קצב ההתקדמות של המהפכה המשפטית כבר לא נמצא בסימן שאלה, וכעת אפשר כבר לשרטט סופית את הקו והקצב שבו תעבור. הקריאה הראשונה צפויה לעבור כבר ביום שני או שלישי האחרון של פברואר - בהצבעה על הנוסח המקורי ללא שינויים. את המשא ומתן על התיקונים יקיימו שר המשפטים וראש הממשלה בין הקריאה הראשונה לקריאה השנייה והשלישית.

עוד הוחלט כי על הקריאה השנייה והשלישית לעבור עד סוף המושב הנוכחי - כלומר עד סוף חודש אפריל. לפי שעה יש הסכמה בנושא בין כל מרכיבי הקואליציה, וכן יש גם הסכמה שהרפורמה תקודם לפני התקציב ולפני חוק הגיוס. בשורה התחתונה: שינוי רדיקלי במערכת המשפט תוך פחות משלושה חודשים.

יריב לוין, ביבי נתניהו (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)
ראש הממשלה נתניהו ושר המשפטים לוין|צילום: אייל מרגולין, פלאש 90

 
המהפכה המשפטית קורמת עור וגידים ולצדה מתגברות גם זעקות האזהרה בקרב המתנגדים. נראה כי בשלב זה לא מדובר רק בקריאות של נגידים לשעבר ואנשי עסקים בכירים, אלא בעובדות שמציג נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון לראש הממשלה. השניים קבעו פגישה דחופה שבמהלכה סיפר הנגיד לרה"מ נתניהו על חששותיו מסנקציות של סוכנויות הדירוג הבין-לאומיות על רקע המהפכה החוקתית שמקדמת הממשלה.

הפגישה בין השניים מתקיימת על רקע מחאת ההיי-טקיסטים ואזהרות חוזרות ונשנות מפני הורדה אפשרית של דירוג האשראי אם הרפורמה תצא במתכונתה הנוכחית. פרופ' ירון סיפר לנתניהו על הפגישות שערך עם נציגי סוכנויות הדירוג הבין-לאומית ועל דאגה מהתוצאות האפשריות של המהפכה המשפטית. לפי שעה ראש הממשלה לא מביע נכונות לסגת מהמהלך, אולם התייחס במהלך הפגישה לכמה רעיונות להרגעת סוכנויות הדירוג - אם יידרש לכך.

פרופ' אמיר ירון, בנימין נתניהו (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
נגיד בן ישראל וראש הממשלה נתניהו|צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

למרות זאת, תומכי המהפכה לא נותרו שקטים למול זעקות האזהרה והפגינו מול ביתה של נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות. "איזה דיקטטורה", זעק אחד מהם וצילם מפגינים המתנגדים למהפכה. "למה אמרתם לי לחזור לג'ונגל, כי אני לא שמאלני?". בהמשך צילם וצעק: "'מי שהוא לא שמאל הוא לג'ונגל', 'מי שהוא לא שמאל הוא בבון'... אתם מיעוט, אתם יכולים לברוח כמה שאתם רוצים אבל אתם מיעוט. אני אצעק עד שאעיר את עם ישראל".

מחאת ימין מול ביתה של אסתר חיות (צילום: n12)
מחאת ימין מול ביתה של אסתר חיות|צילום: n12

המפגינים הניפו דגלי ישראל ואת דגלי "הליכוד" וצעקו: "שמאלן, חתרן, שקרן בן שקרן". למתנגדי הרפורמה צעקו: "אתם מאמינים לערוצי התעמולה". מפגין אחר שנעצר טען: "עצרו אותי כי כנראה שלפי המשטרה להפגין נגד השמאל זה לא חוקי".

"עצרו אותי כי כנראה שלפי המשטרה להפגין נגד השמאל זה לא חוקי"

פעיל מחאה שהפגין מול בית נשיאת העליון

מחאה גדולה לא פחות אירעה היום בשעות הצוהריים ברחוב קפלן שבתל אביב, כאשר מאות עובדי חברות הייטק חסמו את הכניסה לעיר במחאה על המהפכה המשפטית. המהלך לא התקבל בהבנה על חלק מהנהגים, ואף בכמה מוקדים דווח על אירועי אלימות.

המפגינים נשאו שלטים: "אין חופש אין הייטק". הפגנות נוספות הוקמו במוקדים נוספים בתל אביב, ברחובות, בהוד השרון, בהרצליה ואיירפורט סיטי. מארגני ההפגנה רואים בה את הצעד הראשון במאבק העסקים נגד המהפכה המשפטית.

חברות ההייטק שהתגייסו למאבק מתריעות שמערכת משפט מסורסת תגרום לעסקים לברוח לחו"ל ולמשקיעים לברוח מביצוע עסקאות מישראל. "אנחנו רואים סכנה מאוד גדולה ומידית להייטק", אמר גיל קפלמן, מנכ"ל ATERA. "ככל שמדינה יותר חופשית היא יותר מצליחה. אם ייקרו המהלכים האלה של הממשלה זה הופך את המדינה לאוטוקרטית. ייעלמו השקעות. דמיינו מה קורה אם 40% מהייצוא של המדינה נעלם".

עדי פיק, מנהלת שיווק ב-ATERA הוסיפה: "אנחנו הולכים לכיוון מאוד לא טוב. חושבת שזה הולך להשפיע על איכות החיים כאן, על המשקיעים והכלכלה שלנו". במוצאי השבת צפויה הפגנה גדולה בתל אביב, השלישית במספר, והמחאה צפויה להימשך עוד זמן רב. ואיתה – גם ההתנגשויות הבלתי נגמרות בין התומכים למתנגדים.