ועדת החוקה מתכנסת היום (ראשון) בפעם האחרונה לדון בביטול עילת הסבירות במסגרת התיקון לחוק יסוד: השפיטה, לפני הפצת הנוסח להסתייגויות ובהמשך הבאת הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית. החל מתום הדיון, אז יופץ הנוסח - יוכלו הח"כים להגיש את ההסתייגויות עד לשעה 7 בבוקר מחר.

החל ממחר ועד יום רביעי ידונו הח"כים בהסתייגויות להצעת החוק, כחלק מההכנות לאישור בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת שצפוי בשבוע הבא. במקביל, מארגני המחאה הודיעו על "שבוע הפתעות" שיכלול הפגנות ושיבושים ברחבי הארץ - במטרה למנוע את בליץ החקיקה. עוד לפני הדיון, יו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן אמר בגל"צ: "עילת הסבירות עוסקת בדבר מאוד פשוט - בדמוקרטיה".

ישיבת ועדה חוק, חוקה ומשפט - 16.7.2023 (צילום: ערוץ הכנסת)
ישיבת ועדה החוקה, חוק ומשפט|צילום: ערוץ הכנסת

עם התחלת הדיון, התייחסה חה"כ דבי ביטון מיש עתיד לדברים שאמר איציק זרקא פעיל הליכוד, וביקשה להצטרף לחה"כ אביחי בוארון מהליכוד שקרא להדיחו. על ביטול הסבירות אמרה חה"כ ביטון: "הצעה קיצונית, בסוגיית המינויים - הכוח והשררה יקבלו תאוצה. מקווה שבג"ץ יידע איך למנוע את זה. הפטור מסבירות ניתן דווקא לאלה שמחזיקים בידם את הכוח השלטוני הרב, בג"ץ הוא המגן שלנו והניסיון למנוע את זה ממנו יהיה בעוכרינו".

חה"כ שרון ניר מישראל ביתנו התייחסה בפתח הדברים למפגינים נגד המהפכה המשפטית: "אתם אלה שמבינים לעומק שהעילה הזו היא תחילתו של הפרץ בחקיקה מושחתת שיוצרת הפיכה משטרית. רואים אזרחים טובים שנקראים אנרכיסטים, 75 שנות קיום ולא נראתה כזו זעקת שבר ברחובות. רואים דהרה לא מוסברת לחקיקה שפוגעת בצה"ל, ובאופן בלתי סביר מחוקקים משהו שעשוי להיות הר גורל לחברה הישראלית".  

חה"כ משה סעדה מהליכוד אמר בתחילת הישיבה: "מברך על הצעת החוק, היא מדויקת, נכונה ומדודה. היא מאפשרת ביקורת של בית המשפט על כל ההחלטות של הדרג המקצועי והנבחר, ויש מספיק עילות שקיימות שמאפשרות ביקורת על הדרג הנבחר. הפערים בין מה שהיה למי שיהיה - קטן. איפה הבעיה? לא במחלוקת המשפטית, יש שיח של תבהלה ושיסוי, שמפחידים את הציבור".

חה"כ גלעד קריב ממפלגת העבודה אמר: "החלמה לפצועים בפיגוע ולרה"מ. חה"כ סעדה דיבר על הפצת אור וחושך, למרות שהנשוא הוזכר כאן, להתייחס לדבריו של פעיל הליכוד הבכיר איציק זרקא. אני רק חושב על דמויות שפיארו בעבר אתה ליכוד, מה דב שילנסקי ז"ל היה אומר? הכתובת על הקיר, אתם האחרונים שתדברו איתנו על אהבת חינם ואיפוק. שומעים את דוד אמסלם, שלמה קרעי וגלית דיסטל, אפשר להבין כשמאבדים את השלטון זה מעורר אמוציות, אבל אתם גם בשלטון... הרוח הרעה מחלחלת לבית הזה בענק".

