דלקת הכבד החריפה אצל ילדים: בשיחת זום מיוחדת להערכת מצב בין אנשי משרד הבריאות לבין הרופאים המומחים בתחום שנערכה היום (רביעי), אמרו הגורמים הרלוונטיים כי אין מקום לבהלה: בעולם לא נרשמו מקרי תמותה ומדובר במחלה מוכרת שהרופאה המודרנית יודעת להתמודד איתה. בנוסף, אמרו הרופאים כי נבדקת ההשערה שמדובר בתסמונת שקשורה לקורונה, אך מוקדם לדעת.
כ-100 ילדים ברחבי העולם, בעיקר בבריטניה, ספרד ובארצות הברית, חלו בדלקת צהבת נגיפית. חלקם נזקקו להשתלת כבד עקב קריסתו, אך עם זאת, זהו מצב נדיר אפילו בקרב מבוגרים. בישראל הנחה משרד הבריאות את הרופאים לדווח על מקרי דלקת כבד, לאחר שלידיעת המשרד הובאו 12 מקרים בקרב ילדים החשודים כי אושפזו מסיבה זו.
פרופ' רפעת ספדי, מנהל יחידת הכבד באגף לרפואה פנימית בבית החולים הדסה עין כרם, מי שיזם את השיחה, הסביר כי עדיין לא מוצו כל הדרכם לשלול מחולל נגיפי שהוא איננו קורונה, וכי בכל מקרה ייתכן שמדובר בפוסט קורונה.
"הדלקת החריפה מגיבה לטיפול בסטרואידים, כמו במחלה אוטואימונית (כאשר אין מחולל נגיפי), וזה כמובן לא דבר יוצא דופן שבדיקה סרולוגית במצב כזה תראה תוצאה שלילית. זה יכול להיות וירוס שגורם לתגובה אוטואימונית, וזו יכולה להיות תגובה לא טיפוסית לווירוס כלשהו, או תגובה שהיא כן 'טיפוסית' למי שיש להם פוסט קורונה", אמר פרופ' ספדי. "כמעט לכל המטופלים בישראל, אלה מבית החולים שניידר ומבית החולים שערי צדק, הבדיקות הסרולוגיות הראו הידבקות בטווח של ארבעת החודשים האחרונים. העלייה במקרים כן עשויה להצביע על קשר בין מה שאנחנו מודדים פה לבין מה שקורה בעולם, אבל עוד מוקדם לקבוע".
פרופ' ספדי הדגיש כי בכל מקרה מדובר במחלה מוכרת, ללא מקרי תמותה שדווחו בעולם. כמו כן, הוא ציין כי חשובה המודעות בקרב הציבור, וכי יש מקום שאנשי הרפואה לשים לב לתסמינים ולערוך בדיקות נדרשות שיאפשרו לקבל תמונה מדויקת יותר.
"המסר הכללי הוא מסר של הרגעה, אין מקום לבהלה", ציינה ד"ר יעל מוזר גלזברג, מנהלת שירות מושתלי כבד בילדים ורופאה בכירה במכון לגסטרואנטרולוגיה, תזונה ומחלות כבד במרכז שניידר לרפואת ילדים מקבוצת כללית בשיחה עם N12.
"מדובר במקרים בודדים של דלקת נגיפית של כבד, כאשר כל וירוס יודע לגרום לעלייה באנזימי כבד, וזה סימפטום שנפוץ בקרב ילדים". ד"ר מוזר גלזברג הבהירה כי באף אחד מהמקרים לא מדובר בווירוס הצהבת אשר מחולל את הדלקת, שכן המטופלים נבדקו לווירוס ונמצאו שליליים. "זו אפשרות שהיא גם ככה לא סבירה, כי ילדי ישראל ברובם מחוסנים לצהבת", הסבירה ד"ר מוזר גלזברג.
כמו במקרים שנבחנים על ידי ארגון הבריאות העולמי בבריטניה, באירופה ובארה"ב, חשוב לציין כי אף אחד מהמטופלים לא קיבל חיסון לקורונה. למעשה, הסבירה ד"ר מוזר גלזברג, "שמנו לב שהילדים שהגיעו עם צהבת חריפה של הכבד אלינו לבית החולים שניידר - חלו בשלושה החודשים שקדמו להגעתם בקורונה. זה היה הממצא היחיד שקישר ביניהם, אבל לא ניתן לומר שיש כאן התאמה חד חד ערכית".
הנתונים הקיימים לא מאפשרים להסיק כי כי הגורם הוא וירוס הקורונה. "לעלייה באנזימי כבד אצל ילדים יכול לגרום כל וירוס, ונכון להיום אנחנו לא יכולים לשייך את שבעת המקרים בשניידר לגורם אחד", הסבירה ד"ר מוזר גלזברג. כמו כן יש לציין כי בניגוד לבדיקה שנערכה בישראל, בעולם לא ערכו בדיקה סרולוגית לכל המטופלים, ועל כן המידע באשר להידבקות בקורונה לוקה בחסר.
ד"ר מוזר גלזברג מסבירה כי גם לא מדובר ב"קלאסטר" של מקרים כאן בארץ, וכי הגעתם של שבעת הילדים לבית החולים שניידר פרושה על פני כשנה. "המקרה הראשון הגיע בפברואר 2021, השניים האחרונים מלפני כחודשיים". פרט לשניים שהם מושתלי כבד ומטופלים עכשיו, החמישה הנותרים כבר טופלו וכיום הם בריאים.
"אין כאן שום דבר חריג מההתנהלות הקלינית הרגילה, והסיבה היחידה שדיווחנו הייתה בגלל פניית משרד הבריאות, שהגיעה בעקבות הסימון של ארגון הבריאות העולמי", אמרה ד"ר מוזר גלזברג. "הבחינה המדוקדקת כאן ובעולם מגיעה כחלק מניסיון לזהות מבעוד מועד אירועים חריגים עוד לפני שהם הופכים לפנדמיה של ממש, זאת בייחוד אחרי שנתיים של מגפה עולמית. זה נורמטיבי לחפש תשובות לשאלות, אבל אני לא מאמינה שיש פה משהו גדול שאנחנו בפתחו. מבחינת הדאטה שלנו, אין כאן שום דבר שמצביע על מגפה".