אחרי שבימים האחרונים נכתבו פוסטים רבים ברשתות החברתיות בנוגע לחיסוני הכלבת, שבהם נטען בין היתר כי החיסונים מביאים לתופעות לוואי אצל בעלי החיים, מוציאה היום הסתדרות הרופאים הווטרינריים בישראל הודעה ובה הדרישה להחזיר אותם. "נדרש להחזיר את חיסוני הכלבת ששווקו על ידי משרד החקלאות בבקבוקונים בני 10 מנות חיסון (10 מ"ל), כל אחד, לרשויות המקומיות ומשם למרפאות הווטרינריות הפרטיות“, נכתב בהודעה.
מדובר בחיסוני כלבת שנקנו במרוכז על ידי משרד החקלאות והופצו דרך הווטרינרים הרשותיים לפרטיים. משרד החקלאות הוא היחיד המורשה לבצע רכישה של חיסונים. בהסתדרות טוענים כי לא עדכנו אותם שהבקבוקונים שנקנו פג תוקפם לאחר 24 שעות מרגע פתיחת הערכה.
הווטרינרים סבורים כי שימוש בבקבוקונים שהיו אמורים להיות מושמדים, הביא לעלייה בדיווחים ממרפאות וטרינריות פרטיות ומרופאים וטרינרים רשותיים (המועסקים בשלטון המקומי), על תופעות לוואי אצל בעלי החיים המחוסנים מפני כלבת (כלבים וחתולים). בין התסמינים: חולשה, אפתיה ואורטיקריה (נגעים מגרדים על גבי עור בעל החיים המחוסן).
"למה כשיש חשד לסלמונלה, במזון לאדם, משרד הבריאות מבצע מבצעי ריקול וקורא לציבור להיזהר, ואילו כשמדובר בבעלי חיים, מקלים ראש ועוברים לסדר היום בשלווה?“, אמר ד"ר מיכאל אטינגר, יו"ר הסתדרות הרופאים הווטרינרים בישראל. "קיבלנו בהסתדרות פניות רבות מרופאים וטרינרים רשותיים, שביקשו סיוע בהתמודדות מול החלפת בקבוקוני 10 מ"ל למנות בודדות".
בהסתדרות טוענים כי ההחלטה לצאת בקריאה החריגה להחזיר את החיסונים באה משום שנכון לרגע זה, משרד החקלאות מסרב להחליף את הבקבוקונים של 10 מ"ל - בבקבוק בודד של 1 מ"ל לרופאים הרשותיים, שבהמשך מספקים לרופאים הווטרינרים הפרטיים.
משרד החקלאות: "אין מספר חריג של תופעות לוואי"
במשרד החקלאות לעומת זאת, לא רואים את המקרה באותו האופן. שם טוענים כי מלכתחילה לא התקבל מספר חריג של דיווחים על תופעות לוואי מהחיסון. "מתוך כ-100 אלף כלבים שחוסנו בתרכיב, עד כה התקבלו בסה"כ כ-10 דיווחים מאומתים על תופעות לוואי כתוצאה מחיסון כלבת באמצעות התרכיב שבנדון. תופעות לוואי שדווחו מאפיינות כל מוצר רפואי וכל חיסון שהוא, וכוללות, בין היתר, חום וכאב מקומי ועד לתופעות אלרגיה והלם. יודגש כי לא נמצא מקרה של מוות", ציינו בהודעה שהועברה בעקבות פניית N12.
כמו כן, גורמים בענף מסבירים כי ערכות של 10 בקבוקים הם לא דבר חדש לגמרי, וכי בדרך כלל ניתן לבחור במעמד הרכישה אם מעוניינים בערכות של 10 בקבוקונים או בערכות של בקבוקים יחידים. הדבר תלוי בתדירות מתן החיסונים בכל מרפאה ומרפאה, כאשר ערכת 10 הבקבוקים היא בדרך כלל זולה יותר בחישוב כולל. במשך תקופה מסוימת אף היה מחסור עולמי בבקבוקונים היחידים, וניתן היה להשיג רק את ערכות 10 הבקבוקים. ייתכן שכך הגיעו אלה למרפאות שרגילות לחסן בבקבוקים בודדים, אך אין לדעת בוודאות בשלב זה.
"עם קבלת הדיווחים ועל מנת לשמור על בריאות בעלי החיים, משרד החקלאות פועל בשיתוף עם היצרן, חברת MSD, והיבואן הישראלי, לביצוע תחקיר אודות המקרים שהתגלו בישראל", נמסר ממשרד החקלאות. "משרד החקלאות ממשיך לעקוב אחר הדיווחים, ונמצא בקשר עם היבואן ועם היצרן העולמי. במקביל, השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות נמצאים בקשר עם הרופאים הווטרינריים הרשותיים והמרפאות הווטרינריות".
יש להדגיש כי כל גורמי המקצוע תמימי דעים בנוגע לעובדה שהימנעות מחיסון כלבת היא פעולה הטומנת בחובה סכנה רבה, שמולה מתגמדות תופעות הלוואי המינוריות ייחסית שתועדו בעקבות החיסון המדובר, כך מציינים בין היתר במשרד החקלאות.
"מחלת הכלבת היא מחלה זואונוטית קטלנית (מחלה העוברת מבעלי חיים לאדם) ואין לה טיפול. כמעט כל אדם שנדבק בה ימות בייסורים קשים. הדרך היחידה למנוע הדבקה היא חיסון, לכלבים ולבני אדם הנמצאים בסיכון גבוה לחשיפה", כתבה ד“ר בילי ווילרפורט, רופאה וטרינרית, בפוסט מטעם עמותת מדעת.
עוד לפי גורמים בענף, ישנה ציפייה מאנשי הרפואה להיות מודעים לסוג הערכה בה הם משתמשים, ולקרוא בתשומת לב את הוראות הצרכן. ניתן לשער כי הפרשה הייתה נמנעת אילו היו שמים לב מראש לטיבן של הערכות שהפכו זמינות לאחרונה בקליניקות. כך או כך, ההמלצה הייתה ועודנה - לדבוק בחיסוני הכלבת הקיימים, כי הם מצילים חיים.