יש לא מעט דרכים לצנן את הגוף בחודשי הקיץ החמים של ישראל ולמרות זאת רובנו נשארים כל היום במזגן וחוששים לצאת לסאונה שמחכה לנו בחוץ. אבל יש גם דרכים נוספת לקרר את הגוף בשיא הקיץ - ועל הדרך גם לטייל בטבע. כל מה שצריך לעשות הוא לרדת אל עומק האדמה ולהרגיש את הקור הצונן באדיבותן של המנהרות שמתחבאות בארץ ישראל. כאן בישראל יש מערות כמעט בכל גודל ועומק, ארוכות וצרות, עם נטיפים או בלי. בעזרת רשות הטבע והגנים הכנו בשבילכם רשימת המערות היפות והמיוחדות של ישראל. אנחנו ממליצים לכם שלא להתעצל ולרדת אל מתחת לאדמה.

גן לאומי ציפורי - מנהרת ששת הפירים

בגן הלאומי ציפורי אין רק פסיפסים. בפאתי בירת הגליל הקדומה, המקום שבו ישבה הסנהדרין ובו נחתמה המשנה, יש הרבה מעבר לעשרות הפסיפסים היפהפיים. התגלו פה מאגר מים עתיק ומנהרה שזכתה לשם "מנהרת ששת הפירים". המאגר הכביר הזה הוא מפעל מים תת-קרקעי שאורכו כ-260 מטרים, והוא פעל מהתקופה הרומית ועד למאה השביעית. ההליכה בו היא רק הספתח לחוויה הגדולה: צעידה אפלולית וקצת מפחידה במנהרת ששת הפירים שהובילה את המים מהמאגר אל עבר העיר.

המנהרה הצרה תיקח אתכם לאורך כ-90 מטר, ולעיתים תיאלצו להתכופף. שימו לב לסימני החציבה על הקירות, כמו גם לגומחות הקטנות שבהן הונחו בימי קדם נרות שמן לתאורה. כדאי לדעת כי המנהרה אותרה בשנים 1994-1993 על ידי הארכיאולוג צביקה צוק, ולפני שנים ספורות החליטה רשות הטבע והגנים להכשיר קטע ממנה לביקורי קהל. לפני הכניסה למנהרה, ניצב דגם מיוחד שיאפשר לכם לגלות עד כמה תיאלצו להתכופף, בהתאם לגובה שלכם.

מפעל המים הקדום בגן הלאומי ציפורי (צילום: יניב כהן, רשות הטבע והגנים)
מפעל המים הקדום בגן הלאומי ציפורי|צילום: יניב כהן, רשות הטבע והגנים

גן לאומי בית שערים - בעקבות המנורה

את הקרדיט הגדול מקבל רבי יהודה הנשיא שביקש להיקבר בבית שערים. מאז הפכה העיר – שבה הוא ערך את המשנה – לבעלת חשיבות רבה, דתית ורוחנית. מערות הקבורה כאן טומנות בחובן סיפורים אישיים והיסטוריים מרתקים, ובעת השיטוט פה נדמה כי המאה השנייה התרחשה רק לפני רגע קל. בחלק מהמערות נחים, דוממים וחמורי סבר, סרקופגים מעוטרים. מומלץ לבקר במתחם מערות המנורה במסגרת סיורים מודרכים הנערכים כאן. הוא נפתח לביקורי קהל בשנת 2009, והוא כולל שש מערות קבורה עשירות בעיטורים, בחריתות, בתבליטים, בכתובות, ובמאגר מים עתיק. בין כל אלו בולטים על קירות המערה עשרות תבליטים של מנורת שבעת הקנים, מנורה שהייתה לסמל המדינה.

גן לאומי בית שעריים (צילום: מנו גרינשפן, רשות הטבע והגנים)
מערת קבורה בגן לאומי בית שעריים|צילום: מנו גרינשפן, רשות הטבע והגנים

שמורת טבע נחל מערות - במערה עם הקדמונים

אל המערה הראשונה והשנייה אי אפשר להיכנס. אבל כאשר תגיעו אל המערה השלישית – תקבלו פיצוי הולם בדמות שביל אפלולי, מסתורי וקריר החודר אל פנים ההר ומביא אתכם בעדנה אל חלל קטן שבו מוקרן חיזיון המספר על חיי האדם הקדמון.

