אתמול (שבת) בשעות אחר הצהריים הופתעו תושבי הערבה כשנחילי ארבה הופיעו משום מקום במושב פארן ומשם התפרסו גם ליישובים נוספים ובייחוד לשטחים החקלאיים באזור. ארבה הם בעצם חגבים שמתאגדים בלהקות ומתוך כ-8,000 מינים, רק 12 מהם מתאגדים ללהקות ארבה. הם נעים בנחילים ופושטים על שדות חקלאיים וזוללים מכל הבא ליד. בכדי להבין טוב יותר מי הוא הארבה, מה מקורו והאם הוא מסוכן, שאלנו את המומחים של החברה להגנת הטבע. הנה השאלות והתשובות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
למה הם מגיעים דווקא עכשיו וכמה זמן הם ישהו פה?
הארבה הנודד נוהג להגיע לאזורנו בסוף האביב, לאחר שהוא קיים מספר מחזורי רביה גדולים בחצי האי ערב או מזרח אפריקה. כשמו כן הוא, נודד בעקבות הגשמים של החורף המדברי. הוא זקוק לאדמה הלחה כדי להטיל ביצים. אם התנאים מתאימים, החגבים הבודדים מצטרפים לכדי נחילים שיכולים להגיע למיליוני פרטים. שימו לב שמסביב, כולם אוכלים אותם – ציפורים שונות, מכרסמים, זוחלים, עופות דורסים וכו'.
הם מסוכנים ליבול או לאדם?
כדי לקיים את עצמו הוא יכול לאכול כל חומר צמחי שנקרה בדרכו, ולכן הוא מסוכן לחקלאות בכלליות, אולם תזמון ההגעה הנוכחי הוא רק בגדר מטרד. כיוון שלא צפויים ימים גשומים והוא כנראה לא יתרבה ויהפוך לנחיל המוני. הם אינם מסוכנים לבני האדם, ואולי אף הפוך מכיוון שבעדות מסוימות הם נחשבים למעדן. נחילי ארבה לא מסכנים בני אדם ובעלי חיים, ומהווים רק מטרד באוויר ומזיקים לחקלאות.
הם יכולים להגיע גם למרכז ולצפון?
פרטים בודדים או נחילים מצומצמים יכולים לנדוד גם צפונה, אולם הסיכוי והסיכון נמוך שכן הם מעדיפים את החום של הדרום.
מה הדרך הטובה ביותר לגרש אותם?
אם הוא מגיע לאזורים בהם אתם נמצאים, הכי טוב זה לגרש אותם באמצעות מפוחים או מקלות ולא באמצעות מים. הארבה אוהב מים ולחות ונוטה להטיל שם ביצים. לכן ניסיון לגרש אותם באמצעות מים עלול להשיג את התוצאה ההפוכה.
מתי הם הופכים מלהקה לנחיל?
נחיל יכול להגיע גם למיליונים, אולם הנחיל הנוכחי כנראה לא גדול מאוד. חשוב מאוד לעדכן את מוקד משרד הבריאות באם נתקלתם בנחיל שמגיע ליישוב שלכם או לשטחים החקלאיים, כי הם מבצעים ניטור רציף ומקבלים החלטות בזמן אמת איך ובאיזה אופן לפעול. על פי התחזיות, אין צפי להגעת נחיל משמעותי לאזור. מספר הבוגרים יכול לנוע בין 40 ועד 80 מיליון בלהקה על כל קמ"ר. ישנם רק מינים בודדים מבין אלפי סוגי חגבים שיודעים להתארגן בנחילים גדולים ולהיקרא "ארבה", שעלול להוות מטרד חקלאי ואף סכנה ליבולים בכמויות גדולות.
מה תדירות ההגעה שלהם?
האירוע הגדול האחרון היה בשנת 2013, אז הגיעו נחילים גדולים ממצרים שגם הצליחו להתרבות. הם הגיעו מהדלתא של הנילוס וחדרו דרך צפון סיני והגיעו לערבה ולנגב המערבי. מעט מהם אף התפשטו צפונה לאזור הגליל העליון. במשרד החקלאות הקימו מוקד מעקב אחריהם וריססו את האוויר ואת הקרקע שבהם שהתה הלהקה.