הפגנת המונים בדרישה לעצור את החקיקה החד-צדדית מתקיימת היום (ראשון) במספר מוקדים בירושלים, לצד הפגנה מקבילה בקפלן של תומכי המהפכה המשפטית לקראת החקיקה של ביטול עילת הסבירות. נשיא בית המשפט העליון לשעבר אהרן ברק והנשיא לשעבר ראובן ריבלין נאמו בבמה שהקומה על ידי התנועה לאיכות השלטון בכיכר אגרנט. במה נוספת הוקמה ליד הכנסת על ידי כוח קפלן.
במקביל, במשטרה תגברו כוחות עקב החשש שפעילי ימין קיצוני ינסו להתגרות בריכוזי המפגינים באזור בין הנשיא וגן סאקר. משעות הבוקר, המשטרה פועלת במתכונת חירום שבמסגרתה שוטרים יעבדו 12 שעות - ולא יורשו לקבל חופשים כלל.
״הגעתי כדי שנינצל מרגע רע שלא היה כמותו בתולדות המדינה״, אמר בדבריו נשיא המדינה לשעבר ראובן ריבלין. ״גם 120 חברי כנסת שיאמרו שמדינת ישראל לא תהיה דמוקרטית - לא יעזור להם. המובן מאליו צריך להיאמר: שלא כל ביקורת היא הסתה, לא כל ביקורת על מערכת המשפט, על הממשלה, ולא כל ביקורת על הכנסת היא פגיעה בדמוקרטיה״.
״אנחנו אחים וגורלנו משותף, ולא רק הערבות היהודית אותה הנחלנו לעולם כולו - אלא באמת באהבה האמיתית בין כולנו. אסור שמדינה שיש בה כל כך הרבה שבטים תהיה מדינה שיש בה שבטים שהמדינה שייכת להם. המדינה מעל כולם״, הוסיף.
״חשוב תהיה ביקורת בונה, לא כזו שמכופפת ידיים - ועוד שעושה סלטים לפני הארוחה״, הוסיף בדבריו והתייחס לאמירתו של בן גביר בסוף השבוע האחרון, לפיה ׳בר הסלטים פתוח׳. ריבלין אף ביקש ״להביע תמיכה בפני הטייסים והלוחמים הנפלאים שלנו. אני רוצה לומר לכם כותיק קרבות בצה״ל שהטובים האלה לא היה מגיע להם לשמוע את מה שהם שמעו״.
״תמיד הקדשתי את פעילותי הציבורית לפיתוח עקרון שלטון החוק ועקרון הדמוקרטיה״, פתח בנאומו נשיא בית המשפט העליון לשעבר אהרן ברק. ״במסגרת זאת פעלתי, יחד עם חברי הנשיא מאיר שמגר, לביסוסה ופיתוחה של עילת הסבירות. בימים האחרונים נוהגים גורמים פוליטיים שונים, ובהם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, להסתמך דווקא עליי כאילו אני מסכים או משלים עם ביטולה או צמצומה של עילת הסבירות. היום אני רוצה לומר לכם בקול צלול וברור, שההסתכמות הזאת עלי אינה נכונה כלל ועיקר. אי אפשר להסתמך עליי כדי להצדיק הצעת חוק יסוד זאת״.
״אני מבקש להציג בפניכם, בקיצור נמרץ, את עמדתי הברורה כיום: אני מתנגד להצעת חוק היסוד בעניין צמצום עילת הסבירות בכל התוקף״, אמר ברק בנאומו. ״אני משוכנע כי ההצעה הזאת, אם תאושר על ידי הכנסת, תפגע באופן קשה ביותר בערכי היסוד של ישראל כמדינה יהודית וכמדינה דמוקרטית. אני בטוח שהצעת החוק הזאת תערער את שלטון החוק בשלטון, תפגע במנהל התקין, בטוהר המידות ובזכויות היסוד של כל אדם ואדם״.
ברק סיים בדברים: ״שיהיה ברור כי קבלתה של הצעה זו בעניין הוועדה לבחירת שופטים תהווה את המסמר האחרון בארון הקבורה של הדמוקרטיה הישראלית. תחת שלוש רשויות תבוא רשות אחת ויחידה - ראש הממשלה. תחת זכויות הפרט - תבוא עריצות הרוב״.