ברוכים הבאים אל מערות האדם הקדמון, בשמורת הטבע נחל מערות שבכרמל, שהוכרזו לפני שנים ספורות אתר מורשת עולמית. אל המערות מוביל שביל טיול קצר ויפה, שיציג בפניכם ממצאים קדומים, וגם דמויות של קדמונים בגודל מלא הניצבות במערת הגמל. המערה שאליה תוזמנו להיכנס היא מערת הנחל – יופי של מפלט מהחום, ואל מול נוף נהדר של מערב הכרמל. מאחר שהביקור כאן קצר יחסית, מומלץ לאחר הביקור לרדת אל שביל הרגליים היחפות, ולהתנסות בהליכה חווייתית בטבע. ובכלל, זהו מרחב שכיף לשוטט בו.

אל תחמיצו: אם אתם כבר כאן, אל תחמיצו טיול קצר ויפה בשביל הגיאולוגי, ובו מאובנים קדומים ותצפיות נוף נהדרות.

שמורת טבע נחל מערות (צילום: יניב כהן, רשות הטבע והגנים)
שמורת טבע נחל מערות: מפגש עם האדם הקדמון|צילום: יניב כהן, רשות הטבע והגנים

מערת הנטיפים - משחקים של אור

נראה שכולם היו במערת הנטיפים אבל למקרה שלא, גם אם מעולם לא הייתם וגם אם כבר ביקרתם לפני שנים ספורות, זה הזמן לחזור ולגלות שיש מקומות שמשתנים כל העת. לא רק בגלל הנטיפים והזקיפים שצמחו בחצי מילימטר מאז הביקור האחרון שלכם, אלא בעיקר בזכות התאורה הממוחשבת שהותקנה כאן. אבל לפני הכל, תזכורת קלה: מדובר במערה קטנה לעומת מערות נטיפים מפורסמות במקומות אחרים על פני הגלובוס, אך למרות זאת, גודש התצורות הגיאולוגיות ואופיין הייחודי הופך אותה למיוחדת במינה. קטנה, אבל נחשבת.

הכניסה למערה נעשית בקבוצות-קבוצות, כאשר בהתחלה צופים בסרטון המגולל את סיפור גילויה  וכן מעניק רקע גיאולוגי הכרחי. כעבור מספר דקות מגיע הזמן להיכנס – וחללי המערה השונים מוארים בקפידה בשלל צבעים, מה שיגרום גם לחובבי מערות מושבעים לפלוט קריאת התפעלות. מתברר שלפני שנים ספורות הותקנה כאן מערכת תאורה אקולוגית, ידידותית לסביבה, וגם דרמטית במיוחד, כזו שמספקת רקע ראוי ליצירות של הטבע. צפו לשלל צורות גיאולוגיות בגווני כחול, ירוק וצהוב. זוהי תאורת LED שלא מייצרת חום ומתאפיינת באורכי גל מהסוג שמונע התפתחות של אצות הפוגעות בנטיפים ובזקיפים.

אל תחמיצו: שימו לב לטקסטים המשעשעים המופיעים לצד גרם המדרגות המוביל מהחנייה העליונה אל הכניסה למערה.

מערת הנטיפים (צילום: יניב כהן, רשות הטבע והגנים)
מערת הנטיפים: קטנה אבל נחשבת|צילום: יניב כהן, רשות הטבע והגנים

נקבת השילוח - חוויה בלתי נשכחת

המטיילים בנקבת חזקיהו ייהנו גם מהמערה היפה וגם מהמים קרירים. יד אחת אוחזת בפנס, יד שנייה מגששת על קירות האבן החצובים. והרגליים - טובלות במים קרירים. כל טיול בנקבת חזקיהו מביא עימו חוויות לרוב, כמו גם מגע ממשי עם ההיסטוריה הקדומה.

זוהי קלסיקה ירושלמית שמאוד מומלץ לבקר בה. חציבתה של הנקבה נועדה למעשה לשרוד את המצור של סנחריב האשורי, בשנת 701 לפנה"ס. ומי שעליכם להודות לו הוא לא אחר מאשר המלך חזקיהו בכבודו ובעצמו. הכניסה לנקבה מותרת מגיל 5 ומעלה. אורך המסלול התת-קרקעי כחצי קילומטר, ויש להצטייד בפנס ובסנדלים/נעליים להליכה במים.

