פריצת הדרך בתחום מחלת הסרטן שפרסמו אמש (רביעי) חוקרים מאוניברסיטת תל אביב מעוררת הדים בעולם הרפואה. הצוות הצליח להדפיס בתלת-ממד גידול קטלני המדמה את התנהגות התאים הסרטניים בסביבתם הטבעית, ומאפשר לפתח נגדו טיפולים ותרופות. החוקרים מעריכים כי ניתן יהיה בעתיד לחזות במהירות את הטיפול המתאים ביותר עבור המטופל ובמקביל לפתח תרופות חדשות בקצב מהיר בהרבה מזה שקיים היום. שוחחנו עם כמה מומחים בתחום, ששפכו אור על החשיבות הרבה של המחקר של הצוות בהובלת פרופ' סצ'י-פאינרו יחד עם הדוקטורנטית לנה נויפלד.

"אנחנו כבר יודעים לא מעט שנים שכאשר גידולים נמצאים בתוך חולה, הם מתנהגים שונה מאשר במערכת מודל בעכבר או בחיה אחרת ושונה בצורה קיצונית מאשר על צלחות פלסטיק במעבדה", מסביר פרופ' גל מרקל, מנהל מרכז דוידוף וסגן מנהל מרכז רפואי רבין בילינסון. "סרטן בצלחת פלסטיק זה לא כמו סרטן בגוף של חולה וכאשר אנחנו רוצים ללמוד על איך הסרטן מגיב לתרופות, התוצאות יכולות להיות שונות באופן מוחלט. ההבדלים הם שמיים וארץ. במחקר הצליחו לייצר בתנאי מעבדה באמצעות טכנולוגיה של הדפסה גידול שקרוב למאפיינים של הגידולים בבני אדם. זה מאוד מרגש אבל זה רק השלב הראשון ויש עוד המון עבודה".

"תרופות מחקריות נגד סרטן ניתן לבדוק על תאים שמגדלים בצלוחיות מיוחדות במעבדה", מוסיף ד"ר רונן ברנר, מנהל המכון האונקולוגי בוולפסון. "עם זאת, האמינות של בדיקות אלו מוגבלת בגלל שמדובר בתאי הסרטן בלבד הגדלים על משטח דו ממדי. בתרבית תאים כזו חסר המבנה המרחבי הכולל את התאים הבריאים בסביבתו של הגידול, את כלי הדם ועוד. לכן תאים בתרבית רגילה מתנהגים באופן שונה מאשר רקמת גידול בחולים וממחקרים בתרביות רקמה קשה להסיק מסקנות אמינות לגבי יעילות של תרופות אצל החולה".

צוות המחקר (מימין): רונית סצ'י פאינרו, לנה נויפלד, עילם עייני (צילום: אוניברסיטת ת
צוות המחקר (מימין): רונית סצ'י פאינרו, לנה נויפלד, עילם עייני|צילום: אוניברסיטת ת"א

"פרט להישג הטכנולוגי בעצם בניית גידולים מודפסים, המשמעות הפרקטית של בניית גידול מלאכותי בשיטה זו היא היכולת לבדוק תגובות לתרופות אנטי סרטניות באופן אמין יותר מאשר בשיטות הנהוגות עד כה", מסביר ד"ר ברנר. "הדפסת רקמות חיות היא שיטה חדשנית עם פוטנציאל רחב ביותר בכל תחומי הרפואה העתידית. המחקר פורץ דרך בתחום האונקולוגיה ויגדיל את היכולת לפתח תרופות אנטי סרטניות בעתיד. חזון לעתיד הוא היכולת להדפיס מודל תלת ממדי של גידול עם מרכיבי רקמה מלאים עבור כל חולה ספציפי בכדי לאפשר בדיקה מושכלת של טיפול תרופתי", הוא מסכם.

ד”ר נטלי מימון רבינוביץ, מנהלת השירות לגידולי ריאה במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא, מסבירה כי "הבשורה הגדולה היא שכעת בייצור של מודל תלת ממד שמדמה את הסביבה התוך גופית, אפשר יהיה גם כבר בשלב די מהיר לראות השפעה של תרופות, אם הן מצליחות להקטין או להרוס את הגידול. בכך ניתן יהיה למעשה לבצע רפואה מותאמת אישית לחולים, לדמות לכל חולה את הגידול שלו מבחוץ ולעשות ניסויים עליו".

ד
ד"ר נטלי מימון, מנהלת השירות לגידולי ריאה בבית החולים מאיר

היא מוסיפה כי "אומנם אנחנו עוד קצת רחוקים מהיישום בשטח, אבל אם אני מסתכלת על העתיד, שבו נוכל לקחת גידול סרטני, לגדל אותו מחוץ לגופו של המטופל ועליו לעשות את כל הניסויים הקליניים ללא סיכון יתר של המטופלים – זו פריצת דרך ענקית. ייצור של רקמה חיצונית ש'מתנהגת' כמו רקמה פנימית, זה פוטנציאל אדיר לניסויים רבים בתחום".