"סכנת מוות מיידית": לפני כשבועיים עשרות צעירים וצעירות שנטלו את סם הפיצוציות "נייס גאיי" הובהלו אל בתי החולים בצפון עם דימומים קשים. במכון הארצי להרעלות שפועל ברמב"ם, לשם הגיעו רוב הנפגעים, נכנסו מייד לכוננות מיוחדת. לאחר שורת בדיקות קפדניות התברר: כל הנפגעים, בלי יוצא מן הכלל, צרכו סם שעורבב ברעל עכברים ובחומר נוגד קרישה.
מקרה אחד נגמר באסון. "הוא התקשר אליי יום לפני שהוא נכנס לבית החולים", סיפר סטס, אחיו של ולרי קרקובסקי מקריית מוצקין שצרך את סם הפיצוציות המסוכן. "הוא אמר שכואבים לו הגב והיד. אמרתי לו: 'תעוף מהר לבית חולים'". ולרי, שבתוך זמן קצר התחיל להרגיש לא טוב, הובהל לבית החולים רמב"ם עם דימום מוחי. מצבו הידרדר במהירות והרופאים נאלצו לקבוע את מותו.
מיכאל ברייטמן כבר ראה כמה פעמים את המוות מול עיניו. הוא לחם בעזה ובלבנון, שם הביט בחבריו לגדוד נופלים בשדה הקרב. לאחר שהשתחרר, מצבו הרפואי והנפשי הלך והידרדר, והוא פנה למשרד הביטחון כדי לקבל אישור לצריכת מריחואנה רפואית. כשמתן האישור התמהמהה – הוא החל לצרוך את אותם סמי רחוב מפוקפקים. כעת הוא מספר על הנזק שנגרם לו.
"פתאום הרגשתי שמשהו לא בסדר", נזכר מיכאל. "התחלתי לדמם בכל הגוף, התחיל לצאת לי דם מהפה ומהאף – וממש הרגשתי שאני מורעל והולך למות. ברמב"ם בנו תוכנית איך להוציא אותנו מזה".
"היה לנו חשד גבוה שזה לא מקרי אלא סדרתי"
"טיפלנו עד עכשיו בארבעה חולים שסבלו מהרעלה של החומר הזה שהוסף ל'נייס גאיי' – כולם הגיעו עם דימומים", אמר ד"ר יוסף רודריג, מנהל המחלקה לרפואה דחופה במרכז הרפואי מאיר שבכפר סבא.
"החולה שבעקבותיו עלינו על הפרשה הגיע למיון ברמב"ם", מסבירה ד"ר יעל לוריא, מנהלת המרכז הארצי למידע בהרעלות שברמב"ם. "הצוות במיון באותו זמן אמר לי שלפני כמה ימים היה כאן חולה נוסף במצב קשה שהשתמש בסם והגיע מדמם. לפנות בוקר נכנס החולה השלישי – וכשהוא הגיע היה לנו חשד גבוה מאוד שזה לא מקרי אלא סדרתי. באותו הבוקר דיווחנו למשרד הבריאות ודרכם למשטרה".
עם קבלת הדיווחים על עשרות נפגעים פתחה משטרת מחוז חוף בחקירה מיוחדת, שבמהלכה נעצרו שני חשודים בהפצה של הסם הרעיל. בחיפושים שערכה המשטרה בביתם נתפסו ממצאים הקושרים אותם לאירוע ההרעלה הרחב. "מטרת הכנסת חומרים נוספים ל'נייס גאי', שכשלעצמו הוא אסור ומסוכן, היא לחזק את העוצמה", מוסיף סנ"צ יוני שפירא, קצין חקירות ומודיעין במשטרת חיפה. "משמעותה ככל הנראה היא עניין כלכלי וככה מנסים להרוויח עוד כסף קל ומהיר".
