25 בני אדם, בהם 6 ילדים, נהרגו בשיטפונות חסרי תקדים שפקדו את קנטאקי שבארה"ב - בעקבות גשמים עזים שירדו במדינה בימים האחרונים. תוך 24 שעות בלבד - המים הגיעו לגובה של 20 סנטימטרים. מושל המדינה, אנדי בישיר, הודיע אתמול (שישי) כי מספר הקורבנות צפוי לעלות, היות ואנשים רבים עדיין מוגדרים כנעדרים. בתוך כך, נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, הכריז על אסון לאומי חמור.

מדענים מסבירים כי מדובר בשיטפונות בקנה מידה חסר תקדים יחסית לאזור, שכמותם לא נראו עשרות שנים. גם מחלצים שעובדים באזור מחזקים את הדברים ומספרים כי מעולם לא נתקלו במראות כאלה. מומחים מציינים כי העתיד של קנטאקי טומן בחובו מזג אוויר חם יותר ורטוב יותר; על כל המשתמע מכך.

אסון טבע בארה
שיטפונות בקנטאקי|צילום: רויטרס
אסון טבע בארה
שיטפונות בקנטאקי|צילום: רויטרס

רק לפני כחצי שנה פקדה את מדינת קנטאקי סופת הטורנדו הקטלנית ביותר בהיסטוריה של המדינה, ובה נהרגו 75 בני אדם.

שיטפונות גם באיחוד האמירויות

איחוד האמירויות, דרום ערב הסעודית, החלקים המרכזיים והדרומיים של איראן, בחריין ועומאן - כולן מאופיינות באקלים מדברי צחיח, עם טמפרטורות שמגיעות באופן רגיל לשיאן בעונה היבשה הזאת של השנה. אלא שבימים אלו חווים תושבים רבים ממש ״חורף בקיץ״. אירועי גשם נרחבים מלווים שיטפונות, הצפות, נזק רב לרכוש ולמבנים. על פי הרשתות הזרות גם פצועים רבים והרוגים בגלל מזג האוויר הסוער.

כמה חריגים אירועי ההצפות האלה?

בערים רבות במדינות שצוינו נרשמים ממוצעי משקעים נמוכים מ 1 מ״מ גשם בחודש יולי. בארבעת הימים האחרונים ירדו כמויות גשם תלת ספרתיות, כאשר ישנן נקודות שחצו את רף ממוצע הגשם של כל השנה (כולל החורף). כמות גשם שנתית בימים בודדים, דווקא בעונת הקיץ.

בריטניה או איחוד האמירויות?

בשבועות האחרונים סוקרו בהרחבה בכל אמצעי התקשורת גלי החום במדינות מערב אירופה, לרבות שיא הטמפ׳ שנרשם בלונדון. שימו לב שאירוע גשם כבד ונרחב בקיץ במדינות חצי האי ערב שצוינו- חמור ונדיר בהרבה מגלי חום בעונה זו באירופה. באיחוד האמירויות מספר תחנות מדידה רשמו חריגה של עד פי 400 מממוצע הגשם.

הקשר למשבר האקלים וגם סיבות נוספות:

צריך לומר, לא ניתן לקשר אירוע מזג אוויר ספציפי (בוודאי בעודו מתרחש) לתופעות אקלימיות רחבות, חשוב להמתין ולבחון את הדברים בראייה ארוכת טווח כחלק ממכלול של אירועים. יחד עם זאת, קיימת קורלציה גבוהה גם להתחממות הגלובלית. קל להבין את הקשר הפשוט שבין ההתחממות הגלובלית שמושפעת מפעילות האדם וזיהום האוויר המאסיבי - לעליית שכיחות של גלי חום.

אלא שההתחממות ההדרגתית גם נוטה להעלות את תכולת האנרגיה שמאפשרת (בתנאים אטמוספיריים מתאימים) עליית אוויר חזקה ופיתוח עננות ממטירה ביתר שאת. מלבד ההתחממות שנמשכת לאט אבל בטוח כל העת ועוד תשפיע עלינו בעתיד בצורה מורגשת יותר; ניתן לבצע קישור נוסף לתופעה אקלימית אחרת ״לה נינייה״ שנמשכה השנה מעבר לרגיל.

מדובר בשינוי טמפ׳ ברצועות קבועות באוקיינוס השקט, אחת למספר שנים. שינוי טמפרטורות מי האוקיינוס משפיע על תנועת אוויר כלל עולמית וסטייה של מערכות מזג אוויר ״קבועות״ ואופייניות לאזורים מסוימים. במקרה הזה, צפינו בסטייה מערבית של השקע המונסוני שנוצר בקיץ בתת היבשת ההודית יחד עם מזג האוויר הסוער שהוא מביא עמו שם. את עומק הסטייה מערבה החריג מאוד השנה, עדיין לא ניתן להסביר לגמרי בשלב זה. מדובר בוודאי בנושא שייחקר לעומק בשנים הקרובות.