בסרטון חדש שרץ בשבוע האחרון ברשתות החברתיות נראה ירח ענק מגיח מהאופק, חולף במהירות בשמיים, מתקרב לשמש ופתאום, ללא התראה מוקדמת - חושך מוחלט. ליקוי החמה המרהיב ביופיו שנמשך כמה שניות הסעיר את הגולשים שתהו אם הוא אמיתי. אז מסתבר שהוא פייק מוחלט. הנה ההסבר.
"כל הכבוד ליוצר שדאג שהצד המוצל של הירח תמיד יהיה נגדי לשמש", אמר דוד פולישוק, אסטרו-פיסיקאי ממכון ויצמן. "שם בערך נגמר החלק הנכון. מכדור הארץ הגודל של הירח נראה דומה לזה של השמש, ולא גדול ממנה כל כך. מיקום השמש בסרטון קבוע. הוא מייצג זמן קצר (30 שניות לפי הטקסט). הירח דווקא זז בו מאוד מהר. אבל מיקום הירח ביחס לאופק נובע מסיבוב כדור הארץ סביב צירו (סיבוב של 24 שעות). תנועת הירח סביב כדור הארץ איטית בהרבה (סיבוב בחודש) ומתבטאת בזה שהירח מתרחק מהשמש לאט בהרבה ממה שמופיע בסרטון".
This is at Artic.. Between Russia n canada..
— Jagat Darak (@jagat_darak) May 26, 2021
Moon appears this big and disappears in about 30 seconds..
What a sight.. pic.twitter.com/RtogMbd0mI
פולישוק מסביר כי "כאשר הירח מסתיר את השמש, החשיכה בשמיים היא לא פתאומית כל כך, אלא הרבה יותר הדרגתית - כל מי שראה ליקוי חמה מלא, חווה את החוויה המופלאה הזו. אני למשל ראיתי שני אירועים כאלו ב-2017 בארה״ב וב-2006 בטורקיה. חוץ מזה בטקסט משמאל למטה כתוב שזה צולם בקוטב הצפוני - נראה לי מדברי מדי".
הסבר של מכון דוידסון: כך התרחש ליקוי חמה