מורן ודוידי יצאו עם הכלב שלהם טופי, כמו בכל יום לפארק שצמוד לביתם - אך הטיול התמים הסתיים הפעם במותו של הכלב. "חזרנו הביתה, אני רואה שטופי לא נוגע באוכל שלו", הם סיפרו בריאיון ל"מהדורה המרכזית". "ופה הבנו שיש בעיה ולקחנו אותו לווטרינר, ופתאום עלה השם ציקס - דקל ננסי".
סביר להניח שנתקלתם בצמח הזה לא מעט פעמים - הציקס או בשמו השני הדקל הננסי, צמח נוי נפוץ מאוד שנמצא בלא מעט פארקים ציבוריים ברחבי הארץ. הוא אולי לא נראה חריג, אבל מתברר שהוא מהווה סכנת ממשית להולכים על ארבע.
"כל החלקים של הצמח רעילים - אפילו אכלה של זרע או שניים יכולה לגרום להרעלה מלאה"
ד"ר תומר מילשטיין, מנהל המרפאה הווטרינרית בתל מונד
ד"ר תומר מילשטיין, וטרינר ומנהל המרפאה הווטרינרית בתל מונד, הסביר כי "כל החלקים של הצמח רעילים - גם השורשים, גם העלים, בעיקר הזרעים. אפילו אכילה של זרע אחד או שניים יכולה לגרום להרעלה מלאה".
"לא ידעתי שיש סיכוי כזה או שיש צמח כזה, בטח לא בגינה של כלבים", אמרה מורן זיו. מתברר שהציקס הוא לא הצמח היחיד שמסכן את חיות המחמד שלנו. ד"ר אדוה וינשטין התייחסה לכך: "לכלבים ולחתולים יש כמה צמחים שמסוכנים להם מאוד - קיקיון והרדוף יכולים לגרום להרעלה קשה, שושן צחור שיכול לגרום לכשל כליה או לכשל לבלב".
בעקבות הכתבה ששידרנו, הודיע ראובן לדיאנסקי סגן ראש עיריית תל אביב-יפו וממונה על תחום איכות הסביבה, שיפור פני העיר ובעלי חיים כי "פניתי לאנשי המקצוע בעירייה להקפיד להימנע מלשתול ברחבי העיר צמחייה שעלולה להיות רעילה לבעלי חיים. ביקשתי ממנהל אגף שפ"ע בעירייה לקיים סקירה לגבי הימצאות צמחייה שכזו בשטחים הירוקים שלנו ולדווח לי ישירות על כך".
המקרה של טופי כנראה לא יהיה האחרון. למרות הסכנות הברורות לחיות המחמד – בעיריות רבות ממשיכים לנטוע צמחים רעילים גם היום – ועד שהרשויות לא ישנו מדיניות, הכלבים והחתולים שלנו ימשיכו להיות בסכנה.