אל תחמיצו: אם אתם כבר כאן, נסו את שפע מסלולי הטיול התת-קרקעיים שמציע מתחם עיר דוד. כך למשל, הליכה ברחוב ההרודיאני, שחיבר בימי בית שני בין בריכת השילוח לבין בית המקדש.

נקבת השילוח (צילום: קובי הראתי, ארכיון עיר דוד)
נקבת השילוח: מים קרירים והיסטוריה קדומה|צילום: קובי הראתי, ארכיון עיר דוד

גן לאומי הרודיון - בזכות הורדוס

הקיץ בעיצומו – אז למה בכלל לנסוע למדבר? יש לכך סיבה. ההר האדיר הזה מצטיין בשתי תכונות נהדרות: הוא גבוה – והוא גם עמוק. לא הרחק מירושלים, ולאחר שביקרתם בתצפית הנוף ואוויר הפסגות, הגיע הזמן לחשוף את הפתח החבוי שּיוריד אתכם אל בטן ההר, אל המערכת התת-קרקעית ששוכנת מתחת לארמון מבצר ההר. יש בה בורות מים מימי הורדוס, שרידי מנהרה מימי המרד הראשון ומחילות מימי בר כוכבא. יותר קריר, אפלולי ומסעיר מזה לא תמצאו בשיא החום. כך או אחרת, כדאי לדעת כי ההרודיון הוא אחת מיצירות המופת של המלך הורדוס: הר שהוא מבצר, שהוא ארמון, שהוא עולם תת-קרקעי. הכול מהכול.

אל תחמיצו: מעבר למחילות ולאולמות התת-קרקעיים, מומלץ לבקר בשרידי הארמון, בית המרחץ ומתחם קברו של הורדוס, כמו גם לערוך ממרומי ההר תצפית לעבר ים המלח ומדבר יהודה.

גן לאומי הרודיון (צילום: יניב כהן, רשות הטבע והגנים)
גן לאומי הרודיון: גם תצפית מרהיבה וגם מערה קסומה|צילום: יניב כהן, רשות הטבע והגנים

גן לאומי בית גוברין - מערה לכל מטייל

בואו נאמר זאת כך: אם מעולם לא נכנסתם למערה – זה המקום להתחיל. ואם מעולם לא הייתם בגן לאומי בית גוברין, אז מעולם לא חוויתם כל כך הרבה מערות ומחילות באופן כה תמציתי, ממוקד ובעיקר – מהנה. במרחב המכונה "ארץ אלף המערות", בכל מקום שבו תעיפו מבט תגלו פתח כניסה אל בטן האדמה. וכל מערה כאן שונה מרעותה. יש כאן שפע המערות שרובן נחצבו בימי קדם על ידי האדם. בכניסה מקבלים דפדפת מידע ומפה ומתחילים במסע אל מערת פעמון ענקית, מערת קולומבריום מפתיעה, מערות קבורה, מערת אמבטיה, מערה פולנית, מערכת תת-קרקעית ענפה בסטייל הלניסטי ומה לא. המרחב המדהים הזה הוכרז אתר מורשת עולמית.

מערות בית גוברין (צילום: מנו גרינשפן, רשות הטבע והגנים)
מערות בית גוברין: ארץ אלף המערות|צילום: מנו גרינשפן, רשות הטבע והגנים

חורבת מדרס - המסתור המושלם

בז'אנר מחילות המסתור, זו קוטפת את כתר הרייטינג, ולא בכדי. חורבת מדרס שבפארק עדולם בשפלת יהודה מציעה מסלול משפחתי קליל ומהנה הגדוש בריגושים. השיא הוא זחילה שפופה במחילות מסתור מימי מרד בר-כוכבא. אם הברכיים שלכם במצב סביר ומעלה, צפו לכ-100 מטרים של כיף, כאשר לעיתים תיאלצו לזחול במחילות שגובהן אינו עולה על חצי מטר. אם אתם עם ילדים, יש סיכוי שהם יבצעו את המסלול הזה שוב ושוב, ללא הפסק, עד להודעה חדשה. עד כדי כך ממכר פה. יש להצטייד בפנסים.

חורבת מדרס (צילום: יעקב שקולניק, רשות הטבע והגנים)
חורבת מדרס: תתכוננו לזחול|צילום: יעקב שקולניק, רשות הטבע והגנים