עוד לפני אסון הזפת שפגע קשה באוכלוסיית צבי הים, רבים מהם נפצעו וחלקם אף מתו כתוצאה מדיג חוקי ובלתי חוקי. לפני כשנתיים הגיעו שתי צבות ים – שלומית ופאולה – במצב קשה ועם פציעת ראש למרכז הארצי להצלת צבי הים של רשות הטבע והגנים. פאולה ושולמית חולצו במבצע דרמטי בו השתתפו צוללני מועדון הצלילה פוצקר בנהריה. לאחר חודשים ארוכים של טיפול רפואי, השתיים חזרו בשבוע שעבר לים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
שלומית ופאולה, שתי נקבות צב ים חום בוגרות, חולצו ע"י צוללני מועדון הצלילה בנהריה, לאחר שנמצאו צפות פגועות בים. שלומית הגיעה למרכז הארצי להצלת צבי ים באוקטובר 2019, לאחר שנמצאה צפה בים כשהיא עם פגיעת ראש קשה, ככל הנראה עקב פגיעת כלי שיט. שלומית עברה בדיקה מקיפה הכוללת בדיקת CT במרפאת כל חי ע"י הווטרינר ד"ר צחי אייזנברג ובבדיקה נתגלה כי יש לה שבר בגולגולת ובארובת העין.
שלומית שהתה תקופה ארוכה בטיפול נמרץ, ואחר מכן הועברה לבריכות השיקום. פגיעת ראש היא פציעה קשה מאוד ולוקח לצבי ים זמן רב על מנת להתאושש ממנה. לאחר שנה וחצי של טיפול ושיקום במרכז ההצלה, שלומית עלתה במשקל כ-12 קילוגרם, היא מגלה התנהגות של צב ים בריא ומוכנה לחזור לטבע. שלומית השתחררה לים עם משדר לווייני על השריון, משדר זה מסייע לחוקרים ללמוד יותר על תנועת אוכלוסיית צבי הים החומים, אשר נמצאת בסכנת הכחדה בים התיכון. הידע שנצבור ממעקב זה יתרום למחקר על התפקוד של צבי ים משוקמים מפגיעות כאשר הם חוזרים לסביבתם הטבעית. הצבים שמשתחררים עם משדרים לווייניים, משדרים באופן קבוע את מיקומם וניתן לעקוב אחר מסעות הצבים ברחבי הים.
חברתה פאולה הגיעה למרכז הארצי להצלת צבי ים בנובמבר 2020, לאחר מבצע חילוץ ימי דרמטי, בו צוללני מועדון הצלילה אותה בלב ים כשהיא פגועה מ-2 קרסים. פאולה ששקלה 32 ק"ג, הובאה במהירות ע"י הפקח הימי עוגן ליכט למרכז הארצי להצלת צבי ים, שם היא עברה אבחון וקיבלה טיפול רפואי. קרסי דיג הם אחד מגורמי הפגיעה הנפוצים בקרב צבי ים באזורנו. הצבים נתפסים בקרס, לאחר שהם ניגשים אל הפיתיון המחובר אליו ונושכים אותו. סכנת חיים נשקפת כאשר הקרס מחורר את מערכת העיכול וגורמת לדימום ולזיהומים בחלל החזה והבטן. או כשחוט הדיג נשאר מחובר אל הקרס ונכרך סביב הגפיים והצוואר, מה שגורם לנמק או לחנק. במקרים אחרים, הצב בולע את חוט הדיג עצמו, מה שעשוי לגרום לחסימת מעיים קטלנית.
כאשר הקרס נעוצה בפה או בלוע, מטפלי מרכז ההצלה יכולים להוציא את הקרס באמצעות מכשיר מיוחד, דרך הפה, וללא ניתוח. אך אם הקרס נעוצה בעומק הושט, הקיבה או המעי, הוצאת הקרס אפשרית בניתוח בלבד. ניתוחים כאלה עשויים להיות מסובכים מאד, משום שהשריון הגחוני הקשה של הצב מקשה על הגישה למערכת העיכול. למזלה של פאולה, הקרסים יצאו בקלות עוד במהלך החילוץ, ולאחר תקופת שיקום של כחמישה חודשים במרכז ההצלה, פאולה הבריאה והשתחררה חזרה אל הים.
כיצד אתם יכולים לעזור לצבי הים? דייגים? אם צב ים עולה בטעות בחכתכם, אל תחתכו את חוט הדיג ואל תשחררו את הצב לים. צלצלו מיד למוקד רשות הטבע והגנים 3639*. צב ים שבלע קרס מצוי בכאבים וחשוף לסכנות רבות. שחרורו לים עשוי להיות עבורו גזר דין מוות.