בית משפט השלום בבאר שבע נתן תוקף של פסק דין להסכם פשרה במסגרתו תשלם חברת קצא"א פיצוי לציבור בסך של 250,000 ₪, זאת בגין נזקים סביבתיים ואקולוגיים לאלפי ערכי טבע מוגנים, עקב פגיעה בשונית האלמוגים באילת בשנת 2014.
על פי כתב התביעה, במהלך ביצוע עבודות התחזוקה שערכה חברת מרינה דיוורס עבור חברת קצא"א במזח הצפוני של נמל הנפט באילת בשנת 2014, ללא כל קבלת היתר של רשות הטבע והגנים, נחתכו 5 עמודי מקשר בנקודות קשירה של אוניות נפט מכליות, אשר נפלו לקרקעית הים וגרמו לפגיעה קשה הן לערכי הטבע שגדלו על עמודי המקשר והן לשונית שנמצאת למרגלות אותם עמודי המקשר, בה נדרסו ונשברו אלמוגים רבים. חיתוך האלמוגים הביא לריקון העמודים מהחול הרב והאבנים הרבות שנמצאו בתוכם, שגלשו מטה וקברו תחתם אלמוגים רבים. בנוסף, אחד העמודים שנחתך גם התגלגל במורד השונית למרחק של כ-17 מטרים, תוך שהוא שובר בדרכו אלמוגים רבים.
על פי ההערכה, נפגעו למעלה מ- 2,600 אלמוגים, לרבות 665 אלמוגים שגילם היה עשוי להגיע ל- 50 שנים, וכמות רבה של בעלי חיים התלויים באלמוגים למחייתם, כגון דגים וחסרי חוליות אחרים. את התביעה הגישה פרקליטות מחוז דרום בשם רשות הטבע והגנים הלאומיים, והיא נפרדת מההליך הפלילי בו הורשעו קצא"א, מרינה דיווירס ומנהליהן, בביצוע עבירה בצוותא של פגיעה בערכי טבע מוגנים.
אז, בית המשפט הטיל עליהם קנסות במצטבר בסך של 180,000 ₪, וערעורם לבית המשפט המחוזי אף נדחה. 250 אלף השקלים הנוספים שנקבעו במסגרת הסכם הפשרה אמורים להוות פיצוי לציבור לצורך, שיקום ושימור ערכי טבע.
"שונית האלמוגים באילת היא שונית האלמוגים היחידה במדינת ישראל, והיא מהווה מערכת אקולוגית מגוונת במיוחד ובית למינים רבים של אורגניזמים ימיים", ציינו בפרקליטות. "חברת קצא"א תישא בפיצוי לציבור בגין נזק סביבתי שנגרם לשונית, נזק שהוביל לפגיעה באלמוגים שהם ערכי טבע מוגנים המצויים בסכנת הכחדה. המדינה תמשיך לפעול בכל הכלים העומדים לרשותה על מנת להשיב לציבור את מה שנגזל ממנו, וכן להעביר מסר כי ערכי הטבע אינם הפקר וכי כל מי שיגרום נזק לסביבה, יישא בעלויות הנגזרות מהתנהלותו הרשלנית. גם לפגיעה בטבע יש מחיר".
"הסכם פשרה זה הוא תזכורת נוספת להרס ולנזק הרב שחברת קצא״א גורמת לטבע הישראלי", נמסר מהחברה להגנת הטבע. "זוהי עוד הוכחה לכך שאסור לתת לקצא״א לממש את עסקת הנפט שלה במפרץ אילת, עסקה שתהווה איום ממשי על שונית האלמוגים, על הים התיכון ועל השטחים הפתוחים, בערבה ובנגב".
בעמותת צלול סבורים כי הקנס שקבע בית המשפט לחברת קצא"א לא יוכל לעולם לשקף את ערכם האמיתי של שוניות האלמוגים בים האדום, ואת חשיבותם העצומה לכלכלה ולתיירות של אילת. "בעידן של משבר אקלים חמור, למפרץ אילת יש ערך עולמי בשימור אלמוגי העולם בשל עמידותם היחסית להתחממות הים. קנס של 250 אלף ש"ח לפגיעה קשה ב-2600 אלמוגים, ובמינים רבים נוספים, זה פחות ממאה שקל לאלמוג - הערכת שווי מקוממת לאור רצף מתמשך של אסונות סביבתיים שקצא"א אחראית להם", ציינו בצלול. "מעל ראשנו עדיין מרחף האיום הגדול מכול של שינוע הנפט מהאמירויות דרך מפרץ אילת, הערבה והים התיכון ולצערנו קנס בגובה זה לא מייצר את ההרתעה הנדרשת לחברת מזהמת ומסוכנת כמו קצא"א".