אחרי ההקפאה, הנושא המרכזי ביותר במהפכה המשפטית חוזר לדיונים. ראש הממשלה בנימין נתניהו החליט לקדם את שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים כבר בחודש אוקטובר. כפי שפרסם עמית סגל ב"המהדורה המרכזית", בקואליציה מתכוונים להתבסס על "מתווה פרידמן-אלבשן", שהוצע על ידי שר המשפטים לשעבר פרופ' דניאל פרידמן ופרופ' יובל אלבשן. ההרכב המתוכנן של הוועדה והמשמעויות - N12 עושה סדר.
מי יהיו חברים בוועדה?
הפרטים עוד לא סגורים סופית, אבל הוועדה תורכב ככל הנראה מעשרה חברים - חמישה שייבחרו על ידי הקואליציה וחמישה מטעם האופוזיציה. לא יהיה מדובר בהכרח בחברי כנסת מהקואליציה והאופוזיציה. כל צד יוכל לבחור לוועדה נציגים שונים, למשל משפטנים שייצגו אותו.
איך הוועדה תבחר את השופטים?
כיוון שהוועדה תהיה חצויה בין נציגי הקואליציה והאופוזיציה, ניתן יהיה להגיע להסכמות בין הצדדים. השאלה המרכזית היא מה יקרה בהיעדר הסכמות בין נציגי הקואליציה והאופוזיציה. לפי מתווה פרידמן המקורי, כל צד יבחר לסירוגין. טרם ברור אם גם בממשלה מתכוונים לקדם מנגנון בחירה דומה.
במה הוועדה תהיה שונה מהמבנה הנוכחי?
המודל שמקדמת הקואליציה מעביר את כל ההשפעה על בחירת השופטים לפוליטיקאים. גם אם הנציגים עצמם לא יהיו חברי כנסת, הם ימונו על ידי פוליטיקאים. לפי מודל זה, לא תהיה יותר לשופטי העליון השפעה בוועדה לבחירת שופטים. כיום ישנם שלושה שופטי בית המשפט העליון בוועדה, ולצורך מינוי לעליון נדרש רוב של שבעה - כך שלא ניתן למנות לעליון בלעדיהם. בדומה, גם לקואליציה יש שלושה חברים כיום בוועדה. לכן, גם המודל הנוכחי מחייב להגיע להסכמות בין הגורמים השונים בוועדה.
את מי הוועדה תמנה?
עוד לא ברור אם המודל שמקדמת הקואליציה יחול על מינויים לבית המשפט העליון בלבד, או לכל הערכאות. לגבי בית המשפט העליון, כבר באוקטובר צפויות לפרוש שתי שופטות - הנשיאה אסתר חיות והשופטת ענת ברון. שנה לאחר מכן יסיים את תפקידו גם המשנה לנשיאה השופט עוזי פוגלמן. ב-2025 יוחלף גם השופט יוסף אלרון. כלומר, אם הכנסת הנוכחית תמלא את ימיה - ימונו בה 4 שופטים חדשים לבית המשפט העליון, לרבות נשיא חדש.