האם יש לנו פוטנציאל להפוך לארסיים? לשאלה המוזרה הזאת יש ככל הנראה תשובה והיא חיובית. במחקר שהתפרסם השבוע בכתב העת PNAS של האקדמיה האמריקנית למדעים, חשפו החוקרים כי היסוד הגנטי הדרוש להתפתחות הארס שקיים בזוחלים נמצא גם אצל יונקים וכי קיים קשר בין בלוטות הארס בנחשים ובלוטות הרוק של עכברים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
למרות שבני אדם ועכברים אינם ארסיים כיום, בתנאים אקולוגיים מסוימים לגנום שלנו יש פוטנציאל להפוך לכזה. צוות החוקרים בראשותו של אגנש בארואה השתמשו בארס של נחש צפע שנמצא באסיה וזיהה כ-3,000 מהגנים שלו. במקביל בחנו החוקרים גנים של כלבים, שימפנזים ובני אדם, ומצאו קשר בין הזוחלים ליונקים. לאחר שחקרו את בלוטות הרוק של היונקים, הם ראו כי לגנים יש דפוס פעילות דומה לזה שנמצא בבלוטות הארס של הנחש.
לכן הם הגיעו למסקנה כי בין הרוק לארס של הנחשים יש גרעין פונקציונאלי עתיק. "מדענים רבים האמינו באופן אינטואיטיבי שזה נכון", אמר החוקר הראשי. "אבל כעת מצאנו ראיה ראשונה לתיאורה לפיה בלוטות הארס התפתחו מבלוטות הרוק המוקדמות". הוא הוסיף כי בעבר נעשה מחקר שגילה כי עכברים זכרים מייצרים תרכובות ברוק שלהם שהפכו לרעילות כאשר הוזרקו לחולדות.
"אם בתנאים אקולוגיים מסוימים עכברים שמייצרים חלבונים רעילים ברוק ימשיכו לפתח אותם אז בעוד כמה אלפי שנים אנחנו עלולים להיתקל בעכברים ארסיים", אמר. "למרות שזה לא סביר, אבל אולי בעתיד גם בני האדם יהפכו לארסיים כמו נחשים".