זה עשוי לקרות לכל אחד מאיתנו, בלי הכנה מוקדמת, לעיתים ללא סימנים ואפילו בלי כאב. מדי שנה, כ-20 אלף ישראלים מאובחנים עם שבץ מוחי. "חלק לא קטן מהם יסבול מנכות קשה שבעצם קוטע להם את איכות החיים", הסביר ד"ר רוני אייכל, מנהל מחלקה ניורלוגית במרכז הרפואי שערי צדק. "הם עלולים להישאר משותקים או משותקים חלקית - אם הם לא מגיעים בזמן לבית החולים, ומקבלים את הטיפול הנכון ברגע הנכון".
חברת MEDICAL CVAID הישראלית פיתחה טכנולוגיה שיכולה לאבחן באמצעות הטלפון הנייד אירוע מוחי בזמן אמת. "המערכת משתמשת בסריקה של העיניים, של החיוך, של נקודות בפנים, של א-סימטריה", הסביר דני פרין, יו"ר החברה. "בעזרת הכלים האלה, אנחנו יודעים מי הוא חולה שבץ ומי לא חולה שבץ - וגם איזה סוג שבץ יש לו". אורן דרור, מנכ"ל החברה, הדגים כיצד זה עובד: צריך להקריא לנבדק הוראות ולבקש ממנו למשל לחייך. לאחר מכן נדרש לבקש ממנו לסגור ולפתוח את העיניים ולהרים את היידים. לאחר שלב איסוף המידע - בתוך 3 דקות נקבל אינדיקציה אם יש לנבדק שבץ מוחי.
והנה הוכחה לחשיבות של הפיתוח. מאת'ר מספרד הגיעה לבית החולים מבולבלת ובקושי הצליחה לדבר. הצוות הרפואי התקשה תחילה לאבחן את הנסיבות וחשב שאולי מדובר בזעזוע מוח בעקבות הנפילה. הם ניסו את הפיתוח ובתוך שלוש דקות הבינו - היא עוברת שבץ מוחי. הדיוק של הפיתוח החדש מרשים: 90 אחוז מאירועי השבץ המוחי שנסרקו במערכת אובחנו תוך דקות בהצלחה.
"הדיוק באבחון שבץ מוחי יחסית נמוך"', הסביר ד"ר אייכל. "לכן שימוש באפליקציה מהסוג הזה יודע בעצם לסייע ולהציל להרבה מטופלים את החיים - וגם למנוע מהם נכות". יו"ר החברה הסביר גם הוא על חשיבות הפיתוח: "החזון שלנו הוא לקחת ולחבר את כל השלבים במערכת הזאת מהרגע שבן-אדם מקבל שבץ בבית, שיהיה אפשר לאבחן אותו באופן מיידי, להרים דגל. אם הוא לא זוהה בבית, שיזוהה באמבולנס, אם לא באמבולנס, במיון, ואז גם לפנות אותו למקום הנכון".
פיתוחים כאלה חשובים לכולנו ולשם העולם הולך - מדדים בריאותיים מדויקים בזמן אמת, כאלה שלא דורשים משאבים מיוחדים או מכשירים חיצוניים - אלא טלפון נייד, כזה שיש לכולנו, שהופך ברגע למכשיר מציל חיים.