מחקר חדש שפורסם לאחרונה במגזין המחקר eLife, מצא שחיידק מזן CC398 המופיע בגופם של חזירים – עמיד לאנטיביוטיקה ועלול לסכן את בני האדם. הממצאים נקשרים למספר גדול של זיהומים אנושיים בגופם של אנשים שבאו במגע ישיר עם בעלי חיים וגם כאלה שלא. כעת, המדענים מודאגים מהעמידות של החיידק לאנטיביוטיקה ובשנה שעברה אף הזהירו מפני "מגפה נסתרת" בעקבות משבר הקורונה.
החיידק, מזן סטרפטוקוק, הפך לסוג הדומיננטי בקרב בעלי החיים באירופה במהלך 50 השנים האחרונות. הזן שמר על העמידות שלו לאנטיביוטיקה במשך עשרות שנים בגופם של חזירים ובבעלי חיים אחרים, והוא מסוגל גם להסתגל במהירות למארחים אנושיים. "רמות גבוהות של שימוש באנטיביוטיקה בחוות חזירים עלולות להוביל לאבולוציה של זן זה – שעמיד מאוד לאנטיביוטיקה", טענה ד"ר ג'מה מורי, המחברת הראשית של המחקר.
ד"ר לוסי ויינרט, מהמחלקה לרפואה וטרינרית באוניברסיטת קיימברידג', הדגישה שהצורך להבין את הופעתו של הזן בבעלי החיים באירופה, ואת היכולות שלו להדביק בני אדם – חשובה ביותר בניהול הסיכונים שיש לקיים למען בריאות הציבור. "מקרי הדבקה הקשורים לבעלי חיים, הם עדיין רק חלק קטן מכל מקרי התפשטות הזן באוכלוסיות אנושיות. עם זאת, העובדה שהם מתגברים היא סימן מדאיג", היא הוסיפה.
חוות המשק הן כר פורה לפיתוח חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה. האנטיביוטיקה, מסוג מתיצלין, מוכרת בשימושה על ידי חקלאים ובעלי משקי בעלי חיים. הם משתמשים בה עבור חיות המשק גם מהסיבה שהיא מאפשרת להם להיות במעקב פחות צמוד לחיות.
לפי משרד הבריאות הבריטי, החיידק סטרפטוקוק חי בצורה בלתי מזיקה על העור של כ-1 מתוך 30 בני אדם, ונמצא בדרך כלל באזור האף, בתי השחי ובמפשעה. הוא לא גורם לנזק, וברוב המקרים יעבור מעצמו תוך מספר ימים, שבועות או חודשים.
עם זאת, אם החיידק נכנס עמוק יותר לתוך המערכות הוא עלול לגרום לזיהום. זו הסיבה שהוא נפוץ יותר אצל אנשים השוהים בבית חולים, מכיוון שיש יותר הזדמנויות לחיידקים לחדור לגוף - דרך פצעים, צינורות האכלה, קתטר או מכשירים חודרניים אחרים.
יותר מ-1.2 מיליון בני אדם מתו מזיהומים שעמידים לתרופות בשנת 2019, לפי מחקר שנערך לאחרונה על רקע אזהרות של ארגון הבריאות העולמי. החיידק, מזן סטרפטוקוק, הוא סוג של חיידק העמיד למספר סוגי אנטיביוטיקה שנמצאים בשימוש נרחב. בעקבות כך – הוא קשה יותר לטיפול מאשר זיהומים הנגרמים מחיידקים אחרים.