השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג, חתמה אתמול (רביעי) על הכרזת אזור גלישת פלמחים כשמורה ייחודית, זאת מתוקף סמכותה לפי חוק גנים לאומיים, שמורות טבע, אתרים לאומיים ואתרי הנצחה.
חתימת השרה הגיעה לאחר עבודה מקצועית של צוות המשרד להגנת הסביבה, רשות הטבע והגנים והחברה להגנת הטבע, שהייתה מיוזמות המהלך התקדימי, בהתבסס על ממצאים שהתגלו על ידי ד"ר יצחק מקובסקי מאוניברסיטת חיפה וד"ר מקסים רובין בלום מחקר ימים ואגמים לישראל, וחברי הצוות שלהם.
גלישת פלמחים היא מבנה גיאולוגי גדול ויוצא דופן במפתן היבשת של ישראל, הנובעת כנראה מגלעשת קרקע. היא מצויה במרחק של 15 עד 65 קילומטר מקו החוף של ישראל, מדרום לתל אביב ועד לחוף פלמחים, ובעומק קרקעית של כ-100 עד 1,250 מטרים.
המבנה הגיאולוגי המורכב של הגלישה מהווה בסיס לריכוז ייחודי של בתי גידול נדירים ומרשימים שהתגלו בשנים האחרונות. מדובר בבתי גידול בעלי מאפיינים ייחודיים, החריגים באופיים מהשטח הנרחב של הקרקעית הרכה בעומק הים בו התגלו. המערכות האקולוגיות בחלקים העמוקים של גלישת פלמחים אינן חשופות לאור השמש ומקור האנרגיה שלהן הוא כימי – גזים הנפלטים באופן טבעי מקרקעית הים.
בשל ערכיותם הסביבתית הגבוהה של מינים מוגנים שנמצאו בתחומי גלישת פלמחים, הוחלט להכריז על תחומי גלישת פלמחים כשמורה ייחודית ראשונה מסוגה בתחומי האזור הכלכלי הבלעדי של ישראל בים התיכון. אזור זה מגדיל פי שניים ואף יותר את השטחים המוגנים הימיים בישראל.
במסגרת התיקון לאכרזת גנים לאומים, שמורות טבע, אתרים לאומיים ואתרי הנצחה (ערכי טבע מוגנים), צפויים להיות כל הדגים וחסרי החוליות בשטח הפוליגונים המסומנים בגלישת פלמחים מוכרזים כערכי טבע מוגנים, בדומה להגנה על מינים אלה בשטחים בתוך המים הטריטוריאליים (שמורת האלמוגים ושמורות ים תיכון).
טקס החתימה התקיים היום בגן הלאומי פלמחים, המנוהל על ידי רשות הטבע והגנים. האכרזה, שקודמה על ידי המשרד להגנת הסביבה, רשות הטבע והגנים והחברה להגנת הטבע, חיונית, נוכח ייחודו וחשיבותו האקולוגית הגבוהה של השטח והצורך להגן על ערכי הטבע המצויים בו מפני פגיעה ואיום.
"אנו נמצאים בעיצומם של שני משברים תואמים: משבר האקלים ומשבר המגוון הביולוגי, שמוביל להכחדה מואצת של מינים", ציינה השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג. "קידום שמורות ימיות הוא קריטי על מנת לסייע גם בשיפור החוסן מפני השינויים וגם בהגנה על מינים לאורך זמן. החיים האנושיים תלויים בטבע. על מנת שישמור עלינו, אנחנו חייבים לשמור עליו. גלישת פלמחים היא אזור ימי עשיר בערכי טבע ומינים ייחודיים לים התיכון ובכלל, שהיום אנחנו עושות היסטוריה ופורסות מעל האזור שכבת מגן שתעזור לנו לשמור על הסביבה הנדירה הזו".
"בגלישת פלמחים ערכי טבע מיוחדים בהם בתי גידול נדירים של אלמוגי מים קרים ועמוקים ובריכות תמלחת ואזורי הטלה ואומנה של כרישי עומק שיש לשמר וגם להמשיך לנטר ולחקור", ציינה רעיה שורקי, מנכ"לית רשות הטבע והגנים. "הטבע חשוב לאדם וחשוב שהאדם גם ישמור על הטבע. ההכרזה היא צעד משמעותי וחשוב שנועד להבטיח זאת".
"כבר בשנת 2018, פרסמו החברה להגנת הטבע, אוניברסיטת חיפה ורשות הטבע והגנים, מסמך מקיף, שקרא להגנה על הים העמוק של ישראל, ולהכריז על אתר הדגל של גלישת פלמחים, כשמורת טבע נרחבת וראשונה במים הכלכליים. המים הכלכליים, מתחילים במרחק של 22 ק״מ מהחוף, ומקיפים שטח עצום, הדומה לשטחה היבשתי של ישראל כולה. אנחנו מקווים שעכשיו, כל הטבע הימי המיוחד שנמצא שם, יהיה מוגן יותר".
"מדובר במהלך היסטורי וחשוב לשמירת הסביבה הימית, שמדגיש שמה שרחוק מהעין לא רחוק מהלב. יש במים הכלכליים של ישראל עוד ערכי טבע רבים שרק מחכים שנגלה אותם, ונשמור עליהם", מבהירה איריס האן, מנכ"לית החברה להגנת הטבע.
אלון רוטשילד, מנהל תחום המגוון הביולוגי ו"החצי הכחול", בחברה להגנת הטבע מוסיף: "כבר בשנת 2018, פרסמו החברה להגנת הטבע, אוניברסיטת חיפה ורשות הטבע והגנים, מסמך מקיף, שקרא להגנה על הים העמוק של ישראל, ולהכריז על אתר הדגל של גלישת פלמחים, כשמורת טבע נרחבת וראשונה במים הכלכליים. המים הכלכליים, מתחילים במרחק של 22 ק"מ מהחוף, ומקיפים שטח עצום, הדומה לשטחה היבשתי של ישראל כולה. אנחנו מקווים שעכשיו, כל הטבע הימי המיוחד שנמצא שם, יהיה מוגן יותר".
במשרד להגנת הסביבה מדגישים כי נוכח העלייה בקצב הידרדרות המגוון הביולוגי בעולם, מדינת ישראל מחויבת ליוזמות בינלאומיות לשמירה על 30% מהמערכות אקולוגיות היבשתיות והימיות בעולם. נכון להיום, ישראל עומדת על 24% של שמורות טבע יבשתיות. בהשוואה לכך, השמורות הימיות מסך שטחה הימי של ישראל מהוות פחות מ-1%. כעת, עם האכרזה על "גלישת פלמחים", שטח האזור הימי המוגן יעמוד על 685 קמ"ר שהם 2.6% מסך המרחב הימי של ישראל.