חה
חה"כ מירב כהן בוועדת החוקה|צילום: ערוץ הכנסת

חה"כ מירב כהן מיש עתיד שהחלה לדבר בוועדה וביקשה לשאול שאלה, נקטעה בידי יו"ר הוועדה שהחליט למנוע ממנה לדבר לפני שסיימה את דבריה. בניסיון לסיים את שאלתה, המשיכה חה"כ כהן, וחה"כ רוטמן שקרא אותה לסדר, דרש שתחדל, ובהמשך הוציא אותה מהדיון. 

פרופ' יובל אלבשן: "אני לא חושב שצריך לבטל לגמרי את עילת הסבירות. המשפט, נקודת המוצא שלו היא חשדנית, היא צריכה להיות כזו. נדרשת סבירות אבל גם הרחבה לחלק מהמקומות. לגבי אי כינוס ועדה, זה מקום שבו עילת הסבירות נדרשת. החוק כמו שהוא מוצג היום הוא לא חוק טוב".

"הנוסח הזה לא ראוי; הוצאת ממשלת המעבר מכל נושא צמצום העילה זה אלמנט שהיה מוסכם על כולם; נדרשת הבחנה בין החלטות הממשלה במליאתה להחלטות השרים", הוסיף פרופ' אלבשן. "הצמצום צריך לחול רק על החלק הראשון; יש לקבוע בחוק את חובה לנהוג בסבירות. על מינויי השרים צריכה לחול חובת הסבירות הרחבה. אחת ההצעות הייתה שמי שיבדוק את חובת הסבירות היא הכנסת עצמה ובעיניי זה לא רע - שוועדה כמו ביקורת המדינה שהיא תמיד בראשות האופוזיציה תבדוק את הסבירות".

חה"כ קארין אלהרר מיש עתיד פנתה ליו"ר רוטמן בדברי הפתיחה: "יש חוסר תום לב בקיום הדיון. לא הספקנו לשמוע את כולם ואתה מודיע שהדיון מסתיים היום. החיפזון מן השטן. דמוקרטיה היא לא רק שלטון הרוב, שלטון דמוקרטי רואה גם את טוהר המידות, ויש בו איזונים ובלמים. ביקשנו לשמוע את היועמ"שית ממשרד הביטחון וממשרדים נוספים - לצערי זה לא קורה. השלב הבא שלכם זה לפגוע במעמדם של היועצים המשפטיים".

"מילא אתם לא מעבירים את החוק בפרוצדורה הרגילה, אתם מונעים גם את הגעתם של היועצים המשפטיים. זה צריך להרים הרבה מאוד גבות", הוסיפה חה"כ אלהרר. "אני קוראת לשר הביטחון גלנט - גלה אחריות ומנהיגות. אני קוראת לאלה שרואים מה קורה - השמיעו את קולכם. יו"ר הוועדה - יש הרבה מאוד על הכף, מלבד הקרע החברתי שלא אכפת לך ממנו, ההשלכות מהמינויים ומההחלטות שיגיעו - לא תוכלו להתכסות באצטלה של היועמ"שים". 

חה"כ טלי גוטליב מהליכוד אמרה: "בצל ההתנהגות של האנרכיסטים שפוגעים במדינה, אם לא נעביר את הסבירות, אנחנו נכנעים. ניצחנו בבחירות, אין לכם מונופול, כל קול שווה, אפציר בכל מי שאפשר לאשר את צמצום עילת הסבירות. על הימין לא מאיימים, לא ברחובות ולא בחסימת כבישים. תפסיקו לעבוד על הציבור בעיניים".

חה"כ גלעד קריב הוסיף: "למרות לוחות הזמנים הקצרים, מרכז המחקר והמידע של הכנסת הכין מסמך של סקירת משפט משווה. אתם מקדמים הצעה שאין בה שום ביקורת על מינויים, אנחנו מבקשים לדון במסמך". לקריאת המסמך המלא.

