יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט, חבר הכנסת שמחה רוטמן, הציג היום (שני) את עמדתו בדיון בבג"ץ על העתירות נגד החוק לביטול עילת הסבירות. חה"כ התנצח עם שופטי בית המשפט העליון ונשא נאום בו הזהיר ש"היציאה מהמשבר החוקתי שאנחנו בתוכו כבר שנים רק תסתבך ותתארך", וכינה את השופטים "אליטות".
בג"ץ ביטול עילת הסבירות - סיקור N12:
- 15 שופטים בדיון היסטורי: למה צריך לשים לב?
- העתירות נגד ביטול עילת הסבירות: התרחישים והאפשרויות של בג"ץ
- הכרעה היסטורית: איך בית המשפט ייבחן את ביטול עילת הסבירות?
חבר הכנסת רוטמן אמר בפתח דבריו בבית המשפט: "העותרים והיועמ"שית מציעים טכניקות משפטיות שונות ומשונות מהגורן ומהיקב - הכול כדי לפסול את התיקון לחוק היסוד", והוסיף ש"הכנסת יכולה לחוקק כל חוק יסוד, מכוח בחירת העם". הוא רמז שהשופטים מנסים להתחבב על הציבור וקרא לשופטים לא להתפתות לכך ולא "לפגוע בציפור הנפש של הדמוקרטיה".
הדברים שהטיח יו"ר ועדת החוקה בשופטים היו קשים, אך הם גילו סבלנות יחסית. השופטת ברון השיבה לו: "ואם הכנסת תקבע שיש בחירות כל 10 שנים, תחוקק חוק יסוד שאוסר על ערבים להצביע או על חילונים לנסוע בשבת?".
"אליטה פריווילגית לא תוכל לשמור לאורך זמן על הזכויות, למעט אם אלה הזכויות של עצמה", אמר חה"כ רוטמן לשופטים, והשופט כבוב התקומם: "זה לא קצת מעליב? אדוני מטיח דברי תוכחה בפני בית המשפט". המשנה לנשיאה פוגלמן אמר לרוטמן: "לאדוני יש קונספציה לדיון בבית משפט. אנחנו בדיון. זה טיעון פוליטי".
רוטמן אמר שהשופטים בניגוד עניינים, הנשיאה חיות נזפה בו: "אנחנו לא עוסקים לא בכבודנו ולא במעמדנו – אנחנו עוסקים באינטרס של הציבור: האם יכבלו את ידינו ממתן סעדים עבורו או לא. חבל שאדוני גולש למושגים של כבוד".
רוטמן השיב לשופטים: "לפעמים יש דין ואין דיין. כשמדובר בחברי הכנסת, יו"ר הכנסת הדין הוא אחד והאם יש דיין זה עניין אחר. הדין הוא שיש לנהוג בסבירות והדיין יהיה הציבור. גם בית המשפט כפוף לסבירות - אבל מיהו הדיין שיבדוק אם בית המשפט פועל בסבירות?".
השופט גרוסקופף אמר: "זו הפעם הראשונה שהכנסת יוצרת מצב שיש דין - ואין דיין", רוטמן: "כבודו לא מדייק", והשופטת ברק-ארז זעמה. השופט עמית אמר: "הייתי רוצה שאדוני יסיים, הדברים שלו קשים".