המשרד להגנת הסביבה הודיע היום (חמישי) כי אזור התחנה בתל אביב יוכרז כ"נפגע זיהום אוויר". במשרד מסרו שהמקום סובל כבר שנים מזיהום אוויר תחבורתי מהחמורים במדינת ישראל - מה שהוביל להחלטה. בעקבות ההודעה מחויבת עיריית תל אביב להגיש תוכנית פעולה לנקיטת אמצעים לשיפור איכות האוויר בתוך 6 חודשים. נזכיר כי עתירה מטעם ארגון "אדם טבע ודין" נגד השרה תמר זנדברג, הקוראת לה להפעיל את סמכותה ולצאת בהכרזה, הוגשה כבר במרץ האחרון.

בהודעת המשרד גיבו את ההחלטה בנתונים שהגיעו מהתחנה לניטור אוויר, שם מדדו באזור התחנה המרכזית בשנים האחרונות חריגות לעומת הערכים הקבועים בתקנות אוויר נקי. "התנועה הערה של כלי רכב מונעי דיזל באזור התחנה, מלווה בפליטות של מזהמי אוויר. באזור זה נמדדו ריכוזים של מזהמי אוויר מעל ערכי הסביבה שהופיעו גם במדידות של חלקיקים נשימים עדינים, תחמוצות חנקן וחנקן דו חמצני. מה שמעיד על זיהום אוויר בלתי סביר. לאור כך, הציבור באזור זה חשוף לזיהום אוויר באופן מתמשך".

תחנה מרכזית תל אביב (צילום: shutterstock-rasika108)
תחנה מרכזית תל אביב|צילום: shutterstock-rasika108

השרה לאיכות הסביבה תמר זנדברג מסרה: "לתושבים ולציבור באזור זה הזכות לנשום אוויר נקי, והחובה לדאוג לכך מוטלת על כולנו – עירייה וממשלה. לאחר ששקלתי את מכלול השיקולים, ובמטרה להוריד את זיהום האוויר הקשה באזור, החלטתי להפעיל את סמכותי ולהכריז על אזור נפגע זיהום אוויר, במטרה להוביל לטיפול מיטבי ולשיפור באיכות החיים של תושבי האזור. אני קוראת לעיריית תל אביב ולמשרד התחבורה להמשיך לפעול לצמצום זיהום האוויר החמור בתחנה המרכזית".

מהארגון הסביבתי "אדם טבע ודין" נמסר: "לאחר ציפייה ממושכת, הודיעה השרה להגנת הסביבה כי היא מכריזה על אזור התחנה המרכזית בתל אביב כאזור נפגע זיהום אויר זאת על פי חוק אויר נקי. ההכרזה מגיעה בין היתר בעקבות עתירת אדם טבע ודין. עקב כך תאלץ עיריית תל אביב להציג בתוך חצי שנה תכנית פעולה מסודרת לטיפול במצב. עו"ד עמית ברכה, מנכ"לית הארגון הוסיפה: "אנו מברכים את השרה על המהלך החשוב וההכרחי למען תושבי האזור ולמען צדק סביבתי ואקלימי".

מארגון "תנועה ישראלית", המלווה את מטה התושבים הנאבקים לפינוי התחנה המרכזית, נמסר: "תושבי שכונות שפירא ונווה שאנן נאבקים במפגעי התחנה המרכזית במשך כמעט שלושה עשורים, מפגעים שהביאו לנזקים בריאותיים וירידה משמעותית באיכות החיים. בשלוש השנים האחרונות הקדישו הפעילים למאבק ימים ולילות וביחד יזמנו דיונים בכנסת, בדקנו אפיקים משפטיים וערכנו מפגשי תושבים כדי לרתום עוד שותפים למאבק. ההחלטה היום היא אבן דרך משמעותית והישג הרשום על שמם של הפעילים שהוכיחו לכולם שאין מה שיכול לעמוד בפני קבוצה מאורגנת של תושבים".