עוה"ד גיל לימון, המשנה ליועמ"שית, אמר בדיון האחרון של הוועדה: "התיקונים שהוכנסו בהצעת החוק מחמירים את הבעיות שדיברנו עליהם, הם לא נותנים מענה לקשיים. הפגיעה של ביטול עילת הסבירות היא רב-מערכתית. שינוי הנוסח לאחר הקריאה הראשונה אינו נוסח 'מרוכך' יותר של ההצעה, אלא אף מחריף את הקשיים שהיו קיימים עוד לפני הקריאה הראשונה. משמעות התיקון היא למעשה שחרור הממשלה ושריה מהחובה לפעול בסבירות תושבי המדינה בהחלטותיהם".

 

"בכך, תבוטל דה-פקטו החובה לנהוג בסבירות ותיפגע יכולתו של בית המשפט להגן על הפרט מפני שרירות שלטונית", הוסיף עוה"ד לימון. "התיקונים דווקא מחזקים את הקשיים שעמדנו עליהם, בכך שהם ממקדים את החסינות מפני ביקורת שיפוטית על הפרת חובת הסבירות לממשלה ולשרים, שמחזיקים בכוח השלטוני הרב ביותר, ומבהירים באופן מפורש כי הצעת החוק נועדה לחול גם על מינויים ובמשתמע גם על פיטורים, וכן על הימנעות מביצוע פעולה שלטונית". 

"הדרך שבה הוועדה בחרה – מניעה מוחלטת של ביקורת שיפוטית על סבירות ההחלטה, שוברת את כללי המשחק המקובלים בדמוקרטיה כחלק מהאיזונים והבלמים שבין שלוש הרשויות", סיכם המשנה ליועמ"שית עוה"ד גיל לימון.  

היועמ"ש לוועדה גור בליי אמר במענה לשאלות של ח"כים: המשמעות שבהצעת החוק - ביטול עילת הסבירות חל בבג"ץ ובבתי המשפט הנוספים. אם יש החלטה שלא לכנס ועדה, היא אינה כפופה לעילת הסבירות. מהנוסח עולה שאין כוונה למחדל של אי קבלת החלטה, אלא רק בהחלטה שלא להפעיל סמכות.  

משרד המשפטים העריך בוועדה כי יש למעלה מ-1,000 מקרים שבהם הואצלו סמכויות משרים לפקידות מקצועית בשנים 2023-2018. עו"ד אביטל שטרנברג, ראש אשכול מנהלי, ייעוץ וחקיקה (משפט ציבורי-מנהלי) במשרד המשפטים, אמרה בוועדה: "נוכח הזמן הקצר שעמד לרשותנו, ניתן להניח שהרשימה אינה ממצה. הרשימה כוללת למעלה מ-700 אצילות והסמכות כאלה שנעשו בשנים 2023-2018. לכך יש להוסיף הסמכות ואצילות שנעשו קודם לכן ועודן בתוקף".

"מדובר, בהערכה זהירה, בלמעלה מ-1,000 הסמכות ואצילות", הסבירה עוה"ד שטרנברג. "אם תתקבל הצעת החוק, גם החלטות אלה ייהנו מחסינות מביקורת בעילת הסבירות. על כך יש להוסיף גם את סמכות השרים ליטול סמכויות שניתנו בחוק לדרג המקצועי לפי סעיף 34 לחוק יסוד: הממשלה. הנתונים האלה נותנים אינדיקציה מסוימת לגבי היקף חלותה של הצעת החוק אם היא תתקבל".

יו"ר ועדת החוקה סיכם את הדיון בוועדה ואמר כי תתאפשר הגשת הסתייגויות להצעת החוק עד מחר בשעה 7 בבוקר. על בסיס הדברים שנאמרו בדיון, אולי אחשוב גם אני להגיש הסתייגות. הדיון לא תם עד שמצביעים עליו את ההחלטה הסופית. המידע שהגיע לוועדה היום רק חיזק את הצורך בחקיקת החוק".   

החקיקה - והמחאה: סיקור N12