הרבה זיכרונות חלפו במוחה של פולה ליפשיץ לאורך השנים. בכל זאת, חיים שלמים וארוכים עברו מאז 16 במרץ 1922. יש לה 12 נכדים ו-30 נינים, הגדולה כבר בת 30 – שבאו לציין לסבתא יום הולדת 100. "מה הסוד? אני חושבת שזה מזל. לא הייתי מאמינה שאני אגיע לגיל הזה", היא מספרת בהתרגשות. ומה עם חיי נצח? לכך היא מסרבת בתוקף.

במעבדה של פרופסור חיים כהן אמנם עדיין לא עובדים על גלולת פלא לחיים נצחיים, אבל באוניברסיטת בר-אילן מבצעים את אחד המחקרים המתקדמים שיש היום בתחום הזקנה. "אנחנו לא מעבדה לאריכות ימים. אנחנו מעבדה שמנסה להבין מה המנגנון הכי בסיסי שקובע את קצב ההזדקנות", מסביר פרופסור כהן, ראש מרכז סגול לחקר ההזדקנות הבריאה באדם, מאוניברסיטת בר-אילן. "זקנה זה גורם מספר אחת למחלות. את יכולה לקחת כל מחלה שתרצי ותראי שהיא עולה אקספוננציאלית עם הגיל", הוא מדגיש.

פולה חוגגת 100 (צילום: חדשות 12)
פולה חוגגת 100|צילום: חדשות 12

החוקרים גילו שאם לוקחים עכברים ומגבירים להם את רמת הפעילות של גן שנקרא SIRT6, תוחלת החיים שלהם עולה בעשרות אחוזים. ולא רק זה, העכברים שקיבלו את תוספת הגן נשארו פעילים ובריאים יותר. "המחקר הזה עשה הרבה מאוד רעש בעולם", מסביר כהן.

תא חמצן (צילום: חדשות 12)
תא חמצן|צילום: חדשות 12

במעבדה מדגישים כי המטרה אינה הארכת חיים, אלא הארכת החיים הבריאים. כלומר, לנסות להילחם במנגנון השבריריות שמאפיין את הזקנה ומביא איתו ירידה בתפקוד, מחלות ומוות. בינתיים ההצלחה היא בעכברים בלבד, אבל מבחינת פרופסור כהן גלולת הפלא היא כבר מעבר לפינה.

בתחילת המאה העשרים עלתה תוחלת החיים בכ-70 אחוזים, בעיקר בגלל גילוי האנטיביוטיקה. תינוק מערבי שנולד בתחילת המאה שעברה חי 50 שנה והיום יאריך ימים ללמעלה מ-80. אם אכן יתממשו התחזיות ובתוך כמה שנים כבר יהיה טיפול שמאריך חיים – המשמעויות החברתיות יהיו עצומות ולאו דווקא לטובה. מה יקרה לשוק העבודה? לשוק הדיור? ולתא המשפחתי?ימים יגידו.