כבר 3 פעמים בחודש האחרון שהחיים של גלית הלר מקיבוץ גשר בעמק המעיינות הופרעו. "הבוקר היו רעידות קטנות, אתמול זה תפס אותנו באסיפת חברים", היא מספרת. "אי אפשר היה להתעלם מזה. יצאנו מהמבנה עד שרעידת האדמה הופסקה". מקורם של 3 רעשי אדמה באזור הבקעה בחודש האחרון, שניים מהם ביממה האחרונה, הוא באותה נקודה.
הבוקר ב-05:22 הורגש רעש בעוצמה 3.2. מוקד הרעש: 14 ק"מ צפונית-מזרחית לבית שאן
אמש ב-20:54 הורגש רעש בעוצמה 3.5. מוקד הרעש: 15 ק"מ צפונית-מזרחית לבית שאן
ב-22 בינואר ב-23:36 הורגש רעש בעוצמה 3.7. מוקד הרעש: 16 ק"מ צפונית-מזרחית לבית שאן
בנוסף ל-3 הרעידות הללו שהורגשו, ביממה האחרונה נרשמו באזור 6 רעשי אדמה חלשים שלא הורגשו. חיבור הנקודות האלה על המפה מוביל אותנו לצפון בקעת בית שאן, מעט מעבר לגבול עם ירדן, לנקודה שנמצאת מזרחית לנהר הירדן, בקו שבין קיבוץ גשור לקיבוץ נווה אור.
לקריאה נוספת:
"הרעידה לפני שלושה שבועות העירה אותי מהשינה", מתארת גלר, "ואני לא אחת שמתעוררת בדרך כלל. בזמן האחרון זה די אינטנסיבי. אני מקווה שזה לא צפי לבאות כי הדבר שעובר בראש זה מה יקרה כשתהיה רעידה גדולה יותר".
רעידות שחוזרות על עצמן באותה נקודה היא תופעה נפוצה. "רעידת אדמה היא כמו קרע בקרום כדור הארץ", מסביר פרופ׳ שמואל מרקו, מהחוג לגיאופיזיקה באוניברסיטת תל אביב. "זה כמו למשוך בשני צידיו של נייר שכבר קרוע חלקית - הוא ייקרע בדיוק היכן שהוא כבר חלש. מוקד של רעידת אדמה קודמת הוא כמו קרע בנייר, כי הקרום שם חלש יותר. ההישנות עשויה להיות בחלוף ימים, שנים, עשרות שנים ויותר".
פרופ' מרקו יכול להבטיח דבר אחד - הרעידות באזור ימשיכו. הוא לא יכול לומר מתי ובאיזו עוצמה. "אנחנו עדיין לא מבינים עד הסוף את הפיזיקה של רעידות אדמה, זו פיזיקה של שבירה", הוא מודה. "קרום כדור הארץ מסובך ומורכב מאוד, כך שקשה לנבא מראש את השבירה שלו. אנחנו חייבים ללמוד לחיות עם זה, בדומה לתאונות דרכים. לכן אנחנו חייבים חגורת בטיחות לרעידות אדמה - כלומר מוכנות מקסימלית".