שושנה שאול נחשבת לאלופת הרמיקוב בדיור המוגן בכפר סבא. אם שואלים אותה מה הסוד שלה, התשובה היא התזונה הים-תיכונית שעליה היא מקפידה, הכוללת ירקות, פירות, קטניות, שמן זית, מוצרי חלב - וכמעט ללא בשר אדום. "כל דבר שנמצא בירק ובקטניות אתה תמצא אצלי יום-יום", היא מספרת. "אני בת 85 אבל המוח שלי מתפקד כמו שתפקד גם בגיל צעיר יותר".
מה ששושנה כבר יודעת מקבל עכשיו חיזוק במחקר מקיף ומעורר סקרנות שערכו במשך שבע שנים באוניברסיטת בן-גוריון, שבו בדקו אנשים שאכלו בקביעות תזונה ים-תיכונית וגילו שהיא משפיעה לטובה ועוזרת לשימור תפקוד המוח.
"במחקר הזה רצינו לבדוק אם הכפלה של כמות הפוליפנולים, המיוצרת על ידי צמחים באופן טבעי בטבע כדי להגן על עצמם, יכולה להגן עלינו בצורה מסוימת מההתנוונות הטבעית הנוצרת עם הגיל במוחנו", מסבירה פרופ' איריס שי, חוקרת תזונה ומחלות כרוניות באוניברסיטת בן-גוריון והרווארד. "נדהמנו לגלות שבכימות של הנפחים האלה במוח התזונה הספציפית הזאת הצליחה להפחית ב-50% את ההתנוונות המוחית שקרתה באופן טבעי".
עינת ששון, מנהלת מדעית והסברה באלטמן בריאות, מוסיפה: "פוליפנולים הם קבוצת רכיבים מהצומח שאנחנו יכולים להשיג מהמזון שלנו, במיוחד התזונה הים-תיכונית שהיא עשירה מאוד ברכיבים של פוליפנולים. ענבים, אוכמניות, ירקות, דגנים, קטניות ואפילו אגוזים יכולים להכיל פוליפנולים שונים. הם נוגדי חמצון ונוגדי דלקת, ויש להם כמובן גם פעילות לבריאות המוח".
גם שרה חנוך, בת 84, מייחסת סגולות בריאותיות למה שרבים מכנים כיום "הדיאטה הים-תיכונית" - דיאטה שהפכה לאחת הדיאטות הפופולריות ביותר בעולם.
"בכל בוקר, צוהריים וערב אני פותרת תשבצים ותשחצים", היא מספרת. "אני מאוד מקפידה על תזונה ים-תיכונית. התזונה שלי מאוד מגוונת, אבל מבוססת על פירות וירקות. המודעות שלי לזיכרון ולגוף, לדעת שהמוח הוא המקור לכל הדברים האלה. המחקר לא מפתיע אותי".