המרוץ של חברי הקואליציה לחקיקת השלב הראשון במהפכה המשפטית - החוק לביטול עילת הסבירות, מגיע לישורת האחרונה: כבר ביום שני החוק צפוי לעלות לקריאה שנייה ושלישית במליאה. את ראש הממשלה בנימין נתניהו לוח הזמנים הצפוף מציב בפני דילמה.
מחד גיסא, אם יתקדם לעבר הצעת ריכוך חד-צדדית - אישור החוק עשוי להידחות למושב הבא, ונתניהו ישלם על כך מחיר פוליטי, החל ממחאות ציבוריות וכלה בביקורת מתוך הקואליציה. מאידך גיסא - אישורו של החוק יגרור מחאה ציבורית נרחבת, וביקורת של מומחים, גורמים בין-לאומיים ויועצים משפטיים.
במאמר שכתב הפרשן הבכיר של הניו-יורק טיימס, תומאס פרידמן, הוא התריע כי נשיא ארה"ב ג'ו ביידן חושש ל"יציבותה ועתידה" של ישראל בצל החקיקה. על אף שראש המל"ל צחי הנגבי שלל את הדברים, ניכר כי להחלטתו של נתניהו בדבר ריכוך, שינוי או דחייה של החקיקה - תהיה השפעה מכרעת גם על התגובה האמריקנית. מנוף לחץ נוסף מול נתניהו הוא מחאת אנשי המילואים, שהולכת וגדלה מיום ליום, כאשר אתמול הודיעו 160 מפקדי תאי שליטה בבור כי יפסיקו את התנדבותם לשירות מילואים.
לוח הזמנים המלא - והאפשרויות
מושב הכנסת מסתיים בלילה שבין ה-30 ל-31 לחודש יולי, ממש בעוד כשבוע וחצי. ההליך להעברת החוק לביטול עילת הסבירות נמשך כבר כמה ימים שכללו דיון, הנמקות, הסתייגויות, רביזיות - וכעת, קריאה לנושא חדש.
כלומר, הדיונים לקראת השלמת החוק לקראת הקריאה השנייה והשלישית נמשכו כשלושה ימים. אם נתניהו ומפלגות הקואליציה יחליטו לערוך שינויים בחוק, הרי שיידרשו למעשה להתחיל את ההליך מחדש, והמליאה תוכל להצביע בסוגיה רק בשבוע שלאחר מכן, ממש בסיום המושב.
בתקופת הפגרה, מקובל כי חקיקה מסוג זה עולה להצבעה רק בהסכמה בין האופוזיציה לבין הקואליציה. לכן, אלא אם אכן תהיה אחת כזו - מה שלא נראה אפשרי בעתיד הנראה לעין, הקואליציה תצטרך לגלוש מעבר לסוף המושב על מנת להעביר את החוק.
נכון לשעה זו, לא נראה כי "ריכוך" כלשהו של החקיקה עומד על הפרק, אך אם כן תקודם הצעה כזו והאופוזיציה לא תעניק את אישורה - שכן היא דורשת לדון על כול צעדי החקיקה יחד ולא בנפרד - אזי המשמעות היא דחיה למושב הבא, תרחיש שלא נראה סביר נכון לעת הזו. לוח הזמנים הנוכחי, תואם בדיוק את התוכנית המקורית של הקואליציה - כאשר כבר עתה החל הדיון בוועדת הכנסת על נושא חדש.