בחודש יוני המליץ ארגון הבריאות העולמי למדענים להמשיך לחקור את כל המקורות האפשריים להתפרצות נגיף הקורונה. שני מחקרים שפורסמו לאחרונה מגיעים לאותה מסקנה, שמאששת למעשה הערכות קודמות: שוק פירות הים בעיר ווהאן שבסין היה ככל הנראה מוקד התפרצות הקורונה.
לפי אחד מהמחקרים, שבו מדענים מרחבי העולם השתמשו בכלי מיפוי ודוחות מדיה חברתית כדי לבצע ניתוח מרחבי וסביבתי, סביר להניח שמקור הנגיף הוא בחיות שנמכרו בשוק בסוף שנת 2019, למרות ש"הנסיבות המדויקות נותרו מעורפלות". עם זאת, המחקר אינו קובע באילו בעלי חיים מדובר. עוד קבעו החוקרים כי המקרים המוקדמים ביותר של הנגיף התרכזו בשוק, בקרב ספקים שמכרו חיות או אנשים שקנו שם. "כל שמונת מקרי הקורונה שזוהו לפני ה-20 בדצמבר היו מהצד המערבי של השוק, שם נמכרו גם מיני יונקים", נכתב במחקר.
החוקרים מיפו את המקרים המוקדמים ביותר של המחלה שלא היה להם קשר לשוק, והתברר שמדובר באנשים שחיו או עבדו בסמיכות לשוק. "הדפוס יוצא הדופן שעלה ממיפוי המקרים הללו היה ברור מאוד", אמר מייקל וורוביי, אחד ממחברי המחקר וראש המחלקה לאקולוגיה וביולוגיה אבולוציונית באוניברסיטת אריזונה. "זו אינדיקציה לכך שהנגיף התחיל להתפשט אצל אנשים שעבדו בשוק, ואז התחיל להתפשט לקהילה המקומית שמסביב. כשספקים נכנסו לחנויות מקומיות, נדבקו אנשים שעבדו בחנויות האלה", הוסיף וורוביי.
המחקר השני שפורסם בחן מתי זיהומי הקורונה הראשונים עברו מבעלי חיים לבני אדם. לפי המחקר, ההעברה הראשונה של הנגיף מבעל חיים לאדם התרחשה סביב 18 בנובמבר 2019. גם כאן ציינו החוקרים כי לפי הממצאים, מי שחלו בזן הראשון של הנגיף – היו אנשים שיש להם קשר ישיר לשוק בעיר ווהאן.
"הייתי משוכנע שמדובר בדליפה ממעבדה"
אחד החוקרים הודה כי המחקרים אינם מפריכים סופית את תיאוריית הדליפות במעבדה שהועלו בעבר, וכי הם משכנעים ביותר. "הייתי די משוכנע בכך שמדובר בדליפת מעבדה בעצמי, עד שנכנסנו לזה בזהירות רבה והסתכלנו על זה הרבה יותר מקרוב", אמר החוקר אנדרסן. "בהתבסס על נתונים וניתוחים שעשיתי בעשור האחרון על וירוסים רבים אחרים, השכנעתי שהנתונים מצביעים על השוק המסוים הזה בווהאן".
גם וורוביי אמר שהוא חושב שהדליפה במעבדה אפשרית, אבל השכיחות האפידמיולוגית של מקרים הקשורים לשוק היא גבוהה יותר" "זה פשוט לא סביר שהנגיף הזה הוכנס בדרך אחרת מלבד הסחר בחיות בר".
כדי להפחית את הסיכויים למגפות עתידיות, החוקרים מקווים שיוכלו לקבוע בדיוק איזו חיה נדבקה לראשונה וכיצד. "השאלה הגדולה שעלינו לשאול את עצמנו היא זו: בפעם הבאה שזה יקרה, כי זה יקרה - איך נעבור מגילוי מוקדם של ההתפרצות ומניעת ההתפרצות הזו כדי שהיא לא תהפוך למגיפה?"
בינתיים, המטרופולין הסיני ווהאן סגר היום (שלישי) מחוז של כמעט מיליון בני אדם לאחר שזוהו בו ארבעה מקרי קוביד אסימפטומטיים, זאת במסגרת מדיניות ה"אפס קורונה" המחמירה של סין.