המהפכה המשפטית - סיקור N1
- השר קיש: "לא יכול להיות שלא נעביר את החקיקה"
- נתניהו מצופף שורות בקואליציה לקראת ההצבעה
- בעקבות מכתב הטייסים, גלנט פועל לדחייה החקיקה
- תיעוד: פעילי ימין חסמו את הכניסה לקיבוץ בנגב
השופטת לשעבר אילה פרוקצ'ה נאמה מעל בימת התנועה לאיכות השלטון מול בית המשפט העליון בירושלים, ואמרה בדבריה: "הייתה לי הזכות לשמש כעוזרת משפטית של השופט אגרנט, שאנחנו נמצאים כעת בכיכר הקרויה על שמו. מי היה מאמין שבכיכר הנושאת את שמו של אחד השופטים הדגולים שקידמו את הערכים הדמוקרטים של המדינה היהודית - ציונית, נישא היום דברים להצלת הדמוקרטיה?״
״שינוי משטרי בדמוקרטיה שברירית בלאו הכי״
״פגיעה בעילת הסבירות אינה רק פגיעה בסמכויות בית המשפט והצרה של הביקורת השיפוטית״, המשיכה השופטת בדימוס. ״היא טומנת בחובה שינוי משטרי עמוק בדמוקרטיה שברירית בלאו הכי. היא פותחת פתח רחב לפגיעה בשלטון החוק ובנורמות טוהר המידות וניקיון הכפיים של עובדי ונבחרי ציבור. הציבור וכל אחד מאיתנו ישלם את מחירה הכבד של החלטה זאת״.
בירושלים נחסמו לתנועת כלי רכב הרחובות המרכזיים קפלן, זוסמן ועזה. כמו כן ,ייסגרו לסירוגין הרחובות רבין בקטע שבין לורך לבן צבי בשני הכיוונים, ורופין בקטע שבין צומת הזז ועד כיכר השעון לשני הכיוונים. מהמשטרה נמסר שבמקביל לאבטחת המחאות, שוטרים רבים פועלים להכוונת התנועה ולשמירה על הסדר הציבורי.
"דרישות המחאה לא השתנו מהרגע הראשון: גניזת החקיקה והקביעה ששינויי עומק בשיטת המשטר ייעשו רק בהסכמה רחבה״, נמסר ממובילי כוח קפלן. "פשרות שבסופן ישראל הופכת לדיקטטורה הן רעות יותר מהכרעה. כל מהותה של ההצעה היא החזרת העבריין דרעי לשולחן הממשלה ולא בהכרח תמנע פיטורין של שומרי סף ובכירים בשירות המדינה אם לא יתיישרו לפי גחמות של פוליטיקאים".
היום החלו הדיונים במליאת הכנסת על החוק לביטול עילת הסבירות, שצפוי לעלות מחר להצבעה לקריאה שנייה ושלישית - לאישורו הסופי. הצהצבעה צפויה להתקיים בסביבות השעה 19:00, עד אז חברי הכנסת ינאמו ויצביעו על ההסתייגויות שהוגשו נגד החוק. בינתיים, גורמים בכירים בקואליציה אמרו כי "הם מוכנים לפשרה" - ומאחורי הקלעים יש כמה הצעות לפשרה.
אתמול יצאו רבבות בני אדם להפגין בעשרות מוקדים ברחבי הארץ - ולצעדת ענק שהסתיימה בשעות הערב בירושלים. מאות אוהלים נפרסו בגן סאקר, וחלק מהפגינים בילה שם את הלילה. תקיימה תפילה מיוחדת בכותל, שלאחריה המפגינים יצרו שרשרת אנושית ויצאו להתלוכה סביב הכנסת בליווי שופרות ותופים. בין היתר השתתפו במחאה מול הכנסת שופטת העליון בדימוס אילה פרוקצ'יה, ראש השב"כ לשעבר עמי איילון והשחקנית אורנה בנאי.