מאות ציפורים מסוג שחרור צהוב ראש תועדו כשהן צונחות ברגע מהשמיים אל הקרקע, חלק מהן אף נופלות אל מותן. האירוע המסתורי שאירע בצ'יוואווה שבצפון מקסיקו הפך ויראלי ברשת והעסיק רבים שניסו לשער את הסיבה להתנהגותן המוזרה. סיבת המוות עדיין לא ידועה והרשויות בודקות את העניין, אולם מומחים אומרים כי סביר להניח שמה שהביא לנפילתן המהירה היא ציפור אחרת, טורפת, שהגיחה במהירות לעבר הלהקה כדי לתפוס ולאכול.

בסצנה שנראית כאילו לקוחה מסרט של היצ'קוק, הלהקה, שנדדה לאזור החם מצפון קנדה, הנמיכה גובה במהירות - ו"הענן השחור" צולם כשהוא מגיע לקרקע. רוב הציפורים התאוששו, אך צילומים נפרדים של עדי ראייה הראו כמה מהן שרועות על הרצפה ללא רוח חיים.

בדיווח של העיתון המקומי El Heraldo de Chihuahua נכתב כי "ייתכן שמדובר בתוצאה של זיהום אוויר גבוה בגלל השימוש המקומי בעצים להסקה, בשימוש בכימיקלים לצורך חקלאות וגם במזג האוויר הקר יחסית באזור בימים אלה".

הצעה נוספת שהועלתה בתור הסבר היא חשמול הציפורים בעת שנחו על כבליהם של קווי מתח. תיאוריה נוספת שהועלתה ברשת הייתה פגיעה של קרינת 5G בציפורים.

אולם, ד"ר ריצ'ארד ברוטון, אקולוג בריטי מהמרכז לאקולוגיה והידרולוגיה, טוען כי למרות שלא רואים אותה בצילום, הוא משוכנע ב-99% כי מדובר בציפור טורפת. ההנחה היא שבצפיפות שבה היו מסודרות ציפורי הלהקה, הציפורים הגבוהות שהנמיכו גובה התנגשו בכמה מאלה הנמוכות יותר, מה שהביא לזעזוען ולנפילתן לקרקע. "זה נראה כאילו עוף דורס או אולי בז נודד שרדף אחרי הלהקה ותוך שהוא נוחת לעברם - הם הגיבו בהנמכה מהירה, כמו גל", אמר ברוטון ל"גרדיאן".

תוך כדי שהן עפות - ציפורים בצפון מקסיקו נופלות (צילום: רויטרס)
הציפורים שנפלו בפתאומיות אל מותן|צילום: רויטרס

ד"ר אלכסנדר ליס, מרצה בכיר לשימור ביולוגי מאוניברסיטת מטרופוליטן במנצ'סטר, מסכים. "איך שאני רואה את זה, גם אם יש לי רק סרטון אחד להסתמך עליו וללא דוח טוקסיקולוגי - עדיין לדעתי מדובר בתגובה קולקטיבית שנועדה לחמוק מטורף והביאה לכך שחלקן פגעו בקרקע", הסביר.

"נדמה שתמיד יש תגובה אוטומטית להאשים מזהמים סביבתיים, אבל התנגשויות ציפורים עם תשתיות הן עניין מאוד נפוץ", המשיך ד"ר ליס. "בלהקה צפופה שכזו, הציפורים עוקבות אחר תנועות הציפור שלפניהן. הן לא עוסקות בתפישה ובפירוש של המרחב שלהן במצב שכזה. לכן זה לא בלתי צפוי שאירוע כזה יקרה מפעם לפעם".

אכן, בדצמבר 2019 תופעה דומה נצפתה באנגלסי שבווילס, אז 225 זרזירים נפלו אל מותם. מאוחר יותר, אחרי חקירה, הבינו שהיה מדובר בניסיון שלהן לחמוק מציפור טורפת שלאחריה לא הצליחו להתאושש ולחזור לגובה תעופה - ולכן נפלו אל מותן.