את המושג שביזות יום א' הרוב מכירים מהשירות בצה"ל, אבל מתברר שהקושי להניע את השבוע תקף גם לחיים באזרחות. התחושה הזאת מתעצמת במיוחד אחרי החגים, תקופה שבה עובדים הרבה פחות. "מצב הרוח הוא גרוע מאוד בתחילת השבוע", מסבירה ד"ר שני פינדק, מהחוג לשירותי אנוש באוניברסיטת חיפה. "זה הולך ומשתפר ככל שאנחנו מתקרבים לסוף השבוע". מחקר חדש של אוניברסיטת חיפה מנסה להילחם בבעיה ומגלה - אלו הימים שבהם אנחנו הכי יעילים.
הקושי המרכזי במהלך השבוע נובע מכך שבניגוד לסוף השבוע, שבו אנו אדונים לעצמנו, במהלך השבוע – הזמן שלנו כבר לא בידינו. "כשהמטלות גדלות, כשלוח הזמנים מתחיל להיות אויב של העובד, השחיקה שלו גבוהה", אמרה יו"ר קרן מעגלים יפה ויגודסקי. "השחיקה מוגדרת במאה שלנו כמגפה".
מחקר חדש של אוניברסיטת חיפה מנסה להילחם בתופעה הזאת ולבדוק מתי עדיף להעמיס על העובד. יש ימים שבהם סף הרגישות של העובדים נמוך, ולמנהלים עדיף להימנע מהטלת משימות מתישות. "את כל הדברים האקסטרה-מלחיצים כדאי לשמור ליציאה לסוף השבוע", הסבירה ד"ר פינדק.
מהמחקר עולה שככל שהימים חולפים – העובדים מדווחים על פחות ופחות הפרעות וגורמי לחץ במהלך יום העבודה. כלומר אם ביום ראשון אנחנו שבוזים, החל מיום שני הכול מתחיל להירגע, ובחמישי ובשישי אנחנו הכי פנויים והכי יעילים.