זמזום היתושים מוכר לכולנו ובדרך כלל מסמן שצפוי לנו לילה ארוך, כזה שבסופו נתעורר עם לא מעט עקיצות וגירודים. עם הגעתו של הקיץ ועליית הטמפרטורות, הם חוזרים - והשנה מתברר שאפילו בגדול. מי שנכנס לרשתות החברתיות מתקשה לפספס את התלונות עליהם, כמעט בכל הארץ. אז מה בעצם השתנה? למה נראה שהיתושים, או נכון יותר היתושות, מציקות הרבה יותר השנה?
"החורף לא היה רגיל", הסביר ד"ר גיל סתיו, אקולוג מומחה למזיקים. "הוא הסתיים באיזושהי מכת קור קשה מאוד. היה הרבה גשם ואז בא גל חום. אני מניח שבחלק מהמקומות זה השפיע על גודל אוכלוסיית היתושים".
דגל גור מחברת נור הדברות יתושים סיפר כי השנה היתושים מגיעים בכמויות גדולות יותר - וגם עוקצים יותר: "היתושים השנה זריזים יותר ועמידים יותר לחומרי הדברה. התלונות על יתושים עלו בלפחות 30-20% בהשוואה לשנים הקודמות. מרגישים את זה, אנשים מתלוננים על עקיצות בלתי נסבלות כל הזמן. הם לא יכולים לשבת בחוץ בכלל. גם התדירות של העקיצות עלתה".
גם ברחובות תל אביב, עונת היתושים מורגשת מתמיד. תושבת שהתקשרה למוקד העירוני להתלונן על יתושים סיפרה: "אני לא זוכרת מתי הייתה שנה כזאת. גם בשעות אחר הצוהריים, כשעוד יש שמש, יש מלא יתושים".
"העקיצות הפכו לדבר שבשגרה", אמר אמיר אברהם אבטה, מדביר בעיריית תל אביב-יפו. "השנה יש יותר יתושים כי יש מין פולש שנקרא נמר אסייתי והטיפול בו קשה יותר. הוא עמיד יותר ומתפתח בקנים קטנים. קשה לאתר אותו והוא לא צריך מאגר גדול. מספיק מצבור מים קטן והיתושה מטילה את הביצים שלה. זה מספיק כדי לשגע את כולם".
אלדד חכמוב, מנהל מחלקה בסניף ACE סינרמה, סיפר על כמה פתרונות יעילים שעשויים לסייע לנו להתחמק מעקיצות וגירודים: "יש קטלנים לחללים גדולים, לסלון ולחדר השינה. יש עוד פתרונות כמו נוזלים למיניהם, מחבט ונרות ציטרונלה שמספקים פתרון סביר וטוב. יתושים מפתחים תנגודות לחומרי הדברה בקצב מהיר מאוד. מדור לדור, האוכלוסייה עמידה יותר לאמצעי ההדברה שבהם היינו משתמשים בשנים עברו".
היתושים נמצאים על כדור הארץ כבר 80 מיליון שנה. בין שנרצה ובין שלא, הם כאן כדי להישאר. קצת כמו הקורונה הם מתפתחים ומשתנים, ואנחנו ניאלץ ללמוד לחיות לצידם ולהתגונן.