פשרה או חקיקה? הדיונים בכנסת על ביטול עילת הסבירות יחלו הבוקר (ראשון) וגורם בקואליציה מבהיר כי "יש החלטה חד-משמעית להשלים את החקיקה במועדה". לפי אותו גורם, "יש החלטה נחושה שאי אפשר למסור את המדינה לחבורת קצינים בראשה של אהוד ברק". עם זאת, פרסמנו אמש ב"חדשות סוף השבוע" כי עדיין מתקיימים מאמצים לנסות להגיע לפשרה מאחורי הקלעים.
יש להדגיש כי גם אם תושג פשרה - זה כמעט בלתי אפשרי לאשר את החוק בכנס הנוכחי. חוק בנוסח מרוכך יותר, יצטרך לחזור לדיון מחדש בוועדת החוקה, מה שלא מתאפשר בתוך זמן קצר. כדי ללכת לריכוך חד-צדדי בכנס הזה, צריך לאמץ את אחת ההסתייגויות הקיימות, אבל זה רק עניין של רצון משני הצדדים.
הבעיה של נתניהו אחרי אישור החוק לביטול עילת הסבירות
מיום שישי חלו שלושה שינויים: המשבר בחיל האוויר עם המכתב של יותר מ-1,000 אנשי מילואים בחיל האוויר, השינוי בעמדתו של יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד, והצהרתו של גלנט שצריך לפעול לחקיקה בהסכמה רחבה. הברירה של גלנט היא או להצביע בעד, או הימנעות. אך ההבנה כעת היא ששר הביטחון לא מתכוון להקריב את עתידו הפוליטי. לפי דבריו של נתניהו, הקואליציה תעביר את ביטול הסבירות ואת שאר החקיקה בהידברות.
אלה שלושת הדברים שגרמו לקואליציה להקפיא את החקיקה הקודמת ו"לחסל" אותה במבחן התוצאה. ההסתדרות נהייתה גוף ליכודי, ועדיין לא התקיימו התנאים שיגרמו לנתניהו להגיד שהוא נסוג מהחקיקה. יש מסביבו לחצים אדירים שלא לעשות זאת מאחר שזו תהיה כניעה למרי צבאי. לכן, נקודת המצב כעת היא שנתניהו מתכוון להעלות את ההצבעה לביטול עילת הסבירות כרגיל ביום שני בצוהריים.
אולם, הבעיה העיקרית של נתניהו היא לא החוק הנוכחי שיונח להצבעה במליאת הכנסת, אלא המשך חקיקת הרפורמה כולה. בסופו של דבר, אם לא תושג הסכמה או מתווה על המשך החקיקה מול האופוזיציה - האירוע לא ייפתר. שנית, נתניהו צריך לשים לב ללוח הזמנים הצבאי: מה קורה בעוד חמישה שבועות כשטייסים לא התייצבו לאימונים?
ההתנגדות של ש"ס לפשרה על החוק - והשיחות מאחורי הקלעים
בסיבוב הקודם אריה דרעי היה גורם מאוד משמעותי בהובלה לדחיית החקיקה מאחורי הקלעים. הפעם, דרעי רואה את אישור ביטול עילת הסבירות כאירוע מינורי - שאם נתניהו נכנע בו מדובר בתחילת קץ שלטונו. לכן, לא נראה אותו מפעיל לחץ להתרכך כעת, אך יתמוך בהידברות על שאר סעיפי החקיקה.
בשיח שהתנהל כבר מיום חמישי בערב בין עורך הדין ראבילו לבין השר רון דרמר, שמנסים לקדם איזו שהיא הסכמה. לפיה, תהיה ביקורת שיפוטית על עילת סבירות אבל רק בהרכב מורחב וברוב מיוחס של בית המשפט העליון. אולם, שר המשפטים לוין ישקול את המתווה רק בתנאי שתהיה פסילה בפה אחד.