פריצת דרך בתחום החלב המתורבת: חברת וילק הישראלית הודיעה היום (חמישי) על תוצאות בדיקה יוצאות דופן בתחום. מדובר בבדיקה בלתי תלויה, שמראה כי שלושת רכיבי החלב - שומן, חלבון ולקטוז - מופרשים ישירות מהתאים המפותחים במעבדותיה. בכך הופכת וילק לחברה המובילה בעולם בדרך לחלב מתורבת.
הנוזל של החברה הישראלית, שנבחן על ידי מכון ויצמן והטכניון, הוא תוצאה של טכניקת ייצור הרשומה כפטנט. אחרי הפסקת המסחר לכחצי שעה ב-10:30, עלתה מניית החברה בכ-8%.
משמעות תוצאות הבדיקות היא למעשה אישור חיצוני ובלתי תלוי, של שתי מעבדות שונות שמאשרות את מה שבחברה יודעים כבר זמן מה מבדיקות פנימיות. הדבר מהווה תיקוף להתקדמות המשמעותית של וילק בתחום, מה שממקם אותה בראש מגוון החברות ששואפות לייצר חומרים תחליפיים לחלב.
בעוד שאצל המתחרים עדיין מתבבסים על פרמנטציה (תסיסה), שמניבה רק אחד ממגוון החומרים הנדרשים לייצור חלב מתורבת ומוצריו, בתהליך של וילק, המבוסס על תאי בעלי חיים - מתקבלים שלושת סוגי החומרים הנדרשים למוצר חלב שלם. בנוסף לשומנים, חלבונים ולקטוז, התהליך התאי מניב גם מיקרו-נוטריינטים (רכיבים תזונתיים), כאלה שקיימים בחלב פרה, אך אובדים בדרך לקרטון החלב בתהליך הפסטור. כך שהודות לשיטה המוגנת בפטנט, החלב המתורבת שוילק מייצרת הינו עדיף על החלופות, ומבחינה זו - אפילו על החלב הטבעי שרובנו צורכים.
בנוסף לחלב הפרה שאחר ייצורו מתחקים בוילק, תאי אפיתל אנושיים יאפשרו לחברה לייצר תחליפים לחלב אם, שיהיו קרובים בהרבה מכל מה שקיים בשוק. החומרים הקיימים בשוק כיום מבוססים על צמחים, וערכם התזונתי פחות בהשוואה לחומרים שמגיעים ממקור אנושי.
איך זה עובד?
"במערכת המיוחדת שלנו אנחנו מגדלים את התאים, תאי אפיתל של בעלי חיים ותאי אפיתל אנושיים. זה קורה בתוך מדיה המכילה מזון עבורם, עד שבשלב מסוים אנחנו מוסיפים לו חומרים נוספים שמעבירים לתאים סיגנל - מאותתים להם לייצר את אותם רכיבי חלב שבהם אנו מעוניינים", מסביר תומר אייזן, מנכ"ל וילק. השלב הבא הוא הפרדת אותם חומרים רצויים מהמדיה עצמה - ואז מתקבל מה שמאפשר לנו לומר שאנחנו באמת במסלול הנכון בדרך לחלב מתורבת, וכך להפוך למה שנקרא one stop shop בתחום".
בימים אלה כבר עובדים בחברה על ייעול התהליך ועל שיפורו לכדי השגת "scalability", מימדים שייאפשרו את כניסתו של מוצר ראשון לשוק.
חברת טרה השקיעה בוילק 2 מיליון דולר בשנת 2021. כחלק מההשקעה נקבעו אבני דרך בהתקדמות החברה, הכוללת הצבת מוצר ראשון של חלב מתורבת על המדפים עד שנת 2024. כמובן שהאפשרויות לא מסתכמות בחלב מתורבת וכוללות את מגוון המוצרים המבוססים עליו.
בהמשך הדרך נכונים לחברה עוד אתגרים, כמו קבלת אישורים רגולטוריים לשם שיווק המוצרים השונים. בחברה משוכנעים כי הדרך תהיה חלקה: "המרכיבים שקיימים במוצר שלנו זהים לאלה של חלב טבעי, לכן אנחנו כבר יודעים לצפות פחות או יותר את האישור. אנחנו כבר עכשיו בקשר עם הגופים הרלוונטיים כדי שכשאר יגיע הרגע, התהליכים יקרו בקצב אופטימלי, ונקבל את האישור בהקדם האפשרי. זה בהחלט בר השגה עבורנו".