הדיור הפך לצערנו לנושא הכי חם בחדשות והכי מדובר בכל בית בישראל. לרוב נושאי השיחה יתמקדו במחיר או במיקום הדירה, אבל ספק אם הרוכש הממוצע באמת מכיר לעומק מאילו חומרים בונים הקבלנים את הבתים שלנו.
לדברי נתן בסקין, מהנדס ראשי בחברת אפגד, "מבחינת החוקים במדינת ישראל, כל החומרים שנכנסים לאתר הבנייה צריכים לעמוד בתקנים". אך תקנות לחוד ומציאות לחוד. לדברי אבי ג'נח, ממונה בטיחות וחבר ועדת הריצוף במכון התקנים, בשטח הדברים נראים אחרת - קבלן כלל לא יכול לדעת אם החומרים שבהם הוא משתמש, תקינים: "הקבלן לא יודע. הוא לא בודק. הוא לא יכול לדעת אם החומר הזה תקני או לא תקני".
הפטנט הישראלי
את החומר השני בכמותו בכל בנייה, הדיירים כלל לא יראו. הוא נמצא ב-12 הסנטימטרים שמתחת לרצפה, ונקרא מצע הריצוף. "בהתחלה עבדנו עם חול, אחר כך בגלל שהחול התחיל להיגמר בעולם עברנו ל'שומשום' ואנחנו כל הזמן מחפשים חומרים ותחליפים. זה חשוב" מסביר בסקין.
לפני כ-6 שנים חברו להם כמה מבכירי עולם הבנייה בישראל ורשמו פטנט ייחודי, גם בעולם. החומר החדש שלהם נקרא "אטומיקס" והוא מורכב מאבני חצץ גרוסות אבל עם תוספת יוצאת דופן – גומי צמיגים גרוס. "הגענו למסקנה שהחומר הזה לא רק נותן מענה מצוין מבחינת דרישות התקן אלא גם מבחינת איכות הביצוע" אמר דני מריאן, מבעלי אטומיקס, לשעבר יו"ר איגוד המהנדסים.
ב-4 השנים האחרונות האטומיקס צבר תאוצה וחברות בנייה גדולות בישראל הזמינו והניחו את המצע הזה, שכולל צמיגים גרוסים מתחת לרצפות של עשרת אלפים דירות בישראל. בכל קומה יש לפחות כמה מאות צמיגים.
"אחד ממחדלי הבנייה הגדולים בארץ"
בעוד הדיירים לא יודעים דבר על המשטח שתחת רגליהם, האטומיקס וחלקי הצמיגים יצרו מלחמת עולם בין חברות שונות בתחום הריצוף, כולל קרבות שכללו הכפשות, איומים בתביעות ובקשות לאיסורי פרסום. השיא נרשם בסוף חודש נובמבר, כאשר חברי הוועדה הטכנית של מכון התקנים (אלו שהיו אמורים לאשר מלכתחילה את החומר החדש טרם שימושו) התכנסו והעלו חשש שחלקי הצמיגים שכבר נכנסו לדירות מסוכנים לדיירים.
"לדעת מומחים רבים בתחום, זו סכנה מיידית לעשרות אלפי ישראלים שחיים היום בדירות שמתחת לרגליים שלהם יש גומי גרוס של צמיגים" הזהיר שלומי אנג'ל, מתחרה לאטומיקס. לדבריו, "במשך 5 השנים האחרונות נעשה, לפי דעתי, אחד ממחדלי הבנייה הגדולים בארץ. לאטומיקס אין סיווג אש. אם הייתה לי דירה כזאת והייתי יודע שיש מתחת לריצוף מאות טונות של צמיגים גרוסים – לא הייתי ישן בלילה".
לאטומיקס אומנם יש חוות דעת של יועץ אש מוסמך ובכיר, אך לדברי אנג'ל – זה לא מספיק. "היועץ של אטומיקס מצהיר על סיכון של פיצוץ בדירה אחרי 15 דקות של אש בדירה". גם מפרוטוקלי הוועדה עולות שאלות קשות ביחס לעמידות של האטומיקס לאש. היועץ המשפטי של מכון התקנים התריע: "מבחינת שרפה בבניין ושחרור עשן – הנושא לא נבדק מספיק".
חומר מסרטן בריכוז גבוה
בהמשך לדיון, פנתה אחת החברות המתחרות למעבדה במכון התקנים וביקשה לבדוק רק את פתיתי הצמיגים של האטומיקס, בדגש על 6 גזים רעילים שעלולים להיפלט לכאורה אחרי רבע שעה של שרפה בבניין. בחודש שעבר הגיעו התוצאות שנותחו בידי דוקטור לכימיה ומהן עולה תמונה מדאיגה במיוחד: פורמלדהיד, שסווג כחומר סרטני – נמצא בריכוז של פי 37 מהכמות המסוכנת. בנוסף, פחמן חד-חמצני נמצא פי 5 מכמות שמוגדרת מסוכנת וכמעט פי 2 מריכוז קטלני.
עכשיו מחכים לדיון הבא של ועדת הריצוף במכון התקנים. אז, יוגשו עוד דוחות ותוצאות של בדיקות ונדע אם חלקי הצמיגים מסוכנים לנו ועד כמה. אם החומר ייפסל – נציגי האטומיקס והחברות המובילות במדינה, יצטרכו לתת תשובות לעשרות אלפי דיירים שלא ידעו על מה הם צועדים. ואם הוא יאושר בתנאים, נצטרך לשאול איך חומר חדש שנכנס אלינו הביתה ורק כעת, באיחור של כמה שנים נבדקת רמת המסוכנות שלו.