ההשפעה יכולה להימשך שנה
"החומר שזוהה בסם שנלקח מהמטופלים הוא Brodifacoum, שידוע כאחד המרכיבים העיקריים ברעל עכברים הגורם להפרעת הקרישה. המטופלים הגיעו בעיקר עם דמם מהפה, אף, שתן, דרכי עיכול תחתונות. אך היו גם עם דימום למח, לקרום הלב, לחלל הבטן ולשריר הירך. הטיפול המידי למטופל עם דמם מסכן חיים הוא על ידי תרכיז פקטורי קרישה ומנות של פלזמה. במקביל מתחילים טיפול בוויטמין K, שהוא סותר את השפעת רעל העכברים על מערכת קרישת הדם. בחיי היום יום הצריכה השבועית של הגוף היא 10 מ"ג ויטמין K. המטופלים זקוקים לכמויות גדולות מאוד של עד 100 מג ויטמין K ליום, כדי לנרמל את תפקודי הקרישה", מסבירה פרופ' יונה נדיר, מנהלת יחידת הקרישה בבית החולים רמב"ם. "לא ברור באופן וודאי מה הכמות שהם צרכו, חלק מהנפגעים דווחו שהשתמשו רק פעם אחת והתסמינים הופיעו כעבור 24 עד 48 שעות".
לדבריה, "חלק מהמטופלים מגיעים למיון לאחר כשבוע שהם מדממים בבית. הסיבה לכך היא ככל הנראה חשש מדווח למשטרה. מאחר שמדובר באירוע מסכן חיים, אולי צריכה לצאת הצהרה שלא ינקטו צעדים פליליים כנגד הפונים לקבלת סיוע".
פרופ' נדיר מספרת כי ההשפעה של הרעל עלולה להימשך שבועות, ואף דווח בעבר השפעה של עד שנה. "הדבר מהווה אתגר גדול מאוד בטיפול, כי מטופלים אלו יצטרכו להקפיד על נטילת הוויטמין שלוש פעמים ביום למשך חודשים בקהילה. אנו רואים שאם מדלגים על מנה אפילו אחת של הוויטמין, מתחילה שוב הפרעה בתפקודי הקרישה", היא מסכמת.
אחרי ההרעלה - הגיעה האזהרה
אירוע ההרעלה החמור הוביל את משרד הבריאות לפרסם הודעת אזהרה חריגה: "מדובר בסכנת מוות מיידית. זהו סם מסוכן, במיוחד משום שהוא מכיל חומרים שונים, ובהם סמים, רעלים וככל הנראה חומרי הדברה, המשתנים ממפיץ למפיץ. אנו שבים ומזהירים את הציבור משימוש בסמי פיצוציות המוכרים בשמות 'נייס גאי', 'מסטולון' ו'מבסוטון'".
סמי הפיצוציות הפכו בעשור האחרון לפופולריים בקרב צרכני הסמים בשל היותם זולים וקלים יחסית לרכישה. עשרות ישראלים נפגעים מה"נייס גאי" מדי שנה, לעיתים באופן קטלני ובלתי הפיך. "ההשפעה של החומר חזקה ומיידית, ישר מרגישים רעידות בכל הגוף", מסבירה שלי סולומון אברהמסון, מנהלת תחום טיפול ומניעה בעמותת אל-סם. "דווקא בגלל שמדובר בחומר שאינו מפוקח, ומשום שאין יכולת לדעת אלו בדיוק החומרים הוא מכיל – ההשפעה שלו הרסנית".
התופעה המדאיגה הגיעה למשכן הכנסת, שם התקיים דיון חירום בוועדה לענייני התמכרויות וסמים. לדברי ד"ר רוני ברקוביץ', אין שום כיתוב על השקיות שמאחסנות את ה"נייס גאי" המזוהם: "מדובר בשקית או במעטפה חלקה לבנה. הרעל שנמצא בשקיות מיועד ל'שימוש חקלאי' כביכול".
במשטרה ובמשרד הבריאות מזהירים את הציבור, אולם לא בטוח שהתופעה תיבלם בשלב הזה. כדי לוודא שהסם המסוכן לא יגבה חיים נוספים, כדאי לשקול הגבלות משמעותיות על המכירה של הסמים המסוכנים בפיצוציות.