"מדובר למעשה במידע עצום שיוביל לפריצת דרך בחקר החלל", מסביר ד"ר אליעד פרץ, מנהל פיתוח הטכנולוגיות בסוכנות החלל האמריקנית נאס"א. ואכן, כפי שמסביר ד"ר פרץ, התמונה שנחשפה בלילה (בין שני לשלישי) בבית הלבן היא פריצת דרך של ממש ומעידה על שדרוג היכולות האנושיות להבנת היווצרות הגלקסיות הראשונות ביקום.
"המידע יוביל אותנו לפריצת דרך בחקר החלל. בין היתר יתאפשר לחקור את היווצרות הגלקסיות הראשונות ביקום המוקדם", מוסיף ד"ר פרץ. "בתמונה ניתן לראות את צביר הגלקסיות המפורסם SMACS 0273, שנחקר על ידי טלסקופ החלל על שם האבל". לדבריו, בתמונה החדשה ניתן להבחין בתופעה האופטית המכונה "עידוש כבידתי" (gravitational lens) – הגורמת לגלקסיות להיראות מתוחות בקרבת גופים מסיביים – בצורה מרשימה. "כמו כן, אפשר לראות את כמות הכוכבים, הגלקסיות והפרטים שמרכיבים אותן".
התמונה צולמה ברזולוציה הגבוהה ביותר של היקום אי-פעם, והיא מאפשרת להעניק מבט על מגוון של גלקסיות שהיו קיימות לאורך ההיסטוריה, בטווח זמנים של יותר מ-13 מיליארד שנה אחורה בזמן. ד"ר פרץ מסביר: "טלסקופ החלל על שם ג'יימס ווב נבנה בין השאר כדי לצפות כמעט עד לתחילת היווצרות היקום, כ- 13.6 מיליארד שנה, ולחקור את היווצרותן של הגלקסיות הראשונות. תצפיות מסוג זה מתאפשרות הודות לקוטר המראה העיקרית שלו, ולאורכי הגל הנצפים".
ג'יימס ווב, שעלותו 10 מיליארד דולר, הוא טלסקופ החלל הגדול והעוצמתי ביותר שהצליחו לתכנן: "הוא ממוקם מיליון וחצי קילומטר מכדור הארץ והתמונות מתקבלות כעבור חצי שנה מאז שוגר לחלל", אומר פרץ, בוגר הטכניון וזוכה מדליית נאס"א למצוינות. "התמונות והמידע שנצבר מהן לאורך השנים ערערו את התפיסה שיש גלקסיה אחת, ומהתמונות והידע ניתן ללמוד שיש אין-ספור".
מנהל נאס"א ביל נלסון תיאר את התמונה שפורסמה: "זוהי נקודה קטנה ביקום, אנחנו רואים גלקסיות שזורחות ליד גלקסיות אחרות. לפני 100 שנה חשבנו שיש רק גלקסיה אחת, אבל היום אנו מבינים שהמספר הוא בלתי מוגבל. בגלקסיה שלנו יש מיליארדי כוכבים, אבל יש גם מיליארד גלקסיות. אנחנו מסתכלים אחורה – 13 מיליארד שנה, כמעט לתחילתו של היקום – וזוהי רק התמונה הראשונה. הדיוק כה רב עד שאנחנו יכולים להבחין בגזים, ולהבין אם אפשר לאכלס את הכוכבים שאנחנו רואים. התמונה עתירת המידע הזו תאפשר לנו לענות על שאלות שעדיין לא שאלנו".
הערב בשעה 17:30 צפויות שתי הסוכנויות השותפות למיזם, סוכנות החלל האירופית וזו הקנדית, לפרסם תמונות נוספות. צפויות להיות מוצגות תמונות של ערפילית קארינה, מהערפיליות הגדולות והבוהקות בשמיים, שנמצאת במרחק 8,500 שנות אור מכדור הארץ.