הנשיא ביידן חשף הלילה (שלישי) את התמונה הראשונה בצבע מלא מהטלסקופ ג'יימס ווב, תמונה לה העולם מחכה כבר חודשים. מדובר בתמונה ברזולוציה הגבוהה ביותר של היקום אשר צולמה אי פעם, והיא מאפשרת מבט על מגוון של גלקסיות שהיו קיימות לאורך ההיסטוריה, בטווח זמנים של עד 13 מיליארד שנים אחורה בזמן. "אין דבר שהוא מעבר ליכולתנו, מדובר בחלון חדש להיסטוריה של היקום שלנו. זה מרהיב", אמר ביידן.

הצילום הופץ ברחבי העולם במסיבת עיתונאים מיוחדת שערכה נאס"א הלילה בבית הלבן, והוא אף זכה לכינוי "השדה העמוק של ווב". אחרי חשיפת התמונה הראשונה, צפויות שתי הסוכנויות השותפות בפרויקט, סוכנות החלל האירופית והקנדית, לפרסם תמונות נוספות. זה יקרה ב-17:30 שעון ישראל, גם כן בשידור ישיר.

ביידן מציג את תמונת הטלסקופ ג'יימס ווב (צילום: קווין למרק, רויטרס)
ביידן מציג את התמונה של היקום|צילום: קווין למרק, רויטרס

"מחר יהיה יום גדול לאנושות כולה. הטלסקופ הזה מייצג את מי שאנחנו כאמריקנים - שואפים לגדולה", הוסיף ביידן. מנהל נאס"א ביל נלסון תיאר את התמונה שפורסמה: "זוהי נקודה קטנה ביקום, אנחנו רואים גלקסיות שזורחות ליד גלקסיות אחרות. לפני 100 שנים חשבנו שיש רק גלקסיה אחת, אבל היום אנו מבינים שהמספר הוא בלתי מוגבל. בגלקסיה שלנו יש מיליארדים של כוכבים, אבל יש גם מיליארד גלקסיות. אנחנו מסתכלים אחורה - 13 מיליארד שנים, כמעט לתחילתו של היקום - וזוהי רק התמונה הראשונה. הדיוק כה רב עד שאנחנו יכולים להבחין בגזים, ולהבין האם ניתן לאכלס את הכוכבים שאנחנו רואים. התמונה עתירת המידע הזו תאפשר לנו לענות על שאלות שעדיין לא שאלנו".

לפי נאס"א, אחת מהן תהיה צילום ראשון של הספקטרום של אקזופלאנטה, כוכב לכת חוץ-שמשי (כזה אשר מצוי מחוץ למערכת השמש שלנו ומקיף כוכב אחר). תמונות אחרות יציגו את הגלקסיות השונות, את נקודות הממשק שלהן זו עם זו, ואיך הן מתפתחות; כמו גם את מחזור חייהם של כוכבים – מרגע הפצעתם ועד למוות הסוער שלהם.

הכנות אחרונות לטלסקופ ג'יימס ווב לפני השיגור (צילום: רויטרס)
הכנות אחרונות לטלסקופ החלל לפני השיגור|צילום: רויטרס

"כאשר אתה מוריד את הנתונים, הם לא נראים כמו תמונה צבעונית יפה. הם כמעט לא נראים כמו משהו בכלל", מסביר האסטרונום קלאוס פונטופידן, מדען פרויקט ווב במכון המדע של טלסקופ החלל. "רק כשאתה יודע, כמומחה, מה לחפש - אתה יכול להעריך אותם".

ג'יימס ווב, שעלותו 10 מיליארד דולרים, הוא טלסקופ החלל הגדול והעוצמתי ביותר שהצליחה להפיק האנושות עד כה, ומומחים מאמינים כי הוא יחולל מהפכה באופן שבו אנחנו רואים ומבינים את היקום.

 

מה אנחנו רואים בדיוק בתמונה?

באסטרונומיה, הסתכלות רחוקה מתורגמת להתבוננות בעבר, מכיוון שלאור ולצורות קרינה אחרות לוקח זמן רב יותר להגיע אלינו. כך, התמונה המפורסמת והרחבה של הטלסקופ האבל מציגה כמעט 10,000 גלקסיות בגילים, בגדלים, בצורות ובצבעים שונים.

התצלום של ווב עמוק אף יותר. "מדובר בטלסקופ כל כך רגיש, שהוא יכול לזהות את החום של דבורה על הירח", מסביר אחד המדענים. "המטרה העיקרית היא לראות את הכוכבים והגלקסיות הראשונים", אמר אריק סמית', מדען התוכנית של ווב, "לא את האור הראשון של היקום, אלא את היקום מדליק את האורות בפעם הראשונה".