הרשויות הלאומיות ברחבי דרום אירופה נלחמות בשריפות ענק שפרצו בחסות גל החום הקיצוני. תושבי צרפת, ספרד, פורטוגל ויוון צפו במהדורות החדשות במראות אשר עד כה היו שמורים למדינות רחוקות יותר, אבל נדמה שהופכים להיות גם מנת חלקם, ככל שהזמן עובר. נטען כי עלייה בשיעור התמותה במדינות הללו בימים האחרונים קשורה ישירות לגל החום, ומדעני האקלים אומרים כי מדובר בתופעה שהייתה צפויה נוכח המשבר העולמי.

בחום של 40 מעלות, הליקופטרים בספרד ניסו לשטוף את היערות הבוערים, בטופוגרפיה הררית שקשה להתנהל בה. תושבי הערים הסמוכות למוקדי השריפה, כמו למשל זה בעמק חרטה, ראו איך הירוק שסובב את בתיהם הופך מפוחם ועגום. "שינויי האקלים משפיעים על כולם", אמר מיגל אנחל טאמאיו לתקשורת המקומית, תושב המקום אשר חווה יחד עם עוד מאות אלפים את משמעותו של המשפט הזה.

גל חום באירופה: שריפה באזור ז'ירונד שבצרפת (צילום: Reuters)
גל חום באירופה: שריפה באזור ז'ירונד שבצרפת|צילום: Reuters

בפורטוגל ובספרד, יותר מ-1,000 מקרים של תמותה עודפת משויכים לגל החום, שנמשך כמעט שבוע, והביא את הטמפרטורות לעד כ-46 מעלות. סוכנות מזג האוויר של ספרד פרסמה אזהרות טמפרטורה ליום ראשון, עם תחזית שיא של 42 צלזיוס באראגון, נווארה ולה ריוחה, שבצפון, ועל אף שגל החום צפוי להסתיים ביום שני, ציינו בסוכנות כי הטמפרטורות יישארו "גבוהות באופן חריג".

גל חום באירופה: הליקופטר נושא מים לכיבוי בספרד (צילום: Reuters)
גל חום באירופה: הליקופטר נושא מיכל מים לכיבוי השריפות בדרום ספרד|צילום: Reuters
אנשים לגדות נהר התמזה בלונדון, מנסים לברוח מהחום (צילום: Reuters)
אנשים לגדות נהר התמזה בלונדון, מנסים לברוח מהחום|צילום: Reuters

בצרפת, השריפות התפשטו על פני 11,000 הקטרים (27,000 דונם) בדרום, ליד ז'ירונד, ויותר מ-14,000 בני אדם פונו, כאשר יותר מ-יותר מ-1,200 כבאים מנסים להשתלט על השריפות. במדינה פרסמו התראות בדרגה הגבוהה ביותר שיש, התראות אדומות, לכמה אזורים, וביקשו מהתושבים להיות "עירניים ביותר".

באיטליה, שבה שריפות קטנות יותר פרצו בימים האחרונים, החזאים צופים טמפרטורות של מעל 40 מעלות בכמה אזורים בימים הקרובים; גל החום הנוכחי קיבל מהמטאורולוגים את הכינוי "אפוקליפסה".

היום החם ביותר בבריטניה

השירות המטאורולוגי של בריטניה פרסם אזהרת "חום קיצוני" אדומה, החל מהיום, לראשונה אי פעם, בכמה אזורים באנגליה. לנוסעי הרכבת הומלץ לנסוע רק במידת הצורך ולצפות לעיכובים וביטולים נרחבים.

 

 

בבריטניה צופים למדוד השבוע את היום החם ביותר אי פעם, עם טמפרטורות שתכן שיגיעו עד 43 מעלות צלזיוס. נכון להיום, הטמפרטורה הגבוהה ביותר שנמדדה בבריטניה היא 38.7 מעלות צלזיוס, זה קרה בקיימברידג' ב-2019.

גם מעבר לאזורים באנגליה אשר סומנו באדום, יש צפי לטמפרטורות גבוהות במיוחד בממלכה כולה - עם "אזהרות ענבר" (הסימון הכתום והשני בחומרתו אחרי האדום).

מפת גל החום של בריטניה ליום שני (צילום: UK Met Office)
מפת גל החום של בריטניה ליום שני|צילום: UK Met Office

היום לונדון צפויה להיות אחד אחד המקומות החמים ביותר בעולם, תואר שקשה היה לתאר שבירת הממלכה המאוחדת תזכה לו אי פעם, בייחוד כשבימים אלה הטמפרטורות מזנקות גם מעל לאלה שבסהרה המערבית ובאיים הקריביים. לונדון למעשה צפויה לעקוף את כמה מקומות שחמים באופן טיפוסי יותר, כמו דכלה שבסהרה המערבית, נסאו שבאיי בהאמה, קינגסטון בג'מייקה, מלאגה בספרד ואתונה ביוון.

האזהרה האדומה בבריטניה, משמעה שצפויות "השפעות נרחבות על אנשים ועל תשתיות", כאלה שיצריכו "שינויים מהותיים בשיטות העבודה ובשגרת היומיום". הלימודים מתקיימים במתכונת מצומצמת בחלק מהרשויות, וחלקן אפיו העדיפו לסגור את בתי הספר לגמרי.

