ארגוני הסביבה ובריאות הציבור התכנסו היום (רביעי) וקראו לראש הממשלה והשרים "לשקף שינוי ביחס להגנת בריאות האדם והטבע". על פי המוחים, "הממשלה החדשה אימצה את המדיניות האנטי-סביבתית של קודמתה במלואה, ואף מחמירה אותה, בניגוד להצהרות ולהתחייבויות בהסכמים הקואליציוניים".

"הממשלה החדשה אימצה במלואה את המדיניות האנטי-סביבתית של הממשלה היוצאת, עם הכוונה לקדם מחטפי חיסול רגולציה סביבתית במסגרת חוק ההסדרים", אמרו היום בכנס המשותף. "הרחבת חוק הוותמ"ל הדורסני, אימוץ דו"ח ועדת אדירי הקורא להאצת והרחבת קידוחי גז ונפט בים התיכון, המשך קידום הסכם קצא"א לשינוע נפט של האמירויות והימנעות מהצגת יעדים שאפתניים למשק האנרגיה שיגדילו אנרגיה מתחדשת במקום גז".

כתם מזוט באשדוד (צילום: עמותת צלול)
כתם מזוט באשדוד|צילום: עמותת צלול

על פי הארגונים הסביבתיים, מדובר במהלכים אנטי-דמוקרטיים שמדירים את היכולת של הציבור ושל ראשי רשויות להשפיע על איכות ובריאות חייהם, לדורות קדימה. לדבריהם, "אסור להתעלם מהנזקים הבריאותיים-כלכליים-סביבתיים מרחיקי הלכת, אשר ייגרמו כתוצאה מהמהלך, המחייבים דיון מעמיק במקום הליך מואץ, חסר שקיפות ושיח ציבורי".

מאיה יעקבס, מנכ"לית עמותת צלול: "אסור שממשלת השינוי תהפוך לממשלת שינוי לרעה. הממשלה החדשה חרטה על דגלה בשורה סביבתית בקווי היסוד ובהתבטאויות שרים וחברי כנסת, אולם מאמצת את מלוא המדיניות האנטי-סביבתית של הממשלה הקודמת, שכללה מחטפים אנטי-סביבתיים בחוק ההסדרים, שמאפשרים השתלטות עוינת של התעשיינים על המשרד להגנת הסביבה והשארת המשרד כקליפה ריקה שהיא למעשה חיסול הרגולציה הסביבתית".

"חוק הותמל וחוק ההסדרים מאיימים לפגוע באיכות החיים והרווחה שלנו, שתלויים בריאות ירוקות, טבע, ומרחב פתוח לנשימה ותכנון מאוזן", הסבירה עו"ד איריס האן, מנכ"לית החברה להגנת הטבע. "חוקים אלו ממשיכים לעודד זלילה לא מבוקרת של המשאב הנדיר והיקר בישראל - הקרקע. במדינה העומדת להיות הצפופה במדינות המערב - תכנון מאוזן, זכות הציבור בהליכי תכנון, הרוויית הבנייה, התבססות על תחבורה ציבורית ושמירה על השטחים הפתוחים - הם המפתח לאיכות חיים ורווחה ואין לפגוע בהם".

התחממות גלובלית - פליטת גזי חממה (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

מיקי חיימוביץ', יו"ר מרכז השל לקיימות: "אנחנו רואים איך אפילו בארה"ב הממשלה החדש מביא איתו רוח של בשורה חדשה וגישה מהפכנית, שמבינה את החיבור של התפקיד של התאגידים עם התוצאות של משבר האקלים, ההבנה שהפערים החברתיים, שהועמקו בעקבות משבר הקורונה, אף הם קשורים להתנהלות הממשלה. לממשלה יש כוח לעצב את הכלכלה בצורה שתבטיח יצירת משק משגשג, מקיים ונטול-פחמן. יש לנו אחריות לדורות הבאים, ואסור לקדם תכניות הפוכות מהנדרש".