אפשר לומר שהנסיך צ׳ארלס היה הנסיך הירוק הראשון. עכשיו, כשהוא מלך, האם ימשיך להניף את הדגל האקלים? עד כמה הוא באמת לעשות למען הסביבה מתוך כס המלכות המגביל? השאלות האלה מטרידות היום לא מעט פעילי ושוחרי סביבה, שאלות שהתשובה להן עדיין לא ידועה; מה שבטוח בשלב זה אולם, הם העשייה והאמירות של צ׳ארלס בעשורים האחרונים.

בשנות ה-70 נשא נסיך ווילס הצעיר נאום, המזהיר מפני סכנות זיהום האוויר. הוא אמר כי על האנושות לטפל בהקדם בפינוי הזיהום, ובמניעתו מלכתחילה. ״אנו מתמודדים כיום עם ההשפעות המחרידות של הזיהום, על כל צורותיו הסרטניות״, אמר אז לוועדת ההיגוי הכפרי של וויילס, ופירט: ״יש את האיום ההולך וגובר של זיהום נפט בים, שכמעט הורס לגמרי את החופים ובוודאי הורג עשרות אלפי עופות ימיים. יש זיהום כימי המוזרם לנהרות ממפעלים, שסותם את הנהרות בחומרים רעילים ומוסיף ללכלוך בים. יש זיהום אוויר מעשן ואדים שנפלטים ממפעלים, ומגזים שנשאבים מאינסוף מכוניות ומטוסים". הנאום הזה, שנשא כשהיה בן 21, התקבל בהבנה מסוימת, כ״משוגע״ ובמידת מה אפילו אקסצנטרי. היום הוא כבר נראה כמכיל תבונה של ראיית הנולד.

הנסיך צ'ארלס (צילום: Daniel Leal - WPA Pool, Getty Images)
הנסיך צ'ארלס|צילום: Daniel Leal - WPA Pool, Getty Images

עד כדי כך יוצא דופן המלך צ׳ארלס בראייתו הבהירה והמוקדמת את האתגרים הסביבתיים הגלובליים, שיש מי שרואים בו דמות מפתח לקידום הסוגייה. "הוא אולי הדמות הסביבתית המשמעותית ביותר בכל הזמנים", אומר פעיל הסביבה הוותיק טוני ג'וניפר, לשעבר ראש ארגון ידידי כדור הארץ וכיום ראש ׳אנגליה טבעית׳. מדובר במקורב אשר ייעץ לצ'ארלס במשך כמה שנים וכתב שני ספרים עימו, ובכל זאת, מדובר באמירה שלא שומעים לעיתים קרובות. ג׳וניפר מסביר שכך הוא רואה את הדברים בהתחשב ברוחב יריעת הנושאים שבהם ביקש צ׳ארלס להביא שינוי, ובהתחשב בעקביות שבה הוא עשה זאת. ״במשך יותר מ-50 שנה הוא הראה מחויבות, אנרגיה ותשוקה. יש לו עומק מדהים של ידע וההשפעה שלו הייתה עצומה".

נוכח כל זה, נשאלת השאלה - כיצד נסיך אשר גדל במשפחה שחלק מהונה וכוחה מושתת על ניצול של משאבי טבע, מגיע להיות דווקא נושא הבשורה ההפוכה. נדמה שהתשובה טמונה בשאלה. עבור צ'ארלס, הדאגה לסביבה ולטבע החלה בילדות, כפי שהעיד הוא בעצמו לפני שש שנים בריאיון מיוחד לסקיי ניוז. הייתה לו הזכות לסייר ברחבי העולם ולראות הן את הטבע העשיר, והן את הניצול של האדם, כבר משנות ה-60. החיים המשפחתיים בבלמורל, שם נפטרה בשבוע שעבר המלכה, הביאו אותו לפתח עניין בחקלאות.

מלך אנגליה - אבל מוגבל

את תשוקתו לסביבה המשיך לאורך כל שנות פעילותו כנסיך. לקראת Cop26, למשל, צ׳ארלס הזמין את השליח האמריקאי לנושאי אקלים ג'ון קרי למגורים המלכותיים בבית קלארנס שבלונדון, כדי לדון בעניינים הדחופים; זאת בניגוד מוחלט לממשלה הבריטית, שאפילו לא שלחה שר שיהיה נוכח בנאומו של קרי בגנים הבוטניים המלכותיים בקיו.

אהבתו לטבע ולבוטניקה עלולה להטעות, אבל צ׳ארלס בהחלט מודע לפן הכלכלי שבסטנדרטים האקלימיים והסביבתיים שהוא מעוניין לקדם. בתחילת השנה שעברה ייסד את ה״טרה קארטה״, מסמך שכולל יעדים סביבתיים והבטחות לקידום הקיימות עד 2030; אמנת כדור הארץ. אלא שבעוד שבתור נסיך יכול היה צ׳ארלס לנהוג בחופשיות מסוימת, בתור מלך צ׳ארלס יהיה מוגבל. זאת מתוקף המוסכמה לפיה המלך לא צריך להתערב בתהליך קבלת ההחלטות הפוליטי, או לנקוט עמדה פוליטית כלשהי בבמה הציבורית.

אז האם המלך צ'ארלס ימשיך לדבר על הסביבה מכס המלוכה? "בהחלט לא" מעריך ג׳ונתון פוריט, ראש מפלגת הירוקים לשעבר.  הוא מסביר לגרדיאן שתמיד היה מובן כי החופש היחסי שצ'רלס נהנה ממנו כנסיך ויילס יסתיים ברגע שיקבל את הכתר. "מעולם לא היה צל של ספק שכל דבר שהוא עשה יסתיים ברגע שהוא ירש את תפקידו, זהו זה”. למעשה, בשנים האחרונות, הוא נטה להיות מתון יותר בפומבי, והוא המשיך בעיקר בהתערבויות דיסקרטיות יותר, כמו גם ההשתתפות בכינוס מדינות ועסקים לקראת פסגת האקלים בפריז 2015.

המלכה אליזבת' והמלך צ'ארלס (צילום: reuters)
המלכה אליזבת' והמלך צ'ארלס|צילום: reuters

סביר להניח שבתור מלך, צ׳ארלס ינסה לנצל את כל הכלים המקובלים שלרשותו כדי לקדם את האג׳נדה הסביבתית. באופן מסורתי, המונרך נפגש עם ראש הממשלה פעם בשבוע, זאת לשיחה שתוכנה חסוי. זה עשוי להיות המקום שבו צ'רלס יציג את דאגתו לסביבה, ויציע דרכים לפתור את המשברים המתדפקים על דלתנו, כמו משבר האקלים והפגיעה במגוון הביולוגי.

מי שהביע תקווה בעניין הוא השליח לענייני אקלים של ביידן בכבודו ובעצמו, ג׳ון קרי, שבריאיון ל-Channel 4 News אמר: ״זה מעבר לפוליטיקה, אין על זה תווית של מפלגת השמרנים, או מפלגת הלייבור, אקלים זה עניין של צדק, סוגייה מוסרית. הוד מעלתה עשתה שימוש בכוחה בחוכמה ובעדינות כדי לתת דעתה בנושאים שונים, והייתה לה השפעה. אני מקווה שהוד מעלתו שהיה מעורב בסוגיית האקלים יוכל להמשיך ולהיות קול חשוב, אך כמובן שמעורבותו של המלך תהיה תלויה בו עצמו״.