כלי נשק, קורות עץ שרופות, עשרות מטבעות ומבנה מבוצר מהתקופה ההלניסטית – עדויות מוחשיות לקרב שהתרחש בין החשמונאים לסלווקים לפני כ-2,100 שנה, נחשפות בימים אלה בחפירות רשות העתיקות באזור יער לכיש. בחפירה התגלה מבנה שגודלו 15 X 15 מ', אשר תוכנן כיחידה מבוצרת היטב. הקירות החיצוניים, שרוחבם לא פחות משלושה מטרים, נבנו מאבנים גדולות, ומקיר חיצוני שצורתו שיפוע, המגן מפני טיפוס. בחלקו הפנימי, חולק המבנה המבוצר לשבעה חדרים, שהשתמרו לגובה יוצא דופן של כשני מטרים. בחפירה נחשף גרם מדרגות שהוביל לקומה שנייה שלא שרדה. ניתן להעריך, כי גובהו של המבנה היה כחמישה מטרים.

לדברי סער גנור, ולדיק ליפשיץ ואחינעם מונטגיו, מנהלי החפירה מטעם רשות העתיקות, "האתר שחשפנו ממחיש, הלכה למעשה, את סיפורי חג החנוכה. נראה שגילינו מבנה, שהיה חלק ממערך ביצורים שהקימו מפקדי הצבא ההלניסטי – וזאת כדי להגן על העיר ההלניסטית הגדולה מרשה מפני מתקפה חשמונאית. אלא שלפי הממצאים בשטח, המגננה הסלווקית לא צלחה; המבנה שגילינו עבר הרס ושריפה משמעותיים בידי החשמונאים".

העבודות במצודה בתחילת חשיפת המבנה (צילום: סער גנור, רשות העתיקות)
העבודות במצודה בתחילת חשיפת המבנה|צילום: סער גנור, רשות העתיקות

האתר שבו נחשף המבנה המבוצר, שוכן בראש גבעה ששלטה על הדרך הראשית שעברה בנחל לכיש ואשר חיברה בעת העתיקה בין מישור החוף לשדרת ההר המרכזית. מהמבנה ניתן להשקיף על מרשה - העיר הגדולה באזור, שהייתה בירת אדומיאה בתקופה ההלניסטית.

במהלך החפירה פונו אלפי אבנים גדולות, שקרסו מחלקו העליון של הבניין. מתחתן התגלתה שכבת חורבן עז, בעובי של כחצי מטר. בתוך שכבה זו, התגלו מאות ממצאים -  בהם כלי חרס, אבני קלע, כלי נשק מברזל, קורות עץ שרופות, ועשרות מטבעות שניתן לתארך אותם לסוף המאה השנייה לפנה"ס. "בהתבסס על הממצאים והמטבעות, ניתן לייחס את חורבן המבנה לכיבושיו של יוחנן הורקנוס החשמונאי את אזור אדומיאה, סביב שנת 112 לפנה"ס", אומרים הארכיאולוגים.

ממצאים שנחשפו באתר (צילום: דוידה דגן -אייזנברג, רשות העתיקות)
ממצאים שנחשפו באתר|צילום: דוידה דגן -אייזנברג, רשות העתיקות

המרד של החשמונאים והכיבוש

החשמונאים, שהחלו את מרידתם בשלטון ההלניסטי ובבית סלבקוס, בעקבות גזרות אנטיוכוס הרביעי ופגיעה באורחות חייהם היהודיים, ניהלו קרבות רבים אל מול הצבא הסלווקי. כיבושיו של יוחנן הורקנוס, המתוארים בספר מכבים ואצל ההיסטוריון יוסף בן מתתיהו, הביאו להרחבת המדינה החשמונאית דרומה.

לדברי אלי אסקוזידו, מנהל רשות העתיקות, "סיפורי המכבים קמים לתחייה מול עיננו, וזה קסמה של עבודת רשות העתיקות: הארכיאולוגים, בעבודה קשה ומאומצת, מפיחים חיים בדפי ההיסטוריה של העמים שעברו בארץ הזו. בעוד כמה ימים נחגוג את חג החנוכה, שבמרכזו ניצחון החשמונאים את ההלניסטים, שהוביל אז, בפעם הראשונה, להקמת ישות יהודית עצמאית וריבונית. החשמונאים בוודאי לא יכלו לדמיין שבעוד 2,000 שנה, תלמידים תושבי מדינת ישראל, יתחקו אחר עקבותיהם. זה מרגש באופן בלתי רגיל".

תמר כהן, תלמידת מגמת לימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה (צילום: סער גנור, רשות העתיקות)
תמר כהן, תלמידת מגמת לימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה|צילום: סער גנור, רשות העתיקות
_OBJ

שר הבינוי והשיכון, ירושלים ומורשת, זאב אלקין: "הגילויים המרשימים בפרויקט החפירות בחבל לכיש, מציגים וממחישים את סיפורה של הארץ הנפלאה והמיוחדת שלנו ואת סיפור חג החנוכה. פרויקט 'ציוני דרך' אותו מוביל משרד ירושלים ומורשת בראשותי, מביא מידי יום לשינוי ולפיתוח של אתרי המורשת וההיסטוריה בארצנו. במהלך חג החנוכה הקרוב נציין בכל רחבי הארץ את שבוע המורשת, ואני מזמין את כלל הציבור לבוא להתחבר, לגלות ולהתרגש באתרי המורשת בארץ".

שר התרבות והספורט, חילי טרופר: "התגלית החדשה והמרתקת של רשות העתיקות, היא דוגמא אופיינית לכך, איך סיפורי המורשת המוכרים והאהובים, הופכים לסיפורים היסטוריים וארכיאולוגיים. חשיפת המבנה, משקפת את השורשים המפוארים של העם היהודי בארץ ישראל וממחישה הלכה למעשה, את סיפורי חג החנוכה. חשיבות האירוע קיבלה זינוק נוסף, כאשר בחפירות השתתפו עשרות בני נוער שקיבלו הזדמנות נדירה להיפגש פנים מול פנים עם ההיסטוריה של העם היהודי. משרד התרבות והספורט ימשיך לתמוך במפעל חשוב זה של מורשת, היסטוריה ותרבות".

החפירות מתבצעות כחלק ממיזם הקמת 'דרך מלכי יהודה' בשיתוף עם קרן קימת לישראל, במימון פרויקט ציוני דרך במשרד ירושלים ומורשת, ובהשתתפות תלמידי מגמות לימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה של משרד החינוך ותלמידי מכינת "אשר רוח בו" לנוער בסיכון ממצפה רמון. בחפירה השתתפו תלמידי מגמות לימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה של משרד החינוך, מבתי ספר בבאר שבע, בדימונה ובניצן, וזאת - במסגרת פעילות ההנחלה, החינוך וקירוב הקהילה שמובילה רשות העתיקות. התלמידים מגלים את ההיסטוריה שלהם "דרך הידיים", כחלק מלימודיהם לתעודת הבגרות במקצוע והפיכת החפירה הארכיאולוגית למעבדה מדעית לומדת. כמו כן, לקחו חלק בחפירות תלמידי מכינת "אשר רוח בו" לנוער בסיכון ממצפה רמון, וזאת כחלק משבוע שמטרתו תרומה משמעותית לקהילה.

בתום החפירות, יעבור המבנה שימור ופיתוח, והוא יפתח לקהל הרחב בשיתוף פעולה עם מרחב דרום של קרן קימת לישראל, כאחת מנקודות הביקור על "דרך מלכי יהודה" הקורמת עור וגידים בימים אלה.