בתיעוד נדיר של עמיר בלבן מהחברה להגנת הטבע נראות ציפורי מדבר קטנות וקשוחות שחיות בחום של הנגב הישראלי, משתמשות בשיטת השקיה מיוחדת במינה בשביל לשמור על האפרוחים (כך נקראים הגוזלים) שלהם. בתיעוד נראים הזכרים עפים אל מקווי המים, אוספים את הנוזלים בנוצות החזה ועפים עשרות קילומטרים אל הקן, לצאצאים הצמאים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
שמם של ציפורי המדבר הקטנות הוא קטות. עוף מדברי שידוע במעוף למרחקים בחיפוש אחר מקווי המים. הם נוהגים לשתות כמות רבה של נוזלים בבוקר או לפנות ערב ומתאספים יחד בלהקות ליד המקווים, כאשר בכל להקה יש מספר תצפיתנים שהמטרה שלהם היא להתריע בפני אויבים. הם גם טובלים את בטנם וחזם במים, הנוצות מסוגלות לקלוט כ-20 מ"ל נוזלים ולרוב שומרים את השתייה לגוזלים. בזמן הזה נשארת הנקבה עם הגוזלים עד לחזרת הזכר.
"בתנאים קשים ומיוחדים צריך תא משפחתי חזק ומיוחד, הקטות ניזונות מזרעים שנמצאים על הקרקע המדברית וזקוקות למים", מסביר עמיר בלבן שתיעד את הקטות. "במהלך השנה, אין להן בעיה להתעופף אל מקווי מים, גם במרחקים ארוכים - כיוון שהן מקננות בוואדיות הנידחות ולא בסמיכות למעיינות ונביעות, שם נמצאים הטורפים".
לדבריו של בלבן, בקיץ המצב שונה: "אולם בתחילת הקיץ, כשיש אפרוחים, הן נדרשות לפתרונות יצירתיים. זוהי תופעה ייחודית לקטות, שנמצאות בסכנת הכחדה בגלל הרס בתי גידול והתרבות של מינים נהרסים בגלל האדם שפוגע בקינונים שלהם, נסיעה פרועה של רכבי שטח במדבר ושתייה מים מזוהמים".
בסרטון הראשון רואים כיצד האפרוחים מתחילים לאכול באופן עצמאי אבל עדיין מקבלים שיעורים פרטיים מההורים - הנקבה והזכר מובילים את האפרוחים למקורות מזון שונים, האפרוח מתבונן היטב מה ההורה עושה ומחקה אותו. במילים אחרות, גם גוזלי הקטות, כמו צאצאי האדם, לומדים מההורים כבר בתחילת דרכם בעולם. בתיעוד השני נראות בריכות שתייה שהוקמה עבור הקטות בבסיס שבטה בדרום הארץ כחלק ממיזם "צבא ההגנה לטבע".