אישור החוק לביטול עילת הסבירות אתמול (שלישי) בכנסת, על אף המחאה הגדולה של אזרחים רבים, השאיר סימני שאלה עבור רבים בציבור. ביממה האחרונה אספנו את השאלות הבוערות ביותר לגולשים שלנו ברשתות החברתיות, וביקשנו מכתבינו לענות עליהן. השאלות והתשובות לפניכם.
תמר: האם הממשלה תמשיך לחוקק את הרפורמה בכל מחיר?
עמית סגל, פרשן פוליטי: "תלוי מאוד מה מהרפורמה ומה תהיה התגובה. בעיקרון, מה שנשאר זה הוועדה לבחירת שופטים, וזה צפוי בערך בתחילת 2024. נצח במונחי ישראל".
דניאל: האם יוכלו לפטר את היועמ"שית באופן מידי?
יובל אראל, כתב משפט: "החוק נכנס לתוקף באופן מיידי. עילת הסבירות היא העילה המתאימה לעתירות נגד מינויים ופיטורים על ידי הממשלה, ולכן בלעדיה לבג"ץ יהיה קשה הרבה יותר להתערב בפיטורים של היועצת המשפטית לממשלה. לכאורה אפשר לטעון גם לגבי עילות אחרות, אבל במקרה של מינויים ופיטורים זה יהיה הרבה יותר מורכב".
אושרת: האם תהיה שביתה במשק?
עמליה דואק, כתבת כלכלה: "בשלב זה לא. יו"ר ההסתדרות הודיע שישבית את המשק רק אם יימשכו הצעדים החד-צדדיים".
טאריק: מה יעשה בית המשפט העליון - האם השופטים יכולים לבטל את החוק?
יובל אראל, כתב משפט: "לבג"ץ יש כמה אפשרויות: עקרונית, קיימת אפשרות לפסול את החוק, למרות שמדובר בחוק יסוד, אם ייקבע שהוא פוגע בזהותה הדמוקרטית של מדינת ישראל. יכולים להיות תרחישים אחרים, כמו למשל לפרש את החוק בצמצום או להרחיב את השימוש בעילות אחרות".
מה הן ההשלכות הביטחוניות של ביטול עילת הסבירות?
ניר דבורי, כתב ביטחוני: "זו עלולה להיות סכנה ליכולת להגן על חיילי צה"ל בבתי דין בינלאומיים. בנוסף, עלולה להתחיל שחיקה בכשירות ופגיעה בהרתעה הישראלית אם אכן אנשי מילואים לא יתייצבו לשירות".
שרון: מה תעשה ארה"ב?
ירון אברהם, כתב מדיני: "הבית הלבן פרסם הודעה שההחלטה שהתקבלה אתמול מצערת. הם מצפים שנתניהו יעמוד בהבטחתו שהמשך החקיקה תיעשה בהסכמה. הם מתוסכלים מהממשלה ורואים בנתניהו האחראי למצב. אפשר להעריך שהם מצפים ממנו לקדם הידברות ועד אז הוא לא יוזמן לבית הלבן".
איתי: איך תמשיך המחאה מכאן?
לי נעים, כתבת משפט: "המחאה מתכוונת להמשיך ולהחריף. מצד אחד יש תחושה של ייאוש גדול בקרב המפגינים, אבל גם הרבה תקווה בגלל ההתגייסות ההמונית. כל הארגונים שבראש המחאה מפגינים נחישות גדולה להמשיך עד שהחקיקה תיעצר".
יובל: האם ביטול של עילות נוספות כמו המידתיות גם על הפרק?
דפנה ליאל, כתבת פוליטית: "זה לא על הפרק של הקואליציה ולא חלק מהרפורמה שהציגה".
מאי: האם ההחלטה עלולה לפגוע בזכויות נשים ומיעוטים?
לי נעים, כתבת משפט: "לא באופן ספציפי. עילת הסבירות עוסקת בעיקר בהחלטות מנהליות של שרים והחלטות ממשלה וכן מינויים ופיטורים. להחלטות של פגיעה בזכויות הפרט יש עילות אחרות".