גל חום בבריטניה, מבלים בפארק בקיימברידג' (צילום: Reuters)
גל חום בבריטניה, מבלים בפארק בקיימברידג'|צילום: Reuters

המפעילה הראשית של מערכת הרכבות המליצה לציבור לנסוע רק אם יש צורך בכך, שכן הפעילות צפויה להיות איטית יותר מהרגיל, ומלווה בשיבושים, בשל השפעת החום על התשתית עצמה.

נוסף על התראות הצבע של השירות המטאורולוגי, סוכנות הביטחון הבריאותי הבריטית פרסמה אזהרה ברמה ארבע לאנגליה, אליה הממשלה מתייחסת אליה כ'מצב חירום לאומי'.

התושבים היושבים בבתים שאינם מתוכננים בהכרח כדי להתמודד עם טמפרטורות כאלה, נאלצים להיעזר באמצעים פשוטים ולהסתמך על התנהגות זהירה. המומחים ממליצים להם להרבות בשתיית מים, לסגור את הווילונות במידת האפשר, ואף לבדוק לשלומם של חברים וקרובי משפחה כדי לסייע אם כך נדרש. "במדינה שלנו רגילים להתייחס לכמה ימם חמים כהזדמנות ללכת ולשחק בשמש", אמרה פרופ' פני אנדרסבי, מנכ"לית השירות המטאורולוגי, "אבל זה איננו מזג אוויר כזה".

"אני יכולה להבין למה ברוב הבתים בבריטניה אין מזגן", משתפת אלינור ליבר, ישראלית שגרה בבריטניה. "אני חיה כאן 6 שנים וזו הפעם הראשונה שבאמת אני מרגישה את החיסרון של מזגן בבית. יש רק שבוע אחד בשנה בו המעלות כאן גבוהות מאוד לכן רוב הזמן אנחנו מסתדרים, אבל זה ממש לא הגיוני שבמוסדות כמו בתי חולים ובתי אבות אין מזגנים. אני בחודש מתקדם בהריון, ובימים האחרונים אני כמעט לא יוצאת מהבית"

 

זה מה שקורה כחלק ממשבר האקלים

גלי החום כבר היום הם תופעה פחות נדירה. הם הפכו תכופים יותר, חזקים יותר ומתמשכים יותר, וזה קורה בגלל שינויי האקלים. חוקרים ומומחים בתחום מסבירים שאותם שינויים הם תוצאה של פעולות האדם על כדור הארץ.

נכון להיום, העולם כבר התחמם בכ-1.1 מעלות צלזיוס מאז החל העידן התעשייתי. צופים שהטמפרטורות ימשיכו לעלות אלא אם כן ממשלות ברחבי העולם יבצעו קיצוצים חדים בפליטת גזי החממה, אשר מביאים לאפקט התחממות ותופעות קיצון נוספות בכדור הארץ.

גל חום בבריטניה (צילום: AP)
גל חום בבריטניה|צילום: AP

לפי מחקר שפורסם ביוני בכתב העת Environmental Research: Climate, המסקנה היא שסביר מאוד ששינויי האקלים שנגרמים כתוצאה מפעילות האדם, הם אשר מחמירים את גלי החום. 

"גל החום הקיצוני באירופה הוא תמרור אזהרה עבור כולנו ומומחים מזהירים כי אם לא נפעל בהקדם להפחתת פליטות גזי החממה, נשלם מחיר כבד ככל שיעברו השנים", מציין יקי נוימן, מנכ"ל דוראל אנרגיה. "ישראל, כמו שאר העולם, צריכה להאיץ את המעבר לאנרגיות מתחדשות שמפיקות חשמל נקי ולא מזהם. כל פרויקט סולארי שמוקם בישראל מקרב אותנו לעבר היעד שהציבה המדינה למעבר למתחדשות ומשחרר אותנו מהתלות בדלקים מזהמים".

"אחוז השימוש במזגנים באירופה נמוך משמעותית מבישראל בעיקר בשל רגולציה ואיסורים המונעים התקנת מזגנים בבניינים; בשונה מבישראל, באירופה מקפידים על שימור ותחזוקת מבנים ואין היתר להתקנת מעבי מזגנים בחזיתות או על גגות בניינים״, מסביר משה ארדר, מנכ"ל אלקטרה מערכות אקלים ואנרגיה.

"משבר האקלים, שלכאורה אמור להזניק את אחוז השימוש במזגנים, גורם במקביל להגברת הצעדים של האיחוד האירופי להקטנת השימוש באנרגיה ובפליטות גזי חממה. ענף מיזוג האוויר הוא מהענפים המשפיעים ביותר על הסביבה, לכן אירופה ומדינות רבות בעולם השכילו לאמץ רפורמות ולפעול בנושא. אנחנו פועלים כאן בארץ לשינויים בכיוון זה, כמו הטמעת השימוש בגז המזגנים R32 הידידותי לסביבה, מה שיגרום להפחתה משמעותית של פליטת גזי חממה ויסייע בהתמודדות עם משבר האקלים".

כאן בישראל, ברשות הטבע והגנים מזכירים כחלק מהמאבק במשבר האקלים, נדרשים צעדים של התאמה. "רשות הטבע והגנים כבר מבצעת את הפעולות הנדרשות בכדי לשמור על הטבע בעידן של שינויי אקלים", מסביר יהושע שקדי, המדען הראשי. "אולם, יש להגביר בהרבה את עצמת הפעולות ויש לדרוש ממשרדי הממשלה לתמוך בפעולות הרשות לחוקק חוקים ולהקצות תקציבים מתאימים. יחד, אפשר יהיה להתגבר על חלק ניכר מהשפעות שינוי האקלים על הטבע".