גופת לווייתן ראשתן נשטפה לחופי הפיליפינים, מדובר במקרה אחרון בשורה של אירועים דומים שמעוררים דאגה בקרב המומחים. שני דייגים הבחינו בלווייתן באורך 18 מטרים בחוף ים במחוז דאבאו מוקדם בבוקר ביום שבת. לפי המחלקה לסביבה ולמשאבי טבע, הלווייתן סבל ממספר פציעות טרם מותו, וככל הנראה היה כבר ללא רוח חיים כשהגיע לחוף. זהו הלווייתן הראשתן השני שנמצא בנסיבות דומות בפיליפינים, יום אחד בלבד אחרי שנשטפה לחוף גופת לווייתנית ראשתן צעירה לחופי תל אביב, סמוך ליפו. מוקדם יותר החודש, פרט מבוגר אחד ואף פרט צעיר מאוד נמצאו גם הם מתים בחופי פלורידה.
האיגוד הבינלאומי לשימור הטבע ומשאבי הטבע (IUCN) כלל את הלווייתן הראשתן ברשימת המינים המאויימים שלו, והגדיר אותו בתור מין פגיע ובסכנה גבוהה של הכחדה בטבע. בארה"ב, הלווייתנים אף מוגנים תחת החוק בתור מין בסכנת הכחדה.
מומחים חוקרים את סיבת המוות של אותו הלווייתן שנמצא בפיליפינים, והנתיחה שלאחר המוות צפויה לקחת כמה ימים. במקרה של הלווייתן שנמצא בישראל, העריכו המומחים כי יהיה קשה להסיק את סיבת המוות בשל השלב המתקדם של ריקבון הגופה, ואילו במקרה של הלווייתן הראשון שנסחף השנה לחוף בפיליפינים קבעו הביולוגים כי אכן לא ניתן לדעת את סיבת המוות, וזה למרות איסוף הדגימות וניתוח תכולת קיבתו.
באותה הסביבה, באזור דאבאו, נמצאו בשנת 2019 לא פחות מ-5 לווייתני ראשתן מתים. חלק מהם בלעו פסולת ימית ומיקרופלסטיק רעיל. על אף שעדיין אין מסקנות מהנתיחה, בדיקה של הלווייתן הצעיר בפיליפינים הראתה כי בקיבתו היו קרעים של חבלי ניילון וכוסות פלסטיק חד פעמיות שבהן משתמשים העסקים המקומיים; פרט לאלה לא נמצא שום דבר אחר.