמית, אך אלו הדרכים שעתידות להיחסם, והמוקדים העיקריים שבהם יתקיימו מחאות.

המחאות - והחסימות

בירושלים ייחסמו לתנועה הרחובות:

  • רחוב אליעזר קפלן ייחסם בקטע שבין רחוב דרך רופין (כיכר השעון) ועד כיכר אגרנט (שדרות רבין).
  • רחוב רוטשילד ייחסם בקטע שבין שדרות יצחק רבין ועד משכן הכנסת.
  • רחוב הנשיא השישי ייחסם בקטע שבין שדרות רבין ועד צומת הרחובות מבקר המדינה - העלייה.
  • רחוב רופין ייחסם בקטע שבין צומת הרחובות הזז-בן צבי ועד צומת הרחובות וולפסון-לורך נתנאל.
הפגנה נגד המהפכה המשפטית בתל אביב (צילום: reuters)
הפגנה נגד המהפכה המשפטית |צילום: reuters
הפגנה נגד המהפכה המשפטית בירושלים (צילום: Matan Golan/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
הפגנה נגד המהפכה המשפטית בירושלים|צילום: Matan Golan/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

במשטרה ציינו כי בעקבות החסימות ייתכנו עומסי תנועה גם ברחובות הסמוכים, וביקשו מציבור הנהגים להישמע להנחיות השוטרים בחסימות ולבחור בדרכים חלופיות.

מוקדי המחאות:

  • בין השעות 8:00 ל-10:00 - פעילי מחאת ההורים והילדים 'אין חינוך בלי דמוקרטיה', יקיימו הפגנות וצעדות מחאה מחוץ לבתי ספר בעשרות מוקדים ברחבי הארץ.
  • מארגני המחאה קוראים למפגינים לצאת לרחובות עם דגלי ישראל בין השעות 10:00 ל-11:00.
  • בשעה 14:00 - ההפגנה המרכזית מול משכן הכנסת בזמן הקריאה הראשונה על סעיפי מהמהפכה המשפטית.
  • 17:00 יציאה של צעדות ברחבי ירושלים.

 

המהפכה המשפטית - סיקור נרחב ב-N12