בתיעוד נדיר נצפה בסוף השבוע באזור הישוב צופר בערבה, צבוע מפוספס - הגדול שבטורפי ישראל, טורף עופר צעיר של צבי הנגב. הצבוע המפוספס מצוי בכל רחבי ישראל, ובתמונות ניתן לראות תיעוד מהמדבר, שהוא מעודד מאוד ביחס למערך החיים האקולוגי של בעלי החיים באזור.

"מדובר במאורע נדיר שנתפס בעדשה, עופר שיתכן ורבץ במקום כחלק מניסיון להסוות את הימצאותו בשטח. הצבוע איתר אותו וטרף", אומר דותן רותם אקולוג שטחים פתוחים ברשות הטבע והגנים. "צבועים חיים בכל הארץ, ונחשבים אוכלי כל, כלומר הם ניזונים גם מתוצרת חקלאית צמחונית ולצערנו גם מאשפה ושאריות מזון. הצבועים נחשבים סניטריים של הטבע, בדומה לנשרים, ניזונים על פגרים ולפעמים יודעים לעכל גם את העצמות. כנראה בעקבות הקרבה לאדם, ישנם אזורים בארץ שהצפיפות שלהם היא גבוהה יחסית למה שהיינו מצפים, יחסית לכמות המזון שאזור טבעי יכול לספק. כלומר אוכלוסיית הצבועים יתכן וגדלה בגלל עודפי מזון ואשפה הנותרים בשטחים פתוחים, מה שתמיד מחזיר אותנו לחשיבות השמירה על סניטציה. לאחרונה, אנו רואים לא מעט צבועים דרוסים לצערנו, הדבר מעיד על תחום השוטטות הגדול שלהם, המכריח אותם לחצות הרבה כבישים. הצבוע איננו מסוכן לבני אדם, ונחשב לטורף הגדול בישראל".

תיעוד נדיר בערבה: צבוע טורף עופר צעיר (צילום: המארג - התכנית הלאומית להערכת מצב הטבע בישראל)
תיעוד נדיר בערבה: צבוע טורף עופר צעיר|צילום: המארג - התכנית הלאומית להערכת מצב הטבע בישראל

רותם מסביר כי "צבי הנגב, שמהסצנה הנוכחית משמש כטרף לצבוע, הוא מין הניזון וחי באזורים של עצי שיטה שהם מיני מפתח בנגב, כלומר בלי עצי השיטה המערכת האקולוגית תשתנה באופן קיצוני. צבי הנגב נמצא בישראל באזורים הצחיחים בנגב ובערבה. התיעוד המרהיב מראה על מערכת אקולוגית בריאה שבה הטורפים ניזונים מהטרף ולא מתוצרת האדם".

ניהול השטחים הפתוחים

המארג - התכנית הלאומית להערכת מצב הטבע בישראל, מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, אוניברסיטת תל אביב. במארג שותפים המשרד להגנת הסביבה, רשות הטבע והגנים והקרן הקיימת לישראל. משימתו המרכזית של המארג היא ביצוע הערכה של מצב הטבע בישראל לצורך ניהול מבוסס ידע ומדע של השטחים הפתוחים והמגוון הביולוגי. פעילות המארג כוללת: ריכוז התוכנית הלאומית לניטור מגוון ביולוגי יבשתי; ניהול מערכי ניטור לאומיים בעקבות אסונות אקולוגיים בשיתוף מדענים ממוסדות שונים; דו"ח מצב הטבע; פיתוח ועדכון של המדד לאומי למגוון ביולוגי ופרויקט ההערכה לאומית של מערכות אקולוגיות ורווחת האדם.