אתמול מיכל גז כלור התפוצץ בנמל בעקבה, בעקבות מה שנראה כמו ניתוק פתאומי של המיכל תוך כדי השינוע שלו, מה שהוביל לשחרור לחץ מהיר ובלתי מבוקר. האירוע גבה את חייהם של לפחות 12 איש, והביא לפציעתם של יותר מ-250 איש. התמונות יוצאות הדופן של הענן הצהוב והקטלני מעלות שאלות באשר לטיבו של הגז ולסכנה הנשקפת ממנו, אולם "יש דרך בטוחה לנהל את השימוש בגז כלור", מסביר פרופ' גידי קורן, טוקסיקולוג קליני מבית הספר לרפואה באוניברסיטת אריאל.
מהו גז כלור ועד כמה הוא נפוץ?
כלור במצבו הטהור הוא גז בצבע ירוק צהבהב, והוא מאוד מזיק כשבני אדם באים איתו במגע. הוא גורם כוויות כימיות ברקמות שנחשפות אליו, בעור, בריריות הפה והעיניים ובדרכי הנשימה. חשיפה לכמות גדולה של כלור עלולה להוביל למוות. ״גז כלור משמש המון תעשיות, שכן מוצרים סופיים רבים מכילים בין היתר כלור״, מסביר פרופ' קורן.
פרופ׳ קורן, בעל ניסיון רב שנים במרכז ההרעלות בטורונטו, מציין כי מאוד קריטי לשנע את גז הכלור בצורה שלא תביא לפיזורו. ״ראינו שחל ניתוק המיכל מבטן האוניה החוצה, וזה היה רגע שהביא לשחרור הלחץ העצום שם, ולכן ההתפרצות היה קטלנית במיוחד״.
כמה מסוכן הגז?
פרופ׳ קורן מסביר כי כשהגז נכנס לדרכי הנשימה מדובר באירוע שגורר תמותה באחוזים גבוהים, או פגיעה קשה. ״זה מה שהורג רבים כי מרעיל את הריאות. ההצטלקות בדרכי הנשימה מונעת את כניסת החמצן לדם וזה מקור הסכנה״.
״הדבר הטוב ביותר זה למנוע מלכתחילה דליפה. עושים את זה על ידי שמירה על שטח נקי, שאנשים לא יהיו בסביבה, עד כמה שניתן. כמו כן, השימוש במסכות הוא עניין בסיסי, והצוותים צריכים להיות מצויידים, אינני בטוח שכך היה במקרה שקרה בירדן״.
מה עושים אם נחשפים לגז כלור?
פרופ׳ קורן מדגיש כי הטיפול המציל יתבצע כמעט בכל המקרים בבית החולים, לכן חייבים להתפנות באופן מיידי, ״כמובן שזה תלוי במידת החשיפה וריכוז החומר, וגם במצב הקליני של האדם״. כמו כן, מוסיף קורן שיש לקחת בחשבון את האפשרות שהנשמה מפה לפה במקום עלולע להיות מסוכנת עבור המנשים. ״זו מגבלה כי גוף האדם המורעל הופך למעין תת מאגר של הכלור, ועלול לסכן את המנשים״.