כדור הארץ מתחמם במהירות ואירועי מזג האוויר הקיצוני לא פוסחים כמעט על אף מקום ברחבי הגלובוס. אך כפי שמסבירים המומחים, אירוע קיצוני בקצה אחד של כדור הארץ יכול להשפיע דרמטית על מדינה בקצה השני. כך שהמסת הקרחונים בגרינלנד או בקטבים מעלה את גובה פני הים, דבר שעלול להציף את ערי החוף גם בקובה או בהודו. מחקר חדש שנערך על ידי Climate Central שהיא קבוצת חוקרים שעושים זאת ללא מטרת רווח, מראה כי 50 ערי החוף הגדולות יצטרכו לפעול באופן אקטיבי בשביל למנוע מהים להציף ולהטביע כל מה שעובר בדרכו – ובכללם מלונות ואזורים מאוכלסים מאוד. הניתוח שנעשה בשיתוף עם חוקרים מאוניברסיטת פרינסטון ומכון פוטסדאם לחקר השפעות האקלים בגרמניה, מציג מה יקרה לערים אלו אם הטמפרטורות יעלו בשלוש מעלות צלזיוס.
בחודש אוגוסט הציגו מאות מדענים מרחבי העולם את הדוח המקיף ומעמיק ביותר בנושא שינויי האקלים. על פי הדוח, רמת הפחמן הדו-חמצני (CO2) באטמוספרה היא הגבוהה ביותר זה 800 אלף שנים והגיעה במאי 2021 ל-419ppm. גם גובה פני הים ימשיך לעלות במשך מאות ואפילו אלפי שנים כתוצאה מחום שכבר נאגר במעמקי האוקיינוסים, ויביא להצפה של אזורים הסמוכים לים. ההבדלים של חצי מעלה אולי נראים קטנים, אבל מחקרים מראים שמשמעות ההבדל בין עלייה של 1.5, שתיים ושלוש מעלות צלסיוס הוא עצום.
על פי הניתוח של אקלים סנטרל גם אם גזי החממה יופחתו משמעותית והטמפרטורות לא יעלו דרמטית, קרקעות שבהן גרים כ-385 מיליון בני אדם יוצפו בעשורים הקרובים. אם אכן הטמפרטורות יעלו ב-1.5 מעלות, עליית פני הים ישפיעו על 510 מיליון בני אדם. ובתרחיש הקיצוני ביותר, זה שאנחנו ממש לא רוצים להגיע אליו, בעלייה של שלוש מעלות - יותר מ-800 מיליון בני אדם יאלצו לעזוב את בתיהם בגלל הצפות שלא יאפשרו לגור שם.
עוד על פי אקלים סנטרל, סין, הודו, וייטנאם ואינדונזיה הן חמש המדינות שנמצאות בסיכון הרב ביותר להצפה. "אם נגיע לעלייה הקיצונית בטמפרטורות", אומרים באקלים סנטרל. "כ-43 מיליון בני אדם בסין יחיו על קרקע שצפויה להיות מתחת למים עד שנת 2100, כאשר 200 מיליון בני אדם חיים באזורים בסיכון לעליית פני הים בטווח הארוך יותר".
מדינות איים קטנות נמצאות בסיכון ל"אובדן כמעט מוחלט של אדמות", כך כתבו החוקרים בדוח. שמונה מתוך עשרת האזורים המובילים שנחשפים לעליית פני הים נמצאים באסיה, כאשר כ-600 מיליון בני אדם עלולים לסבול מהצפה חמורה בתרחיש של התחממות בשלוש מעלות. אפילו בתרחיש האופטימי ביותר, שבו פליטת גזי החממה העולמית מתחילה לרדת היום ותגיע לאפס עד 2050, הטמפרטורה הגלובלית עדיין תגיע לשיא מעל רף 1.5 מעלות. בתרחישים פחות אופטימיים, בהם הפליטות ממשיכות לטפס מעבר לשנת 2050, כדור הארץ יתחמם בשלוש מעלות עד לשנת 2070, והאוקיינוסים ימשיכו לעלות במשך עשרות שנים.
מחברי הדוח מסבירים כי כיום אין מספיק הגנה על ערי החוף אך מעודדים מכך שההצפות האחרונות באירופה ובאסיה ככל הנראה יובילו את מקבלי ההחלטות להתייחס לעניין ברצינות רבה יותר. "רמת ההתחממות תדרוש הגנה חסרת תקדים או נטישה של ערי החוף הגדולות בעולם", כתבו החוקרים.