השבוע התכנסו מאות מנהיגים ממדינות מובילות בעולם, לוועידת האקלים של האו"ם, ביניהן גם ישראל. כל אותן מדינות חתמו על אמנה רגולטורית שמטרתה להפחית את פליטת גזי החממה ב-80% עד שנת 2050. לפני כשנה ישראל קבעה יעד שעד שנת 2030, 30% מכלל ייצור החשמל בישראל יתבסס על אנרגיות מתחדשות, ויפחית את השימוש באנרגיה פחמנית וגם יכול להוזיל את החשבון. בפועל, דו"ח מבקר המדינה שפורסם לפני כשבועיים הראה כי ישראל לא עומדת ביעדים שנקבעו וכי המשאבים שהוקנו למאבק במשבר האקלים דלים.
פרופ' אופירה אילון, חוקרת בכירה בחוג לניהול משאבי טבע וסביבה באוניברסיטת חיפה, מסבירה כי לתוכנית יש ליקויים משמעותיים וישראל עוד רחוקה מן היעדים שנקבעו. לטענתה, מדובר במיחזור של תכניות קודמות שכבר הוצגו, ואף במיחזור תקציבים שכבר הובטחו וכי מדינה מפותחת כמו ישראל לא יכולה להרשות לעצמה להציב יעדים נמוכים שכאלה. "זו מדינה קטנה שטופת שמש ולכן היא יכולה לנהל באופן יעיל הרבה יותר את משק האנרגיה שלה", הסבירה פרופ' אילון.
כמו כן, מציינת פרופ' אילון כי התוכנית מתייחסת לשנת 2050, כמעט 30 שנה מהיום. אף אחד מהשרים והפקידים לא ישמשו יותר בתפקידם הנוכחי. ולכן הדרך ויעדי הביניים הם החשובים. עוד הוסיפה כי "המדינה יצרה מניפסט של כלים המפורטים בתוכנית שלה, אבל כשבוחנים זאת ברמת המאקרו, מבינים שאין תוכנית עבודה סדורה. לא מצוין על אילו מחקרים מדעיים התכנית מבוססת". תוכנית זו מדברת על יעד של צמצום הפליטות ב-80%, ואילו חודש וחצי אחר כך, בכנס האו"ם בגלזגו הודיע ראש הממשלה נפתלי בנט שישראל תאפס את פליטות גזי החממה שלה עד שנת היעד. שינוי כזה בעמדות ובהצהרות חייב להיות מגובה ומקצועי ולפיכך, נראה כי אילון לא מביעה אופטימיות למימוש התכנית: "גם אחרי שהתכנית מאושרת, מתקבלות החלטות והשקעת תקציב, בסוף מתחלפים שרים ואג'נדות, נכנסים למאבקי כוח בין משרדים, ולעיתים גם באגפים שונים באותו משרד, והדברים לא מתבצעים".
אילון מציינת כי "ישראל ידועה כאומת החוצפה, הסטארטאפים, היזמות והיכולת להתמודד עם כישלון, אבל כל עוד בישראל לא ייושמו הטכנולוגיות האלה, באמצעות מענקים, פתיחת חסמים ליישום בשטח, רגולציה מעיקה ויקרה גם ללא הצדקה, לשם הוכחת ההיתכנות, נמשיך לטפוח לעצמנו על הכתף, אבל אומות רבות יעקפו אותנו במרוץ לאיפוס פליטות גזי חממה. כמובן, שמעבר להוכחת ההתיכנות, טכנולוגיות אלה יוכלו לשפר את איכות החיים והסביבה שלנו, כאן".
תחום האנרגיה הסולארית הוא ללא ספק אחד ממנועי הצמיחה המובילים בעשורים האחרונים, אנו רואים חברות ישראליות גלובליות שמובילות את המגמה ואת הטכנלוגיה המתקדמת בעולם וחברות בין-לאומיות שרואות בישראל קרקע פוריה למהפכה סולארית משמעותית. הנה ארבע חברות מובילות בתחום האנרגיה הסולארית המציעות טכנולוגיות פורצות דרך שיכולות לשפר את איכות החיים והסביבה שלנו וגם להוזיל את מחיר ייצור החשמל. אחת הדרכים לחסוך כסף היא להתקין מערכות סולאריות בגגות הבתים הפרטיים. מדובר אומנם על השקעה ראשונית די גדולה, אך לאחר כמה שנים (בהתאם להסכמים), היא הופכת למשתלמת.
חברות אנרגיה שיכולות לעשות שינוי
סולאראדג', היא חברה ישראלית בתחום האנרגיה הסולארית ואנרגיה חכמה, היא יצרנית של מערכות טכנולוגיות שמיועדות לניטור ואופטימיזציה של אנרגיה סולארית. היא פיתחה פתרון שיאפשר למקסם את הפקת החשמל מאנרגיית השמש באופן יעיל יותר ומאפשרת ניהול מרחוק של המערכות הסולאריות.
הפתרון מורכב משלושה רכיבים עיקריים: הראשון הוא שבב אלקטרוני חכם בשם אופטימייזר, המותקן על הקולט הסולארי. תפקידו למקסם את תפוקת האנרגיה של הקולט, לנטר את פעילותו ולאפשר כיבוי המתח בעת הצורך. על ידי אופטימיזציית האנרגיה של כל פאנל סולארי בנפרד, סולאראדג' מציעה פתרון המצמצם את אובדן החשמל הנגרם ממשתנים לא נשלטים החל מרגישות הפאנל, הצללה, התיישנות ואפילו ציפורים. הרכיב השני הוא ממיר מתח AC/DC בעל נצילות גבוהה והרכיב השלישי הוא ממשק ניטור המאפשר לכל משתמש לעקוב אחר הביצועים של כל פאנל.
חברת Trina Solar יצרה טכנולוגיה שמאפשרת מעל 600W תפוקת הספק ויעילות של 21.4 שנחשבת לגבוהה. טוד לי, נשיא אזור אסיה של החברה, טוען שהיעד שישראל מציבה לעצמה עד 2030 אפשרי להשגה, גם בזכות האקלים הישראלי האידיאלי לשימוש בטכנולוגיית הפאנלים הסולאריים וגם מכיוון שתעשיית השמש העולמית הציגה טכנולוגיות חדשות המגבירות באופן דרמטי את התפוקה והיעילות של פאנלים סולאריים. טכנולוגיות שיצרה TRINA SOLAR המתאימות במיוחד לישראל הן טכנולוגיית “The Vanguard tracker” - טכנולוגיה חדשנית של ייצור פאנלים ייעודיים לאזורי חקלאות, הניתנים להתקנה מוגבהת ומרווחת המאפשרת את המשכיות הפעילות החקלאית, המתקיימת באזורים רבים ובשטחים נרחבים בישראל, וטכנולוגיית “smart trackers” הכוללת שימוש בנתונים טופוגרפיים, אלגורתימים וחיישנים חדשניים המאפשרת למערכות הסולאריות להטות את הפאנל הסולארי כך שיימנע מהצללה של עננים וימקסם את ספיגת האור ותפוקת החשמל גם בימים מעוננים.
דוראל אנרגיה, חברה ישראלית נוספת, חנכה לפני כשנה את המטע הסולארי הראשון בישראל, שמשלב חקלאות מתקדמת ואנרגיה מתחדשת באותו תא שטח, ומאז הוקמו מספר מטעים סולאריים נוספים ברחבי הארץ על ידה, בהם ניתן למצוא עצי שזיף, אבוקדו, גפנים ועוד. באמצעות מערכות טכנולוגיות מתקדמות החקלאים במטעים הללו מגדלים עצים מניבי פרי שמתקיימים בשלום עם קולטני השמש באותו שטח אדמה. המשותף למטעים הוא שיטת ההדליה, בה עושים שימוש בכדי לשלוט ולהכווין את כיוון הצמיחה של העצים וגובהם כך שיצמחו לרוחב ולא יאיימו בהצללת קולטני השמש. בנוסף, המערכות בהן נעשה שימוש מסייעות במניעת נזקי מזג האוויר שכן המערכת מווסתת חום וקור על ידי שליטה מרחוק על מתזים הפזורים במטע. המערכת מבצעת השקיה ללא מיכון ולא כוח אדם ומאפשרת לחקלאי לעקוב אחר מצב המטע בזמן אמת עם קבלת פרמטרים של לחות, טמפרטורה, מליחות הקרקע ועוד. המטרה היא לייצר תפוקה חקלאית איכותית באמצעות כלים טכנולוגיים ובמקביל ליהנות מהחשמל שמייצרת אנרגיית השמש. שטח האדמה במדינת ישראל ובעולם כולו מוגבל מאוד ועל מנת להגדיל באופן משמעותי את השימוש באנרגיות מתחדשות עלינו להשכיל ולבצע דו שימוש בקרקע.
מדינת ישראל קבעה יעדי ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות של 30% עד שנת 2030. משאב הקרקע מצוי במחסור בישראל והוא נדרש לשימושים רבים ולכן על מנת שיעדי המדינה לא ישארו כחלום רחוק עלינו לנצל את משאב הגגות ולפעול לייצור רחב היקף של אנרגיה סולארית במרחב הבנוי. VOLTA SOLAR מובילה את התחום ופועלת לכך שלא ישאר גג קירח בישראל – לא בבתים פרטים וגם לא בבנייני מגורים עם גגות משותפים. "גג שעומד ריק הוא משאב לא מנוצל, ההפסד הוא כפול. בעל הגג מפסיד הכנסה פאסיבית והציבור מפסיד את כל ההטבות שבחשמל נקי מזיהום". התקנה של מערכת סולארית על גג ממוצע עולה עשרות אלפי שקלים ועל מנת לפתור גם את החסם הזה מציעה החברה מודל מימון ייחודי – ליסינג. במודל הליסינג החברה נכנסת עם בעל הגג כשותפה להכנסות מהפקת החשמל באופן שלא מצריך מבעל הגג לשלם על הקמת המערכת. באופן הזה, המערכת הסולארית נגישה לכל בעל דירה וכל שנותר לעשות הוא ליהנות מאנרגיית השמש.