לפני כמעט חצי מיליון שנים הצליח מטאור לחדור את האטמוספירה ולהתפוצץ מעל יבשת אנטארקטיקה הקפואה. 430,000 שנים מאוחר יותר התגלו על אחד ההרים ביבשת 17 חלקיקים שנותרו מהפיצוץ. על פי ניתוח הממצאים הבינו החוקרים כי גודלו המקורי של המטאור היה לפחות מאה מטרים והוא התנגש בקרקע במהירות גבוהה מאוד.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מה שמיוחד בגילוי הזה הוא שהמטאור המדובר כנראה התפרק חלקית באטמוספירה ולא היה גדול וחזק מספיק בשביל להשאיר מכתש באדמה ובכל זאת הוא כן הצליח להגיע לכדור הארץ מבלי להישרף כליל. על פי הדיווח בכתב העת Science Advances, מדובר ב"אירוע נדיר" שבו סילון של חומר מטאוריטי מומס הצליח להגיע לפני השטח וגרם נזק חמור אך לא מספיק בכדי לייצר מכתש גדול.
מה שבאמת הפתיע את החוקרים היה עצם הגילוי של חלקיקי המטאור מפני שגודלם לא עולה על חצי מילימטר. הדרך היחידה שבאמצעותה ניתן להבין שמדובר בחומר שהגיע מהחלל הוא בעזרת סריקת הקרקע במיקרוסקופ אלקטרוני חדשני. החוקרים מצאו כי השברים מורכבים בעיקר מברזל עם תכולה משמעותית של ניקל. הרכב החומר תואם את זה של מטאוריטים שנבחנו בעבר.
החלקיקים הזעירים של המטאור הכילו גם איזוטופים של חמצן שאופייני לשכבת הקרח באנטארקטיקה, דבר שמצביע על כך שכאשר הוא התפוצץ, חומר אידוי התעבה והתערבב עם החומר שעל האדמה. כדוריות העיבוי שנוצרו, נמצאו דומות מאוד בהרכבן הכימי לכדוריות שנותרו משני אירועים דומים שהתרחשו בטווח הזמן המדובר.
החוקר הראשי, מתיאס ואן ג'ינקו הסביר: "אירועים דומים שמתרחשים ביבשת ריקה מאדם לא השפיעו על האנושות אבל אם הם היו מתרחשים מעל אזור מיושב וצפוף, הדבר היה מביא למיליוני נפגעים ונזקים חמורים לאורך מאות קילומטרים".