פרסום ראשון: ממשלת ישראל תשקיע עשרות מילונים בפיתוח מיזמי אנרגיה מתחדשת בירושלים - היום (ראשון), צפויה להכריז הממשלה על החלטה לפיתוח מתווה אסטרטגי למשק האנרגיה בירושלים. ההחלטה שמתקבלת במסגרת יוזמה משותפת של משרד האנרגיה ועיריית ירושלים, תכלול תקציב של 90 מיליון ש"ח שיוקצו לקידום תוכנית ראשונה מסוגה, שתניע תהליך פיתוח ותכנון ארוך טווח לחיזוק ושיפור תשתיות האנרגיה בעיר, הן בשגרה והן בחירום.
התוכנית תכלול את ביסוס יכולות הייצור העצמי של חשמל באמצעים מתחדשים בירושלים, פיתוח יכולות אגירה שמהוות עמוד תמיכה משמעותי מאוד ביכולת של ישראל לנצל כראוי את הפוטנציאל הטמון באנרגיה הסולרית שבה היא משופעת, השקעה בתשתיות החשמל והגז הטבעי – צעד הכרחי כחלק מההתמודדות עם ביקוש החשמל ההולך וגואה, קידום מערכי תחבורה חלופיים ועמדות טעינה חשמליות ותיאום תשתיות ברחבי העיר.
"נתמודד עם העוני האנרגטי"
פן משמעותי נוסף כחלק מההחלטה הוא הטיפול בסוגיית העוני האנרגטי. עוני אנרגטי הוא מושג שמתאר את הפער שנוצר בין שכבות בעלות רקע סוציו-אקונומי שונה – שבא לידי ביטוי במידת הגישה לשירותים שצורכים אנרגיה. מדובר בנגזרת ישירה של פערים כלכליים באוכלוסייה, ואף בהחרפה שלהם. משמעות הדבר, היא בין היתר, היעדר יכולת של רבים להשתמש במיזוג אוויר על בסיס יום-יומי.
מחקר שנערך באוניברסיטת קופנהאגן ופורסם החודש בכתב העת One Earth מצביע בדיוק על התופעה הזו, ועל מגמת ההתעצמות שלה כתוצאה ממשבר האקלים. המחקר מחדד את העובדה שהיעדר הגישה למיזוג אוויר בקיץ, ביטוי לעוני אנרגטי, מביא לפוטנציאל רב יותר של פגיעה בריאותית בשכבות החלשות יותר.
"לקראת יום ירושלים, אנו מביאים החלטה מעמיקה הכוללת שורה של מענים לצרכיה היחודיים של העיר ירושלים. ההחלטה שמה את ירושלים בירתנו בחוד החנית במגוון פרויקטים בתחום האנרגיה ובהם תכנית ראשונה מסוגה בארץ להתמודדות עם מצב של 'עוני באנרגיה' ונגישות האוכלוסייה לאנרגיה, תכנית נרחבת להתייעלות אנרגטית בעיר ותכנית לחיבור העיר לגז טבעי", ציינה שרת האנרגיה קארין אלהרר.
כמו כן, כחלק מהתוכנית, תינתן תמיכה עבור מגוון של פיילוטים בתחום, כמו למשל פיתוח של רשת ההולכה (התשתית המאפשרת את חלוקת החשמל), בשיתוף חברת החשמל ועיריית ירושלים. בדוח שפורסם בשבוע שעבר על ידי מרכז המחקר והמידע של הכנסת, נחשף המצב של שוק החשמל בישראל. הדוח מצביע על חסמים משמעותיים העומדים בפני מימוש יעדי האנרגיה המתחדשת של משרד האנרגיה. בין החסמים, רשת ההולכה שבהיעדר פיתוח בקצב מהיר צפויה לקרוס תחת העומסים על רשת החשמל, כתוצאה מהביקוש ההולך וגואה.
במשרד האנרגיה מודעים לאתגרים הרבים הניצבים בפני המדינה בתחום, אלה הנובעים הן משינויים פנימיים והן ממגמות עולמיות. שם מסבירים כי ההחלטה גובשה בין היתר לאור השינויים הדרמטיים במשק החשמל במעבר ממשק ריכוזי למשק מבוזר, לאור ירידת מחירי הטכנולוגיות והצורך ההולך וגובר לייעל את מערך האנרגיה, ולאור יעדי הממשלה להטמעת אנרגיות מתחדשות והפחתת פליטות מזהמים וגזי חממה לאוויר.
במסגרת התוכנית, תוקם ועדת היגוי משותפת בראשות משרד האנרגיה, עיריית ירושלים ובהשתתפות משרד ראש הממשלה, המשרד לענייני ירושלים ומורשת ומשרדים נוספים, כדי לפקח על היישום, הבקרה והתקצוב של בין השנים 2022-2025. "העבודה המשותפת של משרד האנרגיה עם עיריית ירושלים על התכנית מראה כמה ניתן להרוויח משיתוף הפעולה בין שלטון מרכזי לשלטון מקומי", אמרה השרה אלהרר.
בין המיזמים שיקודמו במסגרת החלטת הממשלה תהיה התוכנית פיתוח תשתיות לניצול אנרגיה מתחדשת, תוכנית לפיתוח מערכות להולכת גז טבעי, הקמת עמדות טעינה לרכבים חשמליים ומתחמי השנאה, הקמת מערכות אנרגיה סולארית על מערכות הצללה ופיילוט אנרגיה סולארית על בתי עלמין. את התוכנית, תרכז מטעם העירייה חברת עדן, החברה העירונית לפיתוח כלכלי.
במשרד האנרגיה מסבירים כי מימוש התכנית המתוארת בהחלטת הממשלה תאפשר לירושלים למצב את עצמה כשחקן משמעותי במשק האנרגיה המקומי, בכך שתהפוך למרכז שבו מיושמת האסטרטגיה הישראלית בתחום. כל זה אך יביא לשיפור השירותים עבור תושביה, ולייצור מנופים כלכליים וחברתיים.
בעיריית ירושלים מסבירים כי כבר כיום נעשה מאמץ לקדם מיזמים שונים לייעול אנרגטי, זאת במסגרת התוכנית העירונית להתמודדות עם משבר האקלים שמוביל ראש העירייה משה ליאון. בתוך כך, פועלת העירייה בין היתר להחלפת כלל מערכות התאורה העירוניות לתאורת לד חסכונית, להקמת פאנלים סולאריים על מבני ציבור, לשילוב תקני בניה ירוקה במבני ציבור חדשים ולפרישה רחבה של מערך עמדות טעינה חשמליות.
"ירושלים תקבל דחיפה משמעותית לקראת הפיכתה לעיר המובילה בישראל בתחום האנרגיה המתחדשת, בכך תהפוך למודל לחיקוי. יחד עם הממשלה נקדם מגוון מיזמים אשר ישפרו את איכות חייהם של תושבי ירושלים ויהפכו את העיר ירושלים לירוקה יותר", אמר ראש עיריית ירושלים משה ליאון.
שר הבינוי והשיכון, ירושלים ומורשת, זאב אלקין הוסיף: "התוכנית צפויה לאפשר את הפיכתה של הבירה לעיר חכמה, ירוקה ומתחדשת. משרד ירושלים ומורשת ימשיך בפיתוח העיר בתחומים רבים, תוך שיתוף פעולה פורה עם העירייה ומשרדי הממשלה השונים, בכדי לחזק את ירושלים".