טובאלו היא מדינת איים זעירה באוקיינוס השקט ואינה מוכרת לרובנו. 11 אלף אזרחי המדינה מפוזרים על פני שרשרת של תשעה איים, והם מתמודדים בשנים האחרונות עם סוגיה קיומית: עליית מפלס פני המים באוקיינוס. האיים מגיעים לגובה מרבי של 5 מטרים בלבד מעל פני הים, ונמצאים בסכנת הצפה ממשית. כבר עכשיו, סובלים האזרחים מחדירת מי ים למקורות מים מתוקים ולשדות החקלאיים.
סיקור N12 על ועידת האקלים בגלזגו:
- יותר ממאה מנהיגים התחייבו לצמצם פליטת גז מתאן
- מדינות התחייבו להפסיק את כריתת היערות עד סוף העשור
- סליפי ג'ו: ביידן נתפס עוצם עיניים במהלך הוועידה
שר החוץ של טובאלו, סיימון קופי, החליט להשמיע את זעקת עמו בנאום שנשא במסגרת ועידת האקלים של האו"ם המתקיימת בגלזגו. לא דבריו של קופי הם הסיפור, אלא דווקא הדרך שבה נשא את הנאום: עומד על דוכן נואמים בתוך הים - בזמן שהמים מגיעים עד גובה הברכיים שלו, תוך שהוא לבוש בחליפה ובמכנסיים קצרים. כך הוא רצה להראות כיצד מדינת האיים שלו נמצאת בקו החזית של שינויי האקלים, ולהזהיר מנזקיו.
"אני מבקש לחבר בין ה-COP26 למצבים האמיתיים שאיתם מתמודדים תושבי טובאלו עקב ההשפעות של שינויי האקלים ועליית פני הים", אמר קופי בהצהרה שהועברה מבירת טובאלו, פונפוטי. "הדברים מדגישים את הפעילות התקיפה שעושה טובאלו כדי לטפל בסוגיה הדחופה הזו".
התמונות של קופי עשו את העבודה, והופצו במהירות ברשתות החברתיות. תשומת הלב למאבקה של טובאלו בעליית פני הים הגיעה להמונים, אבל השאלה היא אם תגיע לשולחן קבלת ההחלטות. מחר (שלישי) תשודר ההצהרה בוועידת האקלים, שבה מנהיגים בעולם קוראים לביצוע צעדים דרמטיים לבלימת ההשלכות השליליות של משבר האקלים.
עד כה התחייבו מנהיגי מדינות מזהמות גדולות להפחית את פליטת הפחמן שלהם בעשורים הקרובים, וחלקם שואפים להגיע לשיעור אפסי של פליטת פחמן עד 2050. עם זאת, המנהיגים מאיי האוקיינוס השקט דורשים לפעול מיד ומצביעים על כך שעצם הישרדותן של המדינות שלהם עומדת על כף המאזניים.