את העז עזיזה כבר היה קשה להציל כשהגיעו לחלץ אותה מפינת החי שבמעלות. "חיוורת, מלאה בפרעושים, מצחינה, אנורקטית וחלשה", כך נכתבו בדו"ח של בית החולים הווטרינרי בבית דגן והגיע לידי N12. לנוכח מצבה הקשה החליטו הווטרינרים בבית דגן לא לנסות להאריך את חייה ולעשות לה המתת חסד. סיפורה הקשה של עזיזה יכול היה להיגמר אחרת. פינת החי שממוקמת במעלות-תרשיחא נמצאת כבר תקופה ארוכה במצב ירוד, והטיפול בחיות השוהות בה לוקה בחסר. "פנתה אליי פעילה ממש בהיסטריה ואמרה תקשיבי - פינת החי הזו, החיות נשארו בלי אוכל ובלי מים, ועוד בחום כזה זה נורא", מספרת ל-N12 אלה אבין, יו"ר עמותת "נח", התאחדות ישראלית של ארגונים להגנת בעלי חיים.
פעילים למען זכויות בעלי חיים דרשו מהעירייה לטפל בפינת החי, ולכן התקבלה החלטה להעביר זמנית את החיות למקום שנמצא בבעלות פרטית. "זה לא בסדר שהעבירו אותם לחווה פרטית", אומרת ל-N12 מנכ"לית תנו לחיות לחיות, יעל ארקין, שמעלה שאלות לגבי התנהלות עיריית מעלות-תרשיחא: "הם אמרו שהעבירו אותה בהשאלה - מה זה אומר? בעלי חיים כאלה צריכים להיות רשומים ומתועדים".
אף על פי שבפינת החי היו עיזים נוספות, עזיזה נשארה מאחור, וחלק מהפעילים מאמינים כי הדבר קרה בשל מצבה הרפואי העגום. "נכנסנו לשם, ראינו את המצב, חשכו עיניי", מתאר עבור N12 סרגיי, אחד הפעילים במעלות. הוא הגיע לפינת החי יחד עם פעיל נוסף, והם תיעדו את הנעשה במקום.
"היא לא הצליחה לעמוד על הרגליים הקדמיות. זה לא מיום אחד ולא מיומיים, זה תקופה ארוכה. היא הייתה מסריחה ומלאה בשתן וצואה, כנראה כי היא לא יכלה להתנועע – פשוט לא טיפלו בה", מוסיפה ארקין. כאמור, העז הובאה לבית החולים, שם נאלצו לעשות לה המתת חסד ולגאול אותה מייסוריה.
למרות הפינוי המיוחל של החיות, נכון לכתיבת שורות אלה, חלק מהן עדיין נמצאות בפינת חי. "נותרו יונים לבנות ואיש לא מאכיל אותן, ויש גם פנינית", מספרת אבין. החשש המרכזי של הפעילים כעת הוא האופן שבו יטופלו בעלי החיים שנותרו בפינת החי, ומה יעלה בגורל אלה שפונו להשגחה זמנית בחווה הפרטית – האם יקבלו טיפול והאם ברשות המקומית ידאגו לעקוב אחר מצבן.
"המקום סגור ומוזנח ברמות מטורפות - יש שם חיות שאמורות להסתדר בעצמן וזה פשוט התעללות לשמה", סיפר ל-N12 מוטי בן דוד, מנהיג האופוזיציה במעלות-תרשיחא. עוד בחודש מאי הוא שלח מכתב לראש העיר ובו הוא התריע על מצבם של בעלי החיים, אך לדבריו לא נעשה מספיק כדי לטפל בחיות.
מעיריית מעלות תרשיחא נמסר בתגובה: פינת החי הוקמה לפני למעלה מעשרים שנה לרווחתם של תושבי מעלות תרשיחא. היא שימשה אף כמרכז מבקרים וגם כמקום פעילות למוסדות החינוך בהשתתפות פעילה של תלמידי בתי הספר וגני הילדים. הפינה נוהלה במשך שנים רבות ע״י עובד עירייה מסור ובפיקוח של הווטרינר העירוני. עם פרוץ משבר הקורונה המתמשך, הסגרים וההגבלות השונות שבאו בעקבותיו, התקבלה החלטה לצמצם את הפעילות ולסגור את פינת החי ובנוסף במקביל לפרוץ משבר הקורונה העובד שניהל את המקום פרש לגמלאות. מאז נפרצה פינת החי מספר פעמים תוך ביצוע פעולות וונדאליזם ואפילו אירעו מספר פעמים גניבות של חיות מפינת החי. כלל החיות טופלו במסירות, כולל האכלה ושתייה וטיפול רפואי ומעקב מסודר של הווטרינר העירוני בנושא חיסונים ומתן תרופות. לדאבוננו לאחרונה באחת החדירות הלא מורשות לשטח פינת החי שהינה מוסד עירוני , נגנב ונלקח גם תיק מעקב החיסונים של הווטרינר. כמובן שהוגשה על כך תלונה במשטרה.
לאחר ההחלטה להעביר את כלל החיות לחווה בתרשיחא נותרה בפינה עז שאובחנה ע״י הווטרינר כחולה בדלקות ברגל. לדברי הווטרינר העז המבוגרת מאוד יחסית חוסנה במספר חיסונים לאורך השנים כגון: כלבת, הפה והטלפיים ומתן תרופות וסטרואידים כנגד הדלקת. יום אחד בלבד לאחר פינוי החיות מהפינה, נוצר קשר בין דובר העירייה לבין עמותת תנו לחיות לחיות ותואם פינוי העז לטיפול רפואי בבית דגן. לצערנו הוחלט בבית דגן להרדים את העז עקב מצבה הרפואי החמור. עודכנו ע״י העמותה שאנו עתידים לקבל את הסיכום הרפואי ואת התייחסותם בקרוב. יש להדגיש כי למעט העז החולה כלל החיות הועברו במצב בריא ומשביע רצון. מנכ״ל העירייה בכל אופן יזמן בקרוב את הווטרינר העירוני ואת מנהלו הישיר לבירור בנושא.
ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: מיד שקיבל משרד החקלאות את המידע אודות המקרה, ביום שבת, החל המשרד לבדוק אותו וביצע בדיקה ראשונית בחווה על מנת קודם כול לוודא את תנאי המחייה של בעלי החיים בחווה. באשר לעז שנשארה במקום והתלונה שהתקבלה מעמותת תנו לחיות לחיות, משרד החקלאות פתח בבדיקה מעמיקה בנושא. המשרד קורא לציבור הרחב להמשיך ולדווח על כל מקרה של חשד להתעללות בבעלי חיים, למוקד המשרד הזמין 24.7, בטלפון מספר